blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Preminuo Alen Stainfeld, rodonačelnik modernih maratona

Iz IAAF (Association of Athletics Federations) stigla je vest da je Alen Stainfeld, legenda koji stoji iza modernih maratona koje danas imamo, preminuo u 70 godini usled posledica posledica neuroloških promena.

Alen je jedan od zaslužnih i odgovornih što je trčanje postalo masovni sport i čest izbor rekreativaca, a ne samo striktno atletska disciplina. Stainfeldove kolege kažu da je čitava planeta imala koristi od njegovog uma, budući da je protokol tokom (polu)maratonskih trka koji je on koncipirao, usvojen širom planete.

11 godina je bio direktor NYC maratona i za svoj posao je govorio da je to kombinacija doživotne ljubavi i zadovoljstva budući da je studirao astronomiju i elektrotehniku za koje je tvrdio da su veoma povezani sa trčanjem. Proučavao je, kako je govorio “umetnost trčanja” za razliku od “sporta trčanja”, posebno ga je interesovala povezanost fizičke i mentalne snage trkača.

Prve trkačke korake napravio je u čuvenom Central parku, gde se šezdesetih godina priključio timu NYC maratona prvo kao volonter, a onda i kao pejsmejker na trkama. Onda je daleke 1978. godine, kada je već broj rekreativaca u NY značajno porastao, dobio poziv da bude asistent čuvenom Lebovu, što je on rado prihvatio iako je plata bila skromna za tadašnje uslove.

Stainfeld je bio pravi genije koji je trebao da se dogodi trčanju i to je dokazao budući da je savršeno ukrstio funkcionisanje kompjuterske opreme, radio veze, odnosa sa trkačima, volonterima i ostalim učesnicima trka i tako da sve teče glatko i perfektno. Uz pomoć njegovih zamisli trke su postale sve zabavnije i masovnije. Interesantno je da je maratonski mag isticao kako mu je u poslu veoma pomogla supruga Alice Schneider koja je bila tehnički direktor trke.

Njegova maratonsko-trkačka ekspertiza je poštovana i tražena širom sveta, a bio je čak i glavni sudija Olimpijskog maratona 1984. u Los Anđelesu, što se smatra krunom u atletskom svetu.

Hvala Alenu što se odvažio, načinio svoje ideje pretočio u dela i omasovio trčanje širom sveta. Nestrpljivo čekamo novog inovatora koji će trke učiniti još inspirativnijim, zabavnijim, učinkovitijim i primamljivijim.

 

*Tekst nastao inspirisan člankom sa sajta www.runnersworld.com

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...