Vesti

Sve što ste hteli da znate o Olimpijskom maratonu u Riju 2016

Nema komentara

Ženski maraton nas čeka 9. dana Olimpijskih igara, 14. avgusta, dok je muška trka rezervisana za za poslednji 16. dan takmičenja. Obe trke počinju u 14:30. U nastavku sve što vas može interesovati o maratonu u Riju. Tekst ćemo dopunjavati novostima i zanimljivostima.

Ruta trke

Ruta trke prolazi kroz najzanimljivije delove Rio de Ženeira, kroz istorijiski centar grada do Flamengo Park i Botafogo plaže i nazad do centra.

Maraton u Riju - 4

Nakon starta u Sambódromo, kući svetski poznatog Karnevala u Riju, trka se na stavlja u dve veličanstvene ulice Avenida Presidente Vargas i Avenida Rio Branco.

Ruta se nastavlja do velike zelene porvršine Aterro do Flamengo, koja uključuje Flamengo Park, najpopularnijeg izletišta i sve do Botafogo plaže. Sa plaže se prostire fantastičan pogled na Sugarloaf Mountain. Tu se trka okreće i maratonci i maratonke kreću nazad pored Marina da Glória, Muzeja moderne umetnosti i lokalnog aerodroma Santos Dumont.

Maraton u Riju - 1

Još dva velika muzeja se nalaze na stai Muzej budućnosti i Museum of Art of Rio (MAR). Cilj je na istom mestu – Sambódromo.

Merenje vremena: Maratonsko vreme se beleži sa dva čipa. Prvi je onaj na patici, koji daje vreme i lokaciju takmičara. Rezervni čip se nalazi na poleđini startnog broja.

Maraton u Riju - 3

Srbi na maratonu

U ženskom maratonu nastupiće Olivera Jeftić, čiji je ovo 5 nastup na igrama (2000, 2004, 2008, 2012 i sada 2016), a u muškom Anđelko Rističević. Ana Subotić, koja se kvalifikovala za odlazak u Rio, nažalost neće trčati jer je imala zdravstvenih problema. Kako saznajemo, Ana je posle operacije bolje i očekujemo njen brz povratak na stazu.

Šta reći o Oliveri, a ne ponoviti se? Najveće ime našeg dugoprugaškog trčanja i možda jedini maratonac/ka za koga su čuli i oni koji se opšte ne interesuju za trčanje? Državna rekorderka na svim dužinana dužim od 5.000 metara.

Oliveri je ovo 5. put da učestvuje Igrama, a 4. put na maratonu. 2000 godine trčala je trke na 5.000 i 10.000 metara. U Atini 2004. godine Olivera je zauzela 6. mesto sa rezultatom 2:31:15. To je veliki rezultat jer se sve ispod 8 mesta smatra „malo finale“. 2008. godine u Pekingu je odustala na 23. kilometru, i ako je jako trenirala i ciljala na visoko mesto i rezultat iz Atine ili bolje. Na prošlim igrama u Londonu 20012. godine Olivera nije uspela da završi trku i stala je na polovini trke, pa su ti nastupi slabije ispraćeni. Želimo Oliveri ove godine dobru trku i stabilan ritam do kraja trke!

trake u riju

Zanimljivo je da je naš drugar Anđelko i sjajan mladi čovek, inžinjer elektrotehnike i zaposlen u puno radno vreme u Energoprojektu uspeo u svojoj nameri da ode na Olimpijske igre. On je trčao Istanbulski maraton sa jasnim ciljem: ući u prvih 10 i na taj način obezbediti mesto na igrama. U tome je i uspeo – bio je 10, sa rezultatom koji je iznad B norme, ali nema veze plasman je plasman.

Anđelko ide na igre da da svoj maksimum i ispuni svoj san. Šanse da osvoji zapaženo mesto ne postoje. No nekada su Olimpijske igre i bile amaterskog karaktera. U Kubertenovoj viziji atlete se na igrama takmiče zbog srpotskih ideala, a ne za novac i ugovore od sponzora. Zato smo još više ponosni na Anđelka i zato nam se ovaj Anđelkov uspeh čini još moćnijim. Nadamo se da mu boravak u Riju neće biti oduzet od godišnjeg odmora! Svaka čast!

Prenosimo vam Anđelkov pozdrav i očekivanja u celosti:

Pozdrav trkački drugari,

Šta reći, živim svoj san od momenta kada su me uvrstili u tim. U trčanju sam već 20 godina, od svojih prvih trkačkih koraka počeo sam da slušam o maratonu iz razloga što je mi je trener skoro 17 godina bio atletska legenda Franjo Mihalić koji je osvojio poslednji medalju za Srbiju upravo u maratonu a i pored toga je bio jedan od najboljih maratonaca svog vremena na svetu, s toga moj nastup za mene predstavlja još veću čast i odgovornost.

Žao mi je što Miha nije doživeo sve ovo, jer sam siguran da bez obzira što je uvek težio samo medaljama i vrhunskim rezultatima u mom slučaju bio izuzetno srećan i ponosan.

Poziv sam dočekao spreman, obavio sam završne pripreme na Kopaoniku sa koga sam se upravo vratio i željno očekujem polazak. Moj tim na čelu sa Blažom Maksimovićem i ja trku dočekujemo nikad spremniji, sa nikad više pretrčanih kilometara u pripremnom periodu za jedan maraton s toga iako ću pre starta imati jedno od najlošijih rezultata, očekujem da budem bolji nekog ikad i da pametnijim trčanjem pobedim i mnogo bolje od sebe.

PS Nisam baš siguran šta smem da pričam zbog onog pravila 40. pa sam izbegavao reči koje su nam naglasili da ne smemo da oglašavamo u crnom periodu (27.07-25.08), mislim generalno ništa nisam ni oglašavao u izjavi ali mogu da je spoje sa nečim, tako da sam oprezan u izjavama.

Inače B norme u atletici više ne postoje, to je ostalo u samo u plivanju a OKS ne prihvata ovaj put B norme, pa su neki pravili problem i poredili moje sa tim, a inače za London kada su u atletici postojale A i B norme, prvih 10 na Gold label se vrednovalo kao A norma. U svakom slučaju svetska atletska federacija ne pravi sada nikakvu razliku između vremenskih normi i plasmana u top na 10 na Gold maratonima i plasmana u Top 20 na Svetskom prvenstvu u maratonu prošle godine, koristi istu reč za sve samo „Entry standard“.

P.S. E, da, mi sa ETF-a smo diplomirani inženjeri elektrotehnike. Šalim se to više nije bitno, mada kada se vratim moram da završim master rad pa da dodam drugačiju titulu 🙂

Resursi: 

Arnold postao vegan! Najpoznatiji bodibilder i sinonim za mišiće prelazi na biljnu ishranu
Zbog ovih 5 trkačkih lekcija maratonci su bolji menadžeri – #4 Pametno raspodeli resurse

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed