Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Poslednje pripreme pred Beogradski maraton

Niste sigurni šta da radite poslednjeg dana pred Beogradski maraton i tog jutra pred samu trku? Evo našeg predloga.

Subota 21.04.2012.

Ostalo je 24 sata do (polu)maratona. Naporno ste treninrali za Beogradski maraton. Sve što ste uradili do sad- uradili ste. Sa treniranjem je gotovo. Sada je vaš gavni zadatak da se odmorite i sveži dočekate start trke. Evo praktičnih smernica kako da se što bolje pritremite za sutrašnju trku:

 • Odradite lagani futing od 20 minuta. Trčite laganim tempom kroz prirodu. Najbolje bi bilo da futing odradite u 10h u vreme kada će sutradan biti start (polu)maratona. Posvetite još 20 minuta istezanju, pre svega itežite mišiće nogu. Posle ovog treninga podićićete nivo svoje energije i osećaćete se još odmornije.
 • Opustite se potpuno. Ovo je dan kada ne treba ništa da radite. Neka ukućani danas rade za vas. Izvoljevajte. Ipak sutra trčite maraton. Čitajte nešto lagano. Gledajte komedija. I zaboravite na svakodnevne brige.
 • Vizualizujte staz trke. To ćete uraditi tako što ćete leći i zatvoriti oči. Potom zamislite da ste na startu i da je trka počela. Pokučajte da sebi što življe sebi dočarate atmosferu. Osetite boje, mirise, zvukove i uzbuđenje. Pretrčite celu stazu u mislima. Sutra će vam lakše biti da pretrčite stazu je tu vaš um već prošao.
 • Organizujte navijače. Pozovite sve koje poznajete da dođu da vas bodre.
 • Dajte sebi oduška u hrani. Danas je dan kada možete jedete velike količine ugljenih hidrata bez griže savest. Vaši obroci bi trebalo da sadrže što više testenina, integralnog pirinča, krompira, peciva i svežeg povrća.
 • Pijte dosta vode. Sutra ćete na trci da izgubite mnogo tečnosti. Hidrirajte svoje telo, popijte oko 2 litara vode.
 • Spakujte se za sutra. Spakujte u torbu sve ono što će vam biti potrebno za trku. Okačite broj na majicu kako sutra ne bi ste gubili vreme na to. Ne zaboravite da spakujete patike, šorts, čarape i sve ostalo šta ste planirali da nosite dok trčite trku.
 • Zaboravite na izlazak u grad. Subota je uveče, pa šta. Subota je svake nedelje, a Beogradski maraton je sam jednom u godinu dana. Lezite u revet pre ponoći. Bilo bi idealo da vam san traje 8 sati. Ali ako zbog uzbuđenja ne možete da zaspite neka vas to ne brine, bitno je da ste u krevet i odmarate se.

Nedelja 22.04.2012.

Došao je i taj dan. Posle ovoga  nećete više biti isti. Daobijate novu komponentu identiteta. Već popodne moćićete da se predstavljate kao (polu)maratonci/ke. Šta raditi na sam dan trke?

 • Probudite se na vreme. Idealno bi bilo da to bude 3 do 4 sata pred početak trke. Ne zaboravite da veče pre toga navijete budilnik. Ovo će vam omogućiti da se telo potpuno probudi. Imaćete i vremena da doručkujete na tenane.
 • Doručak bi trbalo da bude bogat ugljenim hidratima. Ne eksperimenitišite. Doručkujte ono što obično doručkujete pred jutarnji trening. Izbegavajte voće i mlečne proizvode.
 • Krenite na vreme jer je saobraćaj u gradu zatvoren. Dobro isplaniraje put do maratona.
 • Idite u WC pred početak trke.
 • Zagrejte se laganim trčanjem, istezanjem i vežbicama oblikovanja.
 • Zauzmite startnu poziciju i čekaje signal za početak trke. Ako planirate da idete sporijim tempom nemojte se gurati u prve redove.

 

Tri, četiri, pozor, SAD!!!

2 Comments

2 Comments

 1. djura

  20.04.2013 at 19:12

  Prvi polumaraton trcim sutra pa me interesuje da li nosim diplomu koju sam dobio kod prijave na maraton sa sobom, pa se posle zavrsetka trke upisuje vreme i pecatira ili sam pisem vreme kad dodjem kuci?

  • Zoran R.

   20.04.2013 at 19:47

   Sam pišeš vreme kad objave rezultate na sajtu, nema potrebe ništa da nosiš osim startnog broja.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Prijave za 3. jesenji Beogradski polumaraton su zvanično otvorene! Svi trkači koji žele da iskoriste priliku da finiširaju trkačku sezonu u velikom stilu i...

* BEOGRADSKI MARATON *

Povodom tradicionalne dm Ženske trke u organizaciji Beogradskog maratona, danas je održana konferencija za medije u hotelu Mona Plaza na kojoj je najavljeno da...

Vesti

Delegacija Beogradskog maratona predvođena direktorom Darkom Habušem prisustvuje prestižnoj Evropskoj trkačkoj biznis konferenciji od 15. do 17. septembra 2022. u Stokholmu, u Švedskoj. Treće...

* BEOGRADSKI MARATON *

Ova priča je verovatno dobro poznata svakom trkaču koji ima iskustva sa trkama: dolazite na trku, počinjete da se raspakujete i shvatate da ste...