Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Preminuo Alen Stainfeld, rodonačelnik modernih maratona

Iz IAAF (Association of Athletics Federations) stigla je vest da je Alen Stainfeld, legenda koji stoji iza modernih maratona koje danas imamo, preminuo u 70 godini usled posledica posledica neuroloških promena.

Alen je jedan od zaslužnih i odgovornih što je trčanje postalo masovni sport i čest izbor rekreativaca, a ne samo striktno atletska disciplina. Stainfeldove kolege kažu da je čitava planeta imala koristi od njegovog uma, budući da je protokol tokom (polu)maratonskih trka koji je on koncipirao, usvojen širom planete.

11 godina je bio direktor NYC maratona i za svoj posao je govorio da je to kombinacija doživotne ljubavi i zadovoljstva budući da je studirao astronomiju i elektrotehniku za koje je tvrdio da su veoma povezani sa trčanjem. Proučavao je, kako je govorio “umetnost trčanja” za razliku od “sporta trčanja”, posebno ga je interesovala povezanost fizičke i mentalne snage trkača.

Prve trkačke korake napravio je u čuvenom Central parku, gde se šezdesetih godina priključio timu NYC maratona prvo kao volonter, a onda i kao pejsmejker na trkama. Onda je daleke 1978. godine, kada je već broj rekreativaca u NY značajno porastao, dobio poziv da bude asistent čuvenom Lebovu, što je on rado prihvatio iako je plata bila skromna za tadašnje uslove.

Stainfeld je bio pravi genije koji je trebao da se dogodi trčanju i to je dokazao budući da je savršeno ukrstio funkcionisanje kompjuterske opreme, radio veze, odnosa sa trkačima, volonterima i ostalim učesnicima trka i tako da sve teče glatko i perfektno. Uz pomoć njegovih zamisli trke su postale sve zabavnije i masovnije. Interesantno je da je maratonski mag isticao kako mu je u poslu veoma pomogla supruga Alice Schneider koja je bila tehnički direktor trke.

Njegova maratonsko-trkačka ekspertiza je poštovana i tražena širom sveta, a bio je čak i glavni sudija Olimpijskog maratona 1984. u Los Anđelesu, što se smatra krunom u atletskom svetu.

Hvala Alenu što se odvažio, načinio svoje ideje pretočio u dela i omasovio trčanje širom sveta. Nestrpljivo čekamo novog inovatora koji će trke učiniti još inspirativnijim, zabavnijim, učinkovitijim i primamljivijim.

 

*Tekst nastao inspirisan člankom sa sajta www.runnersworld.com

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Trening

Kako je vreme sve bolje, to i više ljudi bira da izađe i trči. Bez obzira na to da li se vraćate na trčanje...

Trening

Mnogi trkači koriste pozitivne afirmacije kako bi motivisali i pomogli sami sebi da se izbore sa nervozom pred trku. Ali da li ova psihološka...

Oprema za trčanje

Kada se spoje kiša i trčanje, najteži deo je napraviti prvi korak i izaći napolje, posle toga sve je lakše i vredi truda. Samo...

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...