Foto: José Sena Goulão

Foto: José Sena Goulão

Sadašnji svetski šampion na 100 i 200m, Usain Bolt u svojim sprintericama može da trči 40 km/h.  Ovo za praistorijske ljude nebi bila granica, oni bi mogli u istim uslovima sa istom opremom kao Bolt trčati brzinom od 45km/h.

Ovim rečima Peter McAllister, australijski ekspert za antropologiju u svom delu “Manthropology” objašnjava fizičku superiornost drevnih ljudi. Potvrdu svojih reči traži u analizi 20.000 godina starih otisaka stopala drevnih aboridžina, koja su fosilizovana na glinenoj površini isušenog jezera u Australiji. Tu se razaznaju otisci 6 osoba koji jure za plenom, a prema merenjima oni su trčali brzinom od 37 km/h bosi na mekanoj blatnjavoj podlozi.

Fosilni ostaci poput ovog su veoma retki, pa se može izvesti zaključak da te osobe možda i nisu najbrže u svom plemenu, a sigurno nisu bile najbrže u celom svetu, kaže McAllister.

On dalje tvrdi da bi neandertalska žena mogla da pobedi Švarcenegera u obaranju ruku. To je zbog toga što su neandertalke imale 10% više mišićne mase od savremenog muškarca a kraće kosti. Bukvalno bi zakucale Arnija za sto.

Foto: flickr- aarrgh

Foto: flickr - aarrgh

U bacanju koplja, aboridžini bi uzeli zlatnu medalju, jer njihov hitac može da dosegne 110 m, što je značajno više od sadašnjeg svetskog rekorda koji iznosi 98,4 m. Muškarci iz plemena Tutsi u Ruandi u skaču u ceremoniji inicijacije i više od svetskoga rekorda u skoku uvis 2,45 m, koju je postavio Javier Sotomayor.

Naši preci su jednostavno bili brži i jači, što je bila posledica neuporedivo težeg fizičkog rada koji su svakodnevno obavljali. Naučnik krivi moderan način života za slabljenje u brzini i snazi i zaključuje da je savremeni muškarac najjadnije i najslabije stvorenje muškog roda vrste Homo Sapiens koji je ikada živelo na Zemlji.

Šta vi mislite?

veliko trkačko istraživanje