* NaslovnaVesti

Suspendovana trkačica oborila rekord na Pivskoj milji (Beer mile)

Nema komentara

Najbolji proizvođači piva su se okupili 01. jula na Beer Mile World Classic-u u Čikagu. Na ovoj trci, poznata suspendovana američka trkačica na daljinu Shelby Houlihan, postala je prva žena koja je probila šestominutnu barijeru u trci na pivskoj milji.

 

Pročitajte i: Trčanje i pivo – za i protiv

Houlihan je prešla cilj za 5:43,81, postavivši novi svetski rekord. Međutim, uprkos svom rezultatu, ona nije osvojila prvenstvo jer joj nije bilo dozvoljeno da se takmiči na ženskom šampionatu.

Naime, njoj je pivska milja je poslužila kao povratak takmičenju. Iako ona i dalje ne može da se takmiči na događajima koje je odobrila USATF i Svetska atletika do 2025. godine, Beer Mile World Classic ponudila joj je platformu za trkanje i ispijanje piva.

Houlihan je učestvovala uprkos četvorogodišnjoj zabrani

Pošto je pivska milja nezavisan događaj, odvojen od nadležnosti USATF-a ili Svetske atletike, Houlihan je bilo dozvoljeno da učestvuje. Njena četvorogodišnja zabrana takmičenja se desila nakon pozitivnog testa na nandrolon tokom testa na doping van takmičenja koji je sproveden na 15. decembar 2020. Houlihan je dosledno tvrdila da je nevina, pripisujući pozitivan test lošem svinjskom buritu. Uprkos žalbi, ona nije uspela da poništi odluku.

Organizatori trke su pojasnili da iako su dozvolili Houlihan da učestvuje, njoj nije bilo dozvoljeno da se takmiči u samom ženskom šampionatu, izražavajući potrebu da se razvije formalna politika za sportiste koji se takmiče pod suspenzijom.

Pročitajte i: Banovan zbog dopinga, a sada prodaje srebrnu olimpijsku medalju iz 2012.

U ženskoj trci, Elizabeth Laseter iz Ostina u Teksasu, postala je šampionka, i postavila zvanični svetski rekord od 6:03. Rekord koji je Laseter postavila biće priznat za razliku od Houlihanove, iako je bila brža, zato što je trčala tokom suspenzije. 

Prema beermile.com, zvaničnom sajtu za pivsku milju, oni nemaju specificirane propise u vezi sa testiranjem na droge ili zahtev da svi učesnici daju dokaz o čistom testu.

Pročitajte i: Evo koje je nacije najveći broj dopingovanih atletičara (Bar onih uhvaćenih)

Šta je uopšte pivska milja (Beer mile)?

Pivska milja je trka na 1 milju (1,6 km) koja kombinuje trčanje i brzinsko ispijanje piva.

Pivo mora imati minimalnu zapreminu od 340 ml i zapreminski sadržaj alkohola (ABV) od pet procenata ili više.

Pročitajte i: Trčanje i pivo – drugari za ceo život!

Obično se trka odvija na standardnoj stazi za trčanje od 400 metara ili 1/4 milje. Trka počinje uz konzumaciju od 355 ml, nakon čega sledi ceo krug oko staze. Drugi krug se nastavlja na sličan način; još jedna flaša piva pre početka drugog kruga. Ovaj proces se ponavlja u naredna dva kruga. Nakon završetka četvrtog trkačkog kruga (i četiri piva), takmičar je završio trku.

Izvor: Canadian Running

Šesti najbrži maratonac u istoriji biće suspendovan na deset godina zbog dopinga
Kako je maraton pomogao šampionu u jedenju hot dogova da ostvari svoj uspeh
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed