Vesti

Biti ili ne biti: U.S. Olympic Marathon Trials, izborna trka za olimpijski tim SAD u maratonu

Nema komentara

Jedan od najznačajnijih događaja koji se dešava u američkoj atletici jeste izborna trka koja se održava svake četiri godine na osnovu koje se bira tim od troje atleta koji će predstavljati Sjedinjene Američke Države na olimpijskom maratonu u avgustu 2016.

Top 3 muškarca i top 3 devojke u izbornoj trci kvalifikuju za tim. Četvriti finišer smatra se zamenom i upašće u tim ako neko od prva 3 člana otkaže učešće zbog povrede.

Jedna trka u 4 godine: Ili imaš rezultat ili te nema

Šta je tako interesantno kod ovog načina rejtovanja trkača?

Jednostavno, ako nemate dobro vreme na izbornoj trci nema vas u reprezentaciji. To znači, da svako mora da trči (nema stare slave) i ako „nemate dan“ nećete biti u reprezentaciji.

womenstart1usolyt2012

U drugim državama, selektori najčešće biraju reprezentaciju uzimajući u obzir istoriju atlete, formu, sklonost povredama, timski duh… U Americi je to jedna jedina trka u 4. godine. Zato je sve tako uzbudljivo!

Datum i lokacija izbornih trka variraju i zavise od grada koji je domaćin trci. Najaksnije trka se održava 9 meseci pre početka igara.

2012 izborna trka se održala u Hjustonu, dan pred Hjustonski maraton. Iskustvo je bilo dobro, tako da će se ista trka ponoviti u 2016.

Kada će se održati Olympic Marathon Trials?

Subota, 13 februar 2016. u Los Anđelesu. Los Anđeles maraton će se održati dan kasnije.

Šta je ulog?

Top 3 finišera u muškoj i ženskoj kategoriji nastupaju u Riju 2016 na maratonskoj trci, predstaljajući SAD. Ženski olimpijski maraton održaže se 14. avgusta. Muška trka je na programu 21. avgusta.

Ko može da trči u izbornoj trci?

Samo trkači koji su ispunili kvalifikovano vreme od 1. avgusta 2014 do 17. januara 2016. mogu da učestuju. Za muškarce je to 2:19:00 ili brže za maraton i 1:05:00 i brže za polumaraton. Devojke treba da trče 2:45:00 ili brže i 1:15:00 za polumaraton. Pogledajte super grafikone o učesnicima 2016.

Gde su “A” i “B” standardi?

2:19 i 2:45 su vremena koja su zahtevaju da biste uopšte trčali izbornu trku. Ovo su u stvari „B“ olimpijske norme i svako ko ih ima može da učestvuje na trci, ali plaća sam sebi smeštaj i transport do trke.

Originalni „B“ standardi su bili 2:18 i 2:43, no promenjeni su 11. decembra, dan nakon što je International Association of Athletics Federations promenila olimpijsku B normu 10. decembra.

Muškarci koji trče 2:15:00 i brže i cure sa 2:37:00 i ispod smatraju se “A” kvalifikantima. Njihovi troškovi puta su plaćeni od strane organizatora.

Trkači koji trče polumaraton su odgovorni za svoje troškove.

Ko organizuje izborne trke?

USA Track & Field administrira trku i oni su odgovorni da sastave olimpijski atletski tim (U.S. Olympic track and field team). Lokalni komitet je odgovoran za tehničku organizaciju trke i obezbeđivanje novčanih nagrada.

Da li će ruta biti ista kao Los Anđeles maraton?

Ne. Maraton u Los Anđelesu je trka od tačke do tačke, tj od Dodger Stadium  do pristaništa Santa Monica. Izborna trka će se održati u krugu od 2.2 milje koju prati krug od 6 milja u ulici South Figueroa u južnom Los Anđelesu.

mapa trials

Da li muškarci i žene startuju u isto vreme?

Trka će imati razdvojene startove. Muškarci startuju 15 minuta ranije.

Koliko trkača učestvuje na trci?

USATF finalna lista napravjlena 18. januara 2016. uključuje 244 devojke i 211 mušaraca.

  • 41 devojaka ima A normu, 155 B normu i 48 su polumaratonke
  • 27 muškaraca ima A normu, 58 B, a 125 su polumaratonci

Samih učesnika je uvek manje, jer ne žele svi koji imaju normu da trče izbornu trku. Uvek se dese i povrede.

Ko brani titulu?

Shalane Flanagan i Meb Keflezighi su pobedili 2012. u Hjustonu. Ostali članovi tima su bili: Desiree Linden, Kara Goucher, Ryan Hall i Abdi Abdirahman.

Ko su favoriti?

Ukoliko izuzmemo šansu da se neko povredi gotovo sigurne su Shalane Flanagan i Desiree Linden sa 2:21:14 i 2:23:54. Sledeće cure imaju kvalifikaciono vreme je sporije čak 6 minuta od Šelejninog vremena. Amy Cragg ima 2:27:03 u periodu između dve Olimpijade.

Kara, koja je nastupila 2012. ima tek 2:37:03 u Njujorku 2014, no trči jako dodbro i imala je 2 odlična polumaratona. Ovo je jedna od super priča koju valja ispratiti do kraja.

Muška trka ima takođe dva favorita, to su Meb Keflezighi i Dathan Ritzenhein, mada nisu sigurni kao ženski favoriti. Meb ima 40 i u poslednje vreme muči muku sa sitnijim povredama. Ritcenhajm takođe ima problema sa povredama, a od 2013 trenira sam u Mičigenu, od kada je napustio Oregon.

Među njima mesto traže i šampion USA Jared Ward, Luke Puskedra  sa PB u Čikagu 2:10:24, Jeffrey Eggleston (2:10:52), Ryan Vail (2:10:57), Fernando Cabada (2:11:36), Nick Arciniaga (2:11:47), Matt Llano (2:12:28), and Shadrack Biwott (2:12:55) su konzistentno dobri na jakim trkama.

Rekorder, tj čovek sa najboljim vremenom na izbornim trkama Ryan Hall je prekinuo profesionalnu karijeru u januaru. 

I Galen Rupp prvi put na maratonu

galen rup

Za kraj, najnovija vest je da će i vrsan polumaratonac, srebrni na Olimpijskim igrama, mladi Galen nastupiti po prvi put na distanci maratona.

Naravno, tema je totalni hit u američkoj atletici, pratite je na Runners Worldu.

Koliko smo brzi? Najbrža vremena trkača i trkačica u 2015.
Beogradski maraton 16. aprila – #BudiTu za Belhospice!

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed