Vesti

Prof.dr. Dušan Mitić o efektima redovnog fizičkog vežbanja

1 komentar

U Belgrade Running Club-u u okviru kampanje „Možeš“šef katedre za rekreaciju na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Prof. dr. Dušan Mitić održao je predavanje o efektima redovnog fizičkog vežbanja pred punom salom mladih ljudi. Šta nam je profesor preneo o trčanju?

Polumaraton je najbolji za rekreativce

Kada je govorio o trčanju, profesor Mitić je treniranje za polumaratonsku distancu (21 km) okarkterisao kao najbolji mogući izbor kada govorimo o benefitima za naš organizam. Naveo je da pravilno doziranim treninizima možemo da dođemo do polumaratonske forme, a posle istrčanog polumaratona potrebno je samo održavati nivo treniranosti.

Aerobno Vs Anaerobno

Profesor je naveo straživanje koje je pokazalo da treninzi u aerobnoj zoni daju iste rezultate kod rekreativaca kao i treninzi u anaerobnoj zoni. To znači da nije potrebo trčati mnogo brzo i ostajati bez daha kako bi popravili naš aerobni kapacitet, već to možemo da postignemo umerenim tempom trčanja.

O gojaznosti

Predavanje je pomoglo posetiocima da osveste širi kontekst u kome se nalazimo mi kao civilizacija i zašto je toliko gojaznih i bolesnih ljudi. Profesor Mitić je izneo i jednu zapanjujuću procenu, a to je da deca u Americi zbog nezdravog načina života neće moći da dožive starost svojih roditelja.

Lična odgovornost pojedinca

Posebno je važno naglasiti da bez obzira na sistem i uslove za bavljenje fizičkom aktivnošću, odgovornost za to da li ćemo biti aktivni ili ne, snosimo mi sami. Naš sajt je tu da vas informiše, Škola trčanja da vam da stručnu podršku, ali da li ćete početi sa trčanjem, to je samo vaša odluka!

Letnja škola trčanja – počele su prijave!
Aktivna i zdrava mama

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • moje misljenje je da je maraton najbolja opcija za rekreativce,a ultramaraton za profesionalce,a polumaraton za pocetnike u trcanju!
    ,Naime polumaraton je nastao od maratona,to samo ime kaze 1|2 maratona!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed