Vesti

Pola Redklif, od rekorderke do najbrže

2 komentara

Pola Redklif (Paula Radcliffe), žena sa prva 3 najbolja vremena u maratonu, ostala je svetska rekorderka, ali sa tek svojim trećim vremenom. Ona ostaje najbrža maratonku na svetu, ali svetski rekord u maratonu sada iznos 2:17:48, umesto 2:15:25.

Retroatkivno pravilo da žene koje trče u mešovitoj trci sa muškim pejsmejkerima ne mogu da obore svetski rekord u maratonu primenjeno je od strane Međunarodne atletske federacije (International Associaton of Athletic Federatoin – IAAF). Na taj način su poništeni mnogi nacionalni i svetski rekordi na svim trkama  5k,  10k, polumaraton i maraton.

Za maraton u ženskoj konkurenciji ovo znači da rekord postaje ranjviji, jer trenutno najbolje atletičarke idu vrlo blizu Polinog trećeg vremena postignutog u Londonu 2005. godine koji je po novom pravilu svetski rekord. Trenutno stanje najboljih ženskih vremena je:

 • 2:15:25, Pola Redklif na Londonskom maratonu 2003, najbolje vreme
 • 2:17:18, Pola Redklif u Čikagu 2002.
 • 2:17:42, Pola u Londonu 2005. godine, što je sada svetski rekord
 • 2:18:20, Liliya Shobukhova Čikago maraton 2011
 • 2:18:37, Catherine Ndereba, Čikago maraton 2011

Odlično je videti i kako su se ljudi okupili na Twitteru oko #historystands kao vid podrške i aktivističke kampanje kojom skreću pažnju na ovu odluku. Inače, odluku kritikuju i predsednici 5 najvećih maratona, World Marathon Majors, kao i AIMS (Association of International Marathons).

I mi smo u Beogradu ispratili akciju uz Nike Night Run.

[cf]iframe[/cf]

Šta mislite o ovoj odluci? Hoće li i kada IAAF popustiti?

Muški magazin: Trčanje kao način života
Školica atletike u Novom Sadu
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Nikola Miloshevich
  oktobar 24, 2011 11:25

  Po meni je ovo jedna stupidnijih odluka IAAF,ali je očito da su opravdanje za ovakvu odluku našli u činjenici koja je svima nama koji trčimo belodana:trčati u zavetrini=manjem zamaranju=potencijalno boljem rezultatu.Jasno je da je nemoguće naći cure koje će kao pejsmejkeri trčati na ovom nivou a da to nisu vrhunske maratonke,te se ovi regretuju među momcima,i to je ono što smeta ljudima iz atletske federacije.Mislim da imaju uporište da brane takvu svoju odluku,ali su onda trebali na vreme da definišu pravila igre.Ovako,sa ovim retroaktivnim poništavanjem mnogih rekorda,što nacionalnih,što kontinentalnih,ostavljaju utisak nekakvih samodržaca,koji jednim potezom gumice mogu da prebrišu sav trud koji je neka atletičarka utrošila što u spremanju trke,što na samoj trci.
  Inače,sumnjam da će IAAF povući svoju odluku.Baš kao što neće i onu o diskvalifikaciji nakon jednog pogrešnog starta,zbog koje je ove godine Bolt bio uskraćen da brani titulu na 100m.

  Odgovori
 • Stvari mogu da se posmatraju dvojako, kroz odluku Medjunarodne atletske federacije ili cinjenice da je poslednjih godina Pola u vrhu svetskog maratona. Ja bih se ipak opredelio za pricu o nepobedivosti i sportskoj istrajnosti. Za Polu – zenskog Emila Zatopeka!!! 

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed