Vesti

Ukrajinski trkači raspisali peticiju protiv učestvovanja ruskih trkača na Njujorkškom maratonu

1 komentar

Nakon što je ruskim i beloruskim trkačima zabranjeno učešće na Bostonskom maratonu, grupa ukrajinskih trkača u Njujorku je raspisala peticiju protiv učestvovanja ruskih trkača na maratonu u tom gradu. Do sada su prikupili preko 1.500 potpisa.

Ukrajinski trkački klub Njujork tvrdi da zločini koje je Rusija počinila od početka invazije 24. februara opravdava ovu zabranu. U peticiji se navodi da dozvola učestvovanja trkačima iz Rusije i Belorusije znači i da organizator „normalizuje“ konflikt.

Ukrajinski trkači se pozivaju na druge sportske dogašaje koji su zabranili učešće Ruskim i Beloruskim trkačima

Preko 1.500 ljudi je potpisalo peticiju.

Kako se navodi, mnoge međunarodne sportske orgnizacije su zabranile učešće ruskim i beloruskim sportistima. Međunarodni paraolimpijski komitet, Bostonska atletska asocijacija, London Marathon Events (LME), i najskorije Svetska skijaška federacija. Međunarodni olimpijski komitet izdao je saopštenje u kojm traži od sportskih organizacija da razmotre zabranu i da učine isto. Ali to nisu jedine organizacije koje su se odlučile da na ovaj način kazne Rusiju i Belorusiju.

„Ako svi onimogu da zabrane učešće, šta sprečava NYRR da zauzme isti stav u iskazivanju podrške Ukrajini i Amerikancima ukrajinskog porekla?“

pita se Anna Shpook, osnivačica Ukrajinskog trkačkog kluba u Njujorku.

„Zabranu takmičenja ruskim i beloruskim sportistima ne treba smatrati kaznom“, navodi se u peticiji, „već kao podršku Ukrajini i preuzimanje kolektivne odgovornosti. Ruski i beloruski trkači mogu da nam se pridruže u solidarnosti tako što neće učestvovati na ovogodišnjim događajima. Kakav bi ponos bio predstavljati zemlju čije oružane snage izazivaju ove užase?“

Prema istraživanjima, više od 80% Rusa podržava rat u Ukrajini.

NYRR nije prihvatio zahteve

Peticiju su pokrenuli nakon što NYRR nije prihvatio zahteve Ukrajinskog trkačkog kluba.

Ali rukovodstvo NYRR-a insistira na tome da, iako stoji uz Ukrajinu, neće diskriminisati trkače na osnovu njihove nacionalnosti.

„Njujork je jedan od najmultikulturalnijih gradova na svetu gde pojedinci različitih nacionalnosti žive zajedno. Kao deo vrednosti naše organizacije, NYRR pozdravlja trkače svih uzrasta, porekla i sposobnosti – a trkačima koji učestvuju kao pojedinci biće dozvoljeno da trče u NYRR trkama i događajima“, bilo je saopštenje NYRR u za The Post.

NYRR je napomenuo da ne dozvoljava bilo kakvo zvanično predstavljanje Rusije ili Belorusije na bilo kojoj od njihovih trka. A da „elitni“ ruski i beloruski sportisti nisu bili pozvani niti prihvaćeni da se takmiče na bilo kojoj NYRR trci.

Isto tako, svim trkačima koji su bili sprečeni da prisustvuju će biti obezbeđen povraćaj novca u celosti.

Važno je istaći da se se trenutno dešava minimun 10 konflikta od kojih je jedan između Rusije i Ukrajine. Ali da je fokus upravo na ovom jer je najvažniji. Šta vi mislite? Pišite!

Poništen rekord Eilish McColgan: Velika škotska trka kraća za 150m
Lazar Filipović i Strahinja Trakić drugi na Svetskom kupu u Alanji
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Zaista se nadam da NYRP neće pristati na ove ucene idiotskih nuspojava woke aktivizma. Sport, naravno, ne može da bude potpuno odvojen od politike, ali nije nužno ni da postane njena pokorna sluškinja. Mislim da ovo nije pravi način da se pokaže solidarnost sa Ukrajinom.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed