Vesti

Povratak otpisanih – Etiopija

1 komentar

Iako je prethodnih godina najveći rival, Kenija, u prvom planu. Etipoljani se nadaju da će njihov tim na OI uspeti da ostvari bolji rezultat od onog koji im se predviđa, drugog mesta.

Maratonske ekipe Etiopije na Olimpijskim Igrama u Londonu 2012. će predvoditi pobednik maratona u Dubaiju Ayele Abshero i nova nacionalna rekorderka Tiki Gelana.

Bez najvećih zvezda

Selekcija je pravljena na osnovu najboljih vremena koje su maratonci i maratonke postavili na trkama u 2012. pa su neka velika imena otpala sa spiska putnika za London, na primer, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim Igrama Tsegaye Kebede i bivši svetski rekorder Haile Gebreselassie. Pored njih dvojice, sa spiska je izostavljen i drugi na listi najbržih Etiopljana u ovoj godini – Yemane Tsegaye, pobednik maratona u Roterdamu, pošto se takmičio u dve maratonske trke u toku 2012. što je prema pravilima Etiopske Atletske Federacije zabranjeno.

Dakle Etiopljani se nadaju da će im podmlađeni tim doneti uspeh u Londonu. Najveće nade se polažu u dvadesetjednogodišnjeg Abshero-a koji je mnoge iznenadio, svojom pobedom na Dubai maratonu koji je bio njegova prva trka na 42km, sa vremenom 2:04:23.

Pored njega muški maraton tim će činiti još Getu Feleke, drugoplasirani na maratonu u Roterdamu i Dino Sefer trećeplasirani u Dubaiu. Rezerve su Markos Genetti, pobednik LA maratona 2011. i Tadesse Tola.

 Ženski tim Etiopije

Za razliku od muškog tima, ženski tim će imati jednu takmičarku koja je već učestvovala na velikim takmičenjima za reprezentaciju – Asselefech Mergia, bronzana sa Svetskog prvenstva u Berlinu 2009 i srebrna na Svetskom prvenstvu u polumaratonu u Rio de Ženeiru 2009.

Ipak, osim ove trkačice sve ostale članice tima su veoma mlade, pa se i za ženski maraton tim Etiopije može reći da je podmlađen. Članice ovog tima su:

Tiki Gelana, još jedno iznenađenje u svetu maratona, pobednica Roterdamskog maratona.

Gezhagne Abera, koja ima drugo vreme ove sezone u maratonu, iza Kenijke Mary Keitany

Rezerve će biti Mare Dibaba, treća u Dubajiu. Veteranka Bizunesh Bekele i omladinka Tirifi Tsegaye, dok će igre propustiti imena poput  Yemane Tsegaye  Aberu Kebede, obe zbog takmičenja na dva maratona u Olimpijskoj godini.

Maratonski tim Etiopije na Olimpijskim Igrama u Londonu 2012

Muškarci

Ayele Abshero (2:04.23),

Dino Sefer (2:04.50),

Getu Feleke (2:04.50)

Rezerve:

Markos Geneti (2:04.54),

Tadese Tola (2:05.10)

Žene

Tiki Gelana (2:18.58),

Asselefech Mergia (2:19.31),

Mare Dibaba (2:19.52)

Rezerve:

Bezunesh Bekele (2:20.30),

Tirfi Tsegaye (2:21.40)

Sledeće nedelje čitajte o najvećem rivalu Etiopljana, reprezentaciji Kenije.

Prvi put u Srbiji: Dan Aktivnih zaposlenih [nedelja, 22. jul Ada Ciganlija]
Sa školom trčanja na Ljubljanski maraton

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed