Vesti

Povratak ruskih i beloruskih sportista u pojedinačnim takmičenjima?

Nema komentara

Krajem marta MOK (Međunarodni Olimpinski komitet) je preporučio povratak ruskih i beloruskih sportista. Uslov je da aktivno ne podržavaju agresiju na Ukrajinu.

Ovo se odnosi samo na pojedinačne sportove gde bi se sportisti takmičili pod neutralnom zastavom na međunarodnoj sceni izuzev Olimpijskih igara u Parizu 2024. „Za ovo takmičenje MOK će doneti odluku u odgovarajuće vreme“, navodi se u saopštenju MOK-a.

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Fotka: Kurir

„MOK će doneti ovu odluku u odgovarajućem trenutku po svom nahođenju, bez da ga obavezuju rezultati prethodnih olimpijskih kvalifikacija“, rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah, u svom obraćanju na početku sastanka Izvršnog komiteta MOK, u svom sedištu u Lozani.

Dalje u saopštenju se navodi da svaki takav individualni neutralni sportista, kao i svi ostali sportisti koji učestvuju, moraju da ispune sve anti-doping zahteve koji važe za njih.

Pročitaj i: Evo koje je nacije najveći broj dopingovanih atletičara (Bar onih uhvaćenih)

Za Ruse i Beloruse, timska takmičenja su i dalje zatvorena

MOK je ponovio da je protiv toga da Rusija i Belorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja. Dok je međunarodnim federacijama je jasno rečeno da ne pozivaju političare iz pomenutih zemalja na velika takmičenja.

Za one koji otvoreno podržavaju rat ili imaju ugovore sa ruskom ili beloruskom vojskom ili agencijama za nacionalnu bezbednost MOK preporučuje ostanak zabrane.

Učešće sportista sa ruskim i beloruskim pasošima na međunarodnim takmičenjima funkcioniše. Viđamo ga skoro svaki dan u nizu sportova, uglavnom u tenisu, ali i u biciklizmu, na nekim takmičenjima u stonom tenisu. To vidimo u hokeju na ledu, rukometu, vidimo ga i u fudbalu i drugim ligama u SAD, ali i u Evropi, a to vidimo i na drugim kontinentima. Nije bilo bezbednosnih incidenata ni na jednom od ovih takmičenja“, istakao je Bah.

Svetsko prvenstvo u boksu bojkotovano zbog prisustva Rusije i Belorusije

Desetak zemalja bojkotovalo je Svetsko prvenstvo u boksu za žene u znak protesta zbog prisustva Rusije i Belorusije na turniru. Kada je Bah saopštio ove odluke ppozvan je da preispita svoju odluku, nazivajući to katastrofalnom greškom.

Nemačka ministarka sporta Nensi Faser rekla je da je preporuka MOK šamar ukrajinskim sportistima.

„Međunarodni sport mora u potpunosti da osudi brutalni ruski agresorski rat. To se može uraditi samo potpunim isključivanjem ruskih i beloruskih sportista“, kazala je Faser u saopštenju.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već dugo prete bojkotom Olimpijskih igara 2024. godine u slučaju prisustva ruskih i beloruskih sportista.

Svetska atletika je takođe dozvolila ruskim i beloruskim atletičarima da nastupaju pod svojim zastavama, ali ne smeju da se takmiče do daljnjeg. Izvor: Atlex.rs

Kelvin Kiptum oborio rekord staze na Londonskom maratonu 2023
Yuki Kawauchi: Japanac koji je istrčao 113 maratona ispod 2:20
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed