Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Plogging – kombinacija jogginga i skupljanja smeća

Ako ste trkač ili šetač ili samo običan posmatrač verovatno vas nije ostavio ravnodušnim činjenica koliko su nam putevi, šume, parkovi zagađeni smećem. Da ne spominjem velike trke posle kojih ponekad ostaju čak i deponije na stazama.

Šta je Plogging

Naime reč plogga potiče iz Švedske i kombinacija je reči „podiži“ i „trči“, a opisuje aktivnost kako u toku trčanja skupljaš smeće svuda kuda prolaziš. Lepo i korisno zvuči, zar ne?

Formiraju se trkačke grupe

Toliko je postao popularno u zapadnim zemljama, a pogotovo u velikim gradovima gde turisti baš i ne paze gde bacaju svoj otpad, da se formiraju grupe plogingatora koji trče sa vrećama za smeće, usput se savijaju po svako bačeno đubre trpaju u svoje vreće i na kraju ponosno i srećno se slikaju sa natrpanim kesama, i naravno slike odmah šalju na instagram sa oznakom #plogging.

Zanimljivo i korisno

Kako šveđani kažu nema ni;ega lepšeg i korisnijeg, kada vidiš da si kroz aktivnost koju i ovako upražnjavaš još i očistiš ulice, eventualno spasiš i neke životinje od direktnog trovanja.

Plogging-om do sagorevanja masti

Fitnes stručnjaci kažu da i kao trening je dobar jer ima karakteristike intervalnih treninga, a međuvremeno je i dobar sagorevač masti, takođe ima elemente za mobilnost jer savijanje dole za preuzimanje smeća će proširiti domet kretanja koji koristite, sve u svemu tri u jedan je.

Ja nisam stručnjak u ovoj temi i ne razumem ni to kako neko uspeva tokom trčanja da napravi na primer selfie, ili da uhvati deo prirode pa da zabeleži slikom, jer sam u glavnom skoncentrisana na svoje pokrete pa bilo šta ako me poremeti usput ispadam odmah iz ritma. Ali svet se menja pa menjamo se i mi i pokret plogginga je stigao i do nas.

Budite svesni svoje okoline pa svoje smeće bacajte na određeno mesto za to, i već ste nešto učinili za svoju zemlju. Ako nemate društvo za to, uvek možete se priključiti jednoj od Školi trčanja širom Srbije, ili nekom “crazy” trkačkom pokretu kao što je trail cleaner, uglavnom treba samo da otvorite oči i srca!

Advertisement. Scroll to continue reading.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...