Vesti

Pronalazak svrhe i strasti u trčanju

12 komentara

vatrometNa primer, lično mogu da se setim nekoliko situacija kada sam totalno bio zaokupljen hobijima. Bavio sam se fotografijom, šahom, karateom i streljaštvom… Sa 25 godina sam se toliko zainteresovao za poker, da sam pročitao desetak knjiga i odgledao sate eduaktivnih video filmova.

Naučio sam da igram Texas Holdem, ali i da uživam u ovoj kartaškoj igri. Ceo jedan svet se otrkio za mene i sada sam mogao da sa uživanjem pratim i razumem igru na televiziji. Uživao sam da gledam kako se ekipa iz Las Vegasa nadmudruje i kako prekaljeni pokeraši donose genijalne poteze i odluke bazirane na intuitivnoj ekspertizi.

Ova strast, ali i logika donošenja odluka koja je tipična za poker, se toliko proširila i na ostale sfere mog života, te principe i šeme iz pokera i dalje koristim pri donošenju odluka u najrazličitijim aktivnostima.

Pronalazak svrhe i strasti u poslu kojim se bavimo je identičan ovom iskustvu. Mi uspostavljamo kontakt sa vizijom mogućnosti. Ona u početku možda neće biti originalna. U stvari, ona može u potupnosti biti pozajmljena. Pa ipak, svaka strast postaje orginalna kad počne da nas prožima, jer joj se posvećujemo celim bićem i napajamo novim izvorima energije.

Otkrivamo suptilne i lepe načine da radimo i razvijamo svoj rad sa puno veštine. Ako ga shvatimo kao veštinu vrednu usavršavanja, naš život se dalje otvara u hiljadu drugih mogućnosti, kao da nas te kreativne aspiracije obdaruju nevinošću i blagsolovom. Dajući taj dorpinos, naši životi postaju ispunjeni dubljibim smislom. – M.V. Atkinost i R.T. Čojs – Koučining, unutrašnja dinamika

Slična stvar je sa trčanjem. Kada počnete da trčite, vaše iskustvo će u stvari biti u potpunosti pozajmljeno.  To znači da ćete džoging i bavljenje trčanjem i dalje shvatati kao nešto što drugi previše hvale, kao nešto što je samo najefikasniji način da budete fit ili tome slično. Iskustvo trčanja će biti doživljaj vašeg druga ili drugarice, utisak sa sajta ili reklame, ali ne i vaš orginalni i autentični zamah i strast.

Kako ostajemo u trčanju, redovnošću i posvećenošću, celo naše biće oktriva jedan novi svet sa bezbroj mogućnosti da na suptilne i lepe načine razvijamo i dostižemo svoje potencijale. Ovaj zanos i uspeh pretače se u hiljadu drugih mogućnosti, a najbliži tom iskustvu jeste i bavljenje sopstvenom ishranom, motivacijom, samopouzdanjem…

Mnogi sa iskustvom prvog polumaratona ili maratona svedoče o sličnom osećaju, a trčanje za njih postaje veština vredna usavršavanja. Tada se još jače informišemo o različitim mogućnostima da napredujemo, čitamo, uvodimo sistem treninga, planiramo rezultate…

Fantastično je to, da oni koji su „otpisani“ za sport, pronađu dečiju strast u sebi koja će probudi pobednika i inspiriše čoveka na neverovatne rezultate! Koliko samo ljudi sa završenim prvim maratonima sa 40, 50 ili 60 godina. Zar to nisu sjajna postignuća?

Domaći

Za kraj, jedan mali domaći za sve vas sa +1 godinom staža u trčanju. Odgovorite na pitanja:

 1. Da li ste probudili strast za trčanjem? Kakva je ona?
 2. Šta je trčanje za vas bilo na samom početku? Šta ste to pozajmili od onih koji su vas inspisali na trčanje?
 3. Kako stoje stvari danas? Na koji način trčanje je postalo nešto više?
Trčanje.rs Open Run #1
Atletičar i atletičarka najbolji sportisti Apatina

Povezani članci

12 komentara. Leave new

 • sjajno ! 🙂 genijalno ! 🙂

  Odgovori
 • Još jedan motivacioni tekst za one koji razmišljaju o trčanju kao najboljem i najzdravijem načinu života!

  Odgovori
 • @veca
  imas neki savet kako da ozivim stare strasti i interesovanja,treba mi pod hitno,ali stvarno,ne zezam se!

  Odgovori
 • „Ovaj zanos i uspeh pretače se u hiljadu drugih mogućnosti, a najbliži tom iskustvu jeste i bavljenje sopstvenom ishranom, motivacijom, samopouzdanjem…“
  Genijalno.Sjetim se svog prvog polumaratona i feelinga poslije…Kako dobra stvar. Imao sam jedan jedini problem tada na prvom polumaratonu-kad sam zadnja dva kilometra postao svjestan da ću završiti svoj prvi polumaraton srce je počelo lupati kao ludo…
   

  Odgovori
 • ovo moje pitanje nema veze sa trcanjem,u pitanju je nesto o baletu…treba nesto da radim pa mi je tesko da se premotam u vreme kada mi je to bilo glavno.. i moram to da uradim i vazno je al’ ne ide…pa ako neko ima savet kako da se probude stara interesovanja…ako je to moguce…kao kada bi neko ko je nekada trcao hteo opet da krene al mu ne ide bas lako…sta onda ciniti?

  Odgovori
 • @andrea mozda ti treba neko drustvo koje ce da te povuce…

  Odgovori
 • Pitaj se šta te sprečava i šta ti je potrebno da sadašnji momenat prevaziđeš? I molim te, budi sigurna da ti najbolje znaš odgovore na ova pitanja.
  Stara strast je bila odgovor na neke stare životne situacije, tvoj uzrast, okolnosti, postignuća, izazove. Sigurna sam da ovaj tvoj životni trenutak ni  najmanje ne nalikuje na taj tadašnji.
  Zato pogledaj na balet iz nove pozicije, Andrea danas i ovde, i šta je to što ti treba. Da li je to samo unutrašnji impuls koji si tada samo pratila,? ako naslućujem da je to to, tada nadji neki sasvim novi impuls i daj mu šansu da se pretvori u svoju novu strast jer ti sada možeš baletu da daš mnogo više na jedan sasvim drugačiji način. Ne trudi se da budeš kopija prošlosti, budi original sadašnjeg trenutka.
  Nov pogled, nov izazov, nov odgovor tvog duha i tela su potrebni da nadješ i novu jaku emociju i motiv da se NOVA strast probudi.
  Zamisli da te dodirnem čarobnim štapićem i da se ujutru probudiš sa svojom željom ispunjenom, šta je to što radiš? i samo se prepusti i veruj sebi.

  Odgovori
 • Maro, mislim da treba da napravis jedan motivacioni tekst od ovog komentara, savrsen je 🙂

  Odgovori
 • Hvala Maro!!!!!PUUUUUNOOOOOOO :)))

  Odgovori
 • Hoću 🙂 
  Čarobne reči su više nego simbolične: pleši sa životom 🙂

  Odgovori
 • bas su to te reci!
  plesi sa zivotom!uvek! 🙂

  Odgovori
 • Marija,hoćemo jedan tekst od tebe!  🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed