TriatlonVesti

Prema Svetskom triatlonu nema pravila: Patike Svetskog Ironman šampiona su legalne

Nema komentara

Prošle nedelje na Svetskom prvenstvu u Ironman u Koni, na Havajima, Norvežanin Gustav Iden istrčao je maraton za 2:36, posle 180 km bicikla i 3,8 km plivanja, i osvojio svoju prvu titulu svetskog šampiona. Oborio je rekord staze za čak 11 minuta. A to se ne bi dovodilo u pitanje da patike Svetskog Ironman šampiona ne ispadaju iz kalupa.

Iden je istrčao novi maratonski rekord na stazi u Koni u jedinstvenom paru On-ovih karbonskih patika za trčanje. Cloudboom Echo 3 ima visinu đona od čak 50 mm. Prema pravilima Svetske atletike, visinsko ograničenje đona trkačkih patika je 40mm za događaje na putu.

Svetska triatlonska organizacija je odobrila patike

Gustav Iden i On Cloudboom Echo 3 patike

Idenu je dozvoljeno da nosi ove patike na takmičenjima. Prevashodno zato što profesionalni triatlonci ne moraju da poštuju nikakva pravila u izboru patika za trčanje. A to je potvrdila i Svetska triatlonska organizacija.

Uprkos propisima u atletici koji regulišu tehnologiju cipela – kao što je ograničavanje debljine đonaSvetska triatlonska organizacija je navela da neće poštovati svetske atletske standarde kao i da neće vršiti provere obuće.

Neki ljubitelji sporta pozivaju Svetsku triatlonsku organizaciju da prati primer Svetske atletike u kontroli visine đona na takmičenjima. Drugoplasirani i trećeplasirani, Sam Laidlow iz Francuske i olimpijski šampion 2020. Kristan Blummenfelt, nosili su legalne patike Nike Alphafly Next% i Asics Metaspeed Sky 2..

„U poslednjih 10 kilometara, osećao sam se kao da imam prednost vraćajući se nazad ka Koni… Ne samo zbog Cloudboom Echo 3 patika. Zamišljao sam pobedu sve vreme. Ove cipele su bile motivacija za mene jer zaista osećate snagu, osećate brzinu.”

Rekao je Iden u razgovoru sa On

Patike Svetskog Ironman šampiona imaju jedu ugrađenu karbonsku ploču

Svetska atletska pravila navode da đon ne sme biti deblji od 40 mm. I ne samo to, već i da patike ne smeju da sadrže više od jedne čvrste ili ugrađene ploče koja se proteže celom dužinom patika. Cloudboom Echo 3 ima jednu karbonsku ploču koja prolazi celom dužinom patike.

Kanađanin Ben Flanagan je takođe nosio Cloudboom Echo 3 tokom svoje pobede na Falmouth Road Race trci 2022. Pošto Svetska atletska organizacija nije sankcionisala trku od 11.27km (7 milja), elitnim takmičarima je dozvoljeno da nose patike koje inače nisu dozvoljene na trkama nacionalnog prvenstva.

Iden je pobedio na Svetskom prvenstvu u Ironman-u u Koni kao debitant sa vremenom od 7:40:24, čime je smanjio prethodni rekord iz 2019. za 11 minuta. Brend On, koji je sponzorisao Idena, dobio je dozvolu od Ironman-a da Norvežanin nosi ove patike.

Suspendovana još dva kenijska atletičara zbog navodnog dopinga
Evropsko Skyrunning prvenstvo 2023. će se održati u Crnoj Gori!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed