Nakon velikog uspeha koji smo ostvarili sa programom Škole trčanja u Beogradu, odlučili smo se da smo spremni da ovaj program proširimo širom Srbije!

Preko 2.000 ljudi počelo je da trči kroz Školu trčanja Beograd, i svedočilo programu trčanja koji je razvijan sa posebnom pažnjom ka rekreativcima, početnicima i svima koji su želeli da poprave svoje vreme na polumaratonu.

Od aprila dolazimo u 16 gradova!

Počinjemo jako! Obrati pažnju ako želiš da treniraš u jednom od ovih mesta: Bačka Palanka Beograd Futog Novi Sad Kikinda Kragujevac Kraljevo Niš Sombor Sremska Mitrovica Stara Pazova Subotica Šabac Zrenjanin Zvornik Ub

Šta mogu da očekujem u Školi?

 • Tri treninga nedeljno
 • Uvodni intervjuu sa postavljanjem ciljeva
 • Zaokružen sistem treniranja koji te vodi od početka do cilja (polumaraton ili trka na 10km)
 • Svaki trening se sastoji od: zagrevanja, vežbi snage, treninga trčanja, istezanja
 • Grupu koja je prilagođena tvom nivou kondicije
 • Trenera koji prati tvoj napredak i tu je za sve nedoumice
 • Diplomsku trku/žurku na kraju programa

Česta pitanja i odgovori

Gde da nađem trasu trke za štampanje?

Želite da isplanirate vaše navijače i okrepu? Preuzmite trasu trke u PDF formatu ovde.

Šta na dan trke?
 1. Trkači dolaze u PREDSTARTNU ZONU – Trg Nikole Pašića – počev od 08:30, najkasnije do 09:30.
 2. Trkači se presvlače u odgovarajućim šatorima i svoje stvari predaju volonterima u GARDEROBNOM PROSTORU. Volonteri preuzete stvari stavljaju u kese koje obeležavaju učesničkim brojem i odlažu ih. Oni učesnici koji to žele mogu da dobiju vodu. Trkače će njihove stvari čekati na istom mestu po završetku trke. Stvari preuzimaju na osnovu svog učesničkog broja. U predstartnoj zoni, takmičari mogu da koriste lekarsku pomoć i WC.
 3. Svaki takmičar mora da nosi isključivo startni broj pod kojim je prijavljen – u suprotnom biće diskvalifikovan. Takmičarski broj obavezno stavite na grudi.
 4. Svi učesnici polumaratona i maratona moraju biti u ZONI STARTA do 9:45. Pri zauzimanju startne pozicije elitni takmičari stoje neposredno iza linije starta, a svi ostali iza „živog zida“.
 5. Trkači su dužni da prate uputstva spikera i sudija na startu. Trkači koji svojim ponašanjem narušavaju raspored i red na startu biće udaljeni sa starta i diskvalifikovani.
 6. U 10:00 zvuk sirene označava start trke.
 7. Svi takmičari moraju da prođu kontrolna mesta (check points) na stazi. Ukoliko takmičar iz bilo kog razloga nije evidentiran na ovim kontrolnim mestima – gubi plasman i rezultat.
 8. Svi takmičari u maratonu moraju ući u drugi krug u Novom Beogradu (raskrsnica Bulevara Mihajla Pupina i Nikole Tesle) do 12:45. U suprotnom se isključuju iz trke.
 9. Vremenski limit za maratonsku trku je 6 časova.
 10. Na svakoj okrepnoj stanici na prvom stolu će biti samo lični napici elitnih trkača.
 11. Trkači koji odustanu mogu se obratiti najbližoj lekarskoj službi ili osoblju na okrepnim stanicama i da tu sačekaju prevoz do predstartne zone, ili do zdravstvene ustanove (u slučaju potrebe).
 12. Od ulaska u ciljnu ravninu (oko 400 m do cilja) počinje razdvajanje polumaratonaca i maratonaca. Maratonci trče levom stranom ulice i ulaze u levu stranu kapije, a polumaratonci desnom stranom ulice i ulaze u desnu stranu kapije.
 13. I maratonci i polumaratonci dobijaju medalje. Po izlasku iz levka svim učesnicima su na raspolaganju okrepa, medicinska pomoć i WC.
 14. Za eventualne žalbe i prigovore na regularnost takmičenja, trkači se obraćaju glavnom sudiji u cilju, plaćaju taksu od 1.000,00 dinara (za strane takmičare 50 EUR) i popunjavaju poseban obrazac. Novac se ne vraća u slučaju da Vrhovna sudijska komisija utvrdi da je žalba neosnovana. Za usvojene žalbe novac se vraća.
 15. Proglašenje prva tri takmičara u apsolutnom plasmanu u polumaratonu i maratonu (M i Ž) će se održati na bini u cilju u 13:15.
Kako da učestvujem sa društvo u štafetnoj trci?

Propozicije i formular za prijavu za štafete se nalazi ovde.

Kako da volontiram na trci?

Prijavi se ovde. Prijave traju do 13. aprila.

Kako da se prijavim?

Sledi sledeće korake da se prijaviš na Beogradski maraton.

 1. Poseti zvaničnu stranicu Beogradskog maratona.
 2. Popuni formular
 3. Plati startninu
 4. Preuzmi startni paket
 5. Okači startni broj na dan trke i trči :)
Šta mi je potrebno od opreme?

Za prvih mesec dana treninga dovoljno je da imate bilo kakve sportske patike, šorc i majicu. Tokom prvih mesec dana vašeg treninga, dobićete prvu knjigu o trčanju na srpskom jeziku, kao i edukaciju o opremi za trčanje, tako da ćete steći sve potrebne informacije i znanja da pazarite povoljnu, a kvalitetnu opremu za trčanje.

Još jedan detalj na trkačim treninzima jeste i bočica vode. Ne zaboravite na unos vode!

Garancija kvaliteta – Vratićemo vam školarinu ako niste zadovoljni.

Za sve vas koji uplate celokupnu školarinu unapred za 7 meseci vaši GARANCIJA KVALITETA.

USLOVI: Ukoliko se pojavite na svim treninzima u toku prvog meseca i na kraju ipak kažete da ovaj program nije za vas vratićemo vam 100% vaše školarine. 

Zašto? Ako istrajete prvih mesec dana sigurni smo da ćete završiti program uspešno, da ćete postići zacrtani cilj i zauvek unaprediti vaš kvalitet života uz trčanje i redovno vežbanje.

Duboko verujemo da ćete se oduševiti Školom trčanja, samo je važno da budete tu tokom prvih mesec dana. Mi ćemo biti tu za vas!

Biću odsutan-na pola meseca, mesec ili više dana, da li da se upišem?

Škola trčanja je proveren, polugodišnji program priprema, koji od vas stvara trkače i trkačice, ljude sposobne da se kreću sa lakoćom. Posvećenim radom moćićete da za 6 meseci istrčite 60 minuta bez stajanja, čak i ako sada ne možete pretrčite ni 5 min u cugu.

Naš savet je da se prijavite i upišete i da nikako ne pravite pauzu. Naime, vaši treneri će vam, nakon što vas testiraju i ubace u grupe, poslati program rada, tako da ako budete npr išli na odmor od 2 nedelje, vi dobijate zadatak da odradite treninge u nedeljama kada niste tu.

Onda kada se vratite u vaš grad, nastavljate sa grupom sa kojom ste krenuli i ne morate da krećete ispočetka. Trener je takođe tu da vam ako imate bilo koja pitanja odgovori i da podstrek da izdržite.

Program je namenjen da uspete i zauvek kreirate naviku vežbanja, na vama je da prihvatite ovu mogućnost.

Koliko košta Škola trčanja?

Školarina u Školi trčanja iznosi od 1500,00 do 2000,00 RSD i plaća se na prvom treningu u mesecu i važi za taj mesec.

Školarinu možete uplatiti i za ceo semestar i tada ostvarujete uštedu. Zašto je dobro i za vas da platite školarinu unapred? Pored popusta, ovom odlukom se obavezujete da ćete istrajati u odluci da ispunite vaše ciljeve. Čak i ako tokom semestra budete išli na odmor ili budete često putovali, bićete motivisani da istrajete i ispunite trkački program koji će vam trener proslediti mejlom i na zatvorenu FB grupu. Na taj način stalno napredujete i dolazite do željenog cilja: bilo to da smršate ili da istrčite vaš lični rekord ili prvi put polumaraton.

Treba mi još informacija…

Imaš još pitanja? Slobodno nas pozovi ili nam pošalji mejl sa pitanjem. Telefon trenera u tvom gradu možeš pronaći na prezentaciji Škole trčanja u svom gradu, a mejl nam možeš poslati na kontakt@trcanje.rs. Vidimo se!

Da li je glupo da dođem sam/a?

Naravno da je glupo, ko još voli da dolazi sam u nepoznato društvo. Zato povedi mamu, tatu i celu bližu rodbinu da treniraju sa nama :) Šalimo se, naravno da nije. Već na samom upisu i prvom treningu ćeš se upoznati sa društvom, a od druge nedelje uključuješ se u svoj razred za trčanje, gde ćeš se sigurno još bolje upoznati sa trkačicama i trkačima slične spremnosti.

Koliko traju treninzi?

Treniramo 3 puta nedeljno. Treninzi u zavisnosti od vašeg nivoa utreniranosti traju od 60 do maksimalno 90 minuta. Kako se kraj Škole trčanja približava i kako postajete spremniji da trčite i duže distance, tako se vreme treninga povećava do 90 minuta.

Stidim se. Plašim se da ću biti najstariji/a.

Nemojte da se precenjujete. Naši članovi/ce imaju od 16 godina pa do 55 i više godine. Mi smo rekreativna trkačka grupa, te ćeš sigurno pronaći društvo za trčanje.

Da li postoji mesto za presvlačenje i ostavljanje stvari?

Najverovatnije, ali je najbolje da proverite sa trenerom u vašem gradu. Kliknite na vaš grad u listi gradova ovde i konsultuje se sa trenerom. Škola trčanja ne snosi odgovornost za nestanak ličnih stvari članova, što se do sada nije dešavalo.

Ako ne mogu da istrčim ni 1 km koja je grupa za mene?

Bez brige, postoje početničke grupe koje će vas na najbolji mogući način pripremiti za ulazak u neku od naprednjih grupa. One kombinuju hodanje i trčanje na startu programa.

Ne stižem na upis i prvu nedelju. Šta propuštam?

Bez brige, možeš krenuti da trčiš sa nama. Prve nedelje su treninzi upoznavanja i testiranje. Radimo test, a tvoj zadatak će biti da istrčiš 3200 metara i zabeležiš vreme. Trener će te na osnovu tog rezultata rasporediti u jednu od grupa. Ukoliko ne uspeš da istrčiš tu distancu bez stajanja samo ćeš mi reći na kom kilometru si iz trčanja prešao u hodanje.

Gde i kada se odžavaju treninzi?

Molim vas pogledajte u opisu Škole trčanja u vašem gradu tačnu satnicu. Listu svih lokacija-gradova možete pronaći ovde.

Rezerviši mesto u svom gradu!

Da odabereš svo grad, saznaš više o trenerima, terminima i ceni programa:

KLIKNI OVDE