Vesti

Olimpijac debitovao na parkrun-u i oborio svetski rekord star 11 godina

Nema komentara

Škotski olimpijac, Andy Butchart je u subotu debitovao na parkrun-u i postavio novi svetski rekord. Istrčao je 5km za 13:45 čime je nadmašio prethodni rekord od 13:48 koji je postavio Andy Baddley u Londonu 2012. godine.

Butchart je dvostruki olimpijac i finalista na trci na 5.000 metara na Olimpijskim igrama u Riju 2016, a drži i trenutne škotske rekorde na 3.000, 5.000 i 10.000 metara.

U intervjuu za The Times, Butchart je otkrio da nikada nije učestvovao u parkrunu. I da ga je kolega trkač naveo da učestvuje na trci. Andy je u početku oklevao, a onda je prihvatio izazov i… oborio rekord.

Šta je parkrun?

Za one koji nisu upoznati sa parkrun-om, radi se o besplatnim 5k trkama koje se održavaju svake subote na više od 2.000 lokacija u 22 zemlje na šest kontinenata. Na ovim trkama mogu učestvovati svi, bilo da šetate, džogirate ili trčite. Da bi učestvovali, trkači. moraju imati bar kod.

U Srbiji parkrun nije zastupljen, a ovde pogledajte sve zemlje u kojima se ove trke održavaju.

Izvor: BBC

Brisel-Luven domaćin Evropskog prvenstva u trčanju 2025.
Organizuješ trku? Pronađi se u „Klubu Direktora trka“, namenjenog svim organizatorima trkačkih, biciklističkih, triatlon i OCR trka
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed