Vesti

Olimpijski komitet Srbije izabrao najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2022. godini

Nema komentara

Po 29. put za redom, Olimpijski komitet Srbije proglasio je dobitnike prestižnih priznanja za 2022. godinu na svečanosti koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Uživo prenos možete pogledati u videu ispod:

Titulu najuspešnijih sportista za 2022. godinu poneli su atletičarka Ivana Vuleta i rvač Zurabi Datunašvili, dok su za najuspešnije timove proglašene ženska odbojkaška i muška reprezentacija Srbije u basketu 3×3.

U novoj kategoriji, koja je ove godine uvedena, titulu najuspešnijeg sportiste u timskim sportovima ponela je odbojkašica Tijana Bošković.

Najuspešniji mladi sportista je po drugi put uzastopno atletičarka Adriana Vilagoš, dok je prestižno priznanje za najuspešnijeg trenera Srbije po četvrti put poneo Dragan Gale Jović.

Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanje olimpijskog pokreta ove godine dodeljeno je gospodinu Dušanu Maraviću.

U svom obraćanju predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković osvrnuo se prvenstveno na uspeh koji su ostvarili naši sportisti u 2022. godini osvojivši veliki broj medalja na svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim disciplinama.

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Fotka: OKS

“Na kraju svake godine obraćajući vam se sa ovog mesta pomislim da će naredne godine biti teško nadmašiti godinu koja je ostala iza nas. I svake sledeće godine iznova imam razloga za zadovoljstvo, jer sam u prilici da stojeći ovde pred vama konstatujem da je godina koja je na izmaku, bila dobra za naš olimpijski sport. I tako je bilo i ove, 2022. godine – prve godine u novom olimpijskom ciklusu za Pariz 2024. Zaista, 2022. godina bila je veoma uspešna u sportskom smislu za našu Srbiju. Jer kako drugačije, osim uspehom, nazvati ovoliko osvojenih medalja sa svetskih i evropskih prvenstava u olimpijskim disciplinama u ovoj godini. Za jednu malu zemlju kao što je Srbija, ovo je gotovo neverovatan uspeh. “, istakao je Maljković na početku obraćanja.

Predsednik Maljković obratio se sportistima koji su večeras poneli titulu najuspešnijih u našoj zemlji izjavivši:

“Dragi sportisti, vi koji ste nam doneli mnogo radosti prethodne godine, a koji ćete večeras da se okitite titulama najuspešnijih u Srbiji, treba da znate da ste ovu nagradu dobili na osnovu kriterijumskih rezultata koje ste ostvarili u prošlosti. Ali, ovo treba da bude motiv da u narednim godinama ostvarite još veće uspehe. Vi to možete i vi ste za to spremni!“

Tom prilikom, istakao je da je neophodna iskrena i snažna podrška pravih i pouzdanih partnera da bi Olimpijski komitet Srbije bio siguran oslonac sportistima, njihovim trenerima, ali i nacionalnim granskim savezima iz porodice olimpijskih sportova.

Posebno je istakao punu koordinaciju i potpuno razumevanje sa najvažnijim partnerom Olimpijskog komiteta Srbije, a to je Ministarstvo sporta Republike Srbije.

Zoran Gajić, ministar sporta Fotka: OKS

“Saradnja koju je Olimpijski komitet Srbije do sada imao sa resornim ministarstvom je bila kvalitetna, što i ostvareni rezultati uostalom govore, ali sam siguran da su se sa dolaskom gospodina Zorana Gajića na mesto ministra sporta, stvorile mogućnosti da se naš sport kroz sinhronizovani rad naše dve kuće, podigne na još viši nivo. Upravo je ovo i dobra prilika da gospodinu Gajiću poželim mnogo uspeha na poziciji ministra sporta uz uveravanje da će u Olimpijskom komitetu Srbije imati podršku i kvalitetne saradnike“.

Predsednik Maljković podsetio je da se nalazimo na polovini tekućeg olimpijskog ciklusa za Olimpijske igre u Parizu, što znači da smo već daleko odmakli u kvalifikacioni ciklus za predstojeće Igre u gradu svetlosti. Pored toga, naše najbolje sportiste naredne godine očekuje nastup na 3. Evropskim igrama, a naši najbolji mladi sportisti će imati prilike da odmere snage sa svojim vršnjacima tokom zimskog i letnjeg Evropskog olimpijskog festivala mladih.

“Za uspešne nastupe na ovim takmičenjima, našim sportistima biće potrebna nepodeljena, bezuslovna i sveobuhvatna podrška svih činilaca u sistemu sporta Srbije i ja sam uveren da ta podrška neće izostati. Dragi gosti, sport ne priznaje stare zasluge, ali zahteva obeležavanje i proslavu ostvarenih uspeha. I ja vas pozivam da upravo to uradimo večeras. Uživajte u uspesima naših sportista, a od sutra se svi vraćamo na naša radna mesta da budemo uz naše sportiste i u porazima i u uspesima”, završio je svoje izlaganje predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Prisutnima na svečanosti obratio se i ministar sporta, gospodin Zoran Gajić koji je izjavio: „Biti ministar sporta u zemlji kakva je Srbija velika je čast, obaveza ali i zadovoljstvo. Srbija je sportska nacija u iskonskom smislu te reči, zemlja gde se prati reprezentacija u svakom sportu, zemlja u čije ime je posebna privilegija stajati na pobedničkom postoju, ljubiti medalju, grb i zastavu na dresu. Osvojenih 11 medalja u 2022. godini u elitnim, olimpijskim sportovima, pravi su pokazatelj naše snage. Šest osvojenih zlatnih medalja pravi su pokazatelj naše borbe, inata, timskog duha i kvaliteta. Sa velikim očekivanjima gledam ka Parizu 2024. godine sa realnom željom i nadom da ponovo pomerimo limite i postavimo nove rekorde. Veoma sam srećan zbog formiranja Nacionalnog saveta za sport Republike Srbije jer ćemo tretirati sport kao jednu veliku integralnu celinu. Nemerljiv je tu doprinos Olimpijskog komiteta Srbije i velikog stručnjaka, mog prijatelja Bože Maljkovića. To je samo jedna od stvari koje radimo zajedno sa Olimpijskim komitetom, jer svi mi sportski ljudi imamo jedan način razmišljanja – da bez obzira na rezultate koje imamo, koji nisu mali, da uvek gledamo šta možemo bolje da uradimo“.

Najuspešnija sportistkinja Srbije za 2022. godinu – IVANA VULETA

Ivana Vuleta Fotka: OKS

Titulu najuspešnije sportiskinje Srbije za 2022. godinu po treći put osvojila je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta. Ivana je ove godine po drugi put postala šampionka sveta u dvorani na takmičenju koje je održano u Beogradu. I

sti rezultat ponovila je na Evropskom prvenstvu u Minhenu, osvojivši najsjajnije odličje. Trofej Ivani Vuleti dodelio je ministar sporta, gospodin Zoran Gajić.

„Uvek je prelepo biti u društvu najboljih sportista koje naša zemlja ima. Ova godina sa početkom i odbranom titule svetske prvakinje u martu u Beogradu je bio apsolutno prelep početak i povratak na ono moje staro. Sa ovime zaključujem godinu, i želim da se ovog puta zahvalim i pohvalim rad prvenstveno Olimpijskog komiteta Srbije, Ministarstva sporta, svih klubova, svih saveza, na način na koji se radi, jer definitivno da ovo pokazuje da ovakva vrsta sistema funkcioniše i da donosi rezultate“, izjavila je naša najbolja atletičarka Ivana Vuleta.

Najuspešniji sportista Srbije za 2022. godinu – ZURABI DATUNAŠVILI

Zurabi Datunašvili Fotka: OKS

Titulu najuspešnijeg sportiste Srbije za 2022. godinu poneo je rvač Zurabi Datunašvili. Zurabi je u godini za nama postao svetski šampion u grčko-rimskom stilu rvanja.

Prestižno priznanje Zurabiju Datunašviliju uručio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković.

„Ovo je veliki dan za mene, najbolji u mom životu, ja sam mnogo srećan. Hoću da se zahvalim svima na podršci. Biti najbolji sportista u zemlji šampiona kao što su Novak Đoković, vaterpolisti, košarkaši, za mene je velika čast. Volim Srbiju, volim Beograd, to je moja druga kuća. Boriću se još jače za Srbiju u budućnosti!“, istakao je najuspešniji sportista Srbije u 2022. godini, rvač Zurabi Datunašvili.

Najuspešnija sportistkinja Srbije u timskim sportovima za 2022. godinu – TIJANA BOŠKOVIĆ

Tijana Bošković Fotka: OKS

Titulu najuspešnije sportistkinje u timskim sportovima ponela je odbojkašica i najbolja korektorka planete Tijana Bošković. Tijana Bošković je vodila našu selekciju do odbrane titule na Prvenstvu sveta u Holandiji i Poljskoj. Na tom takmičenju, proglašena je za MVP-ija, baš kao i pre četiri godine u Japanu.

Tijana usled sportskih obaveza nije prisustvovala svečanosti, ali se prisutnima obratila video porukom izjavivši:

„Pre svega, veliko hvala Olimpijskom komitetu Srbije na izboru za najbolju sportistkinju u timskim sportovima za 2022. godinu. Ova godina je za žensku odbojkašku reprezentaciju bila izuzetno uspešna, te je ova nagrada na kraju godine nekako ulepšala i upotpunila celu priču i zaista mi puno znači“.

Najuspešniji trener Srbije za 2022. godinu – DRAGAN GALE JOVIĆ

Dragan Jović Fotka: OKS

Po četvrti put, najuspešniji trener Srbije je tekvondo trener Dragan Gale Jović. On je ovo prestižno priznanje zaslužio osvajanjem 3 medalje na Svetskom prvenstvu u Meksiku.

Njegovi učenici, Mahdi Hodabahši i Nadica Božanić postali su šampioni sveta u tekvondou, dok je Tijana Bogdanović zauzela treće mesto u Gvadalahari. Draganu Joviću trofej je uručio generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Đorđe Višacki.

„Kad volite posao koji radite, mislim da ne treba nikakva specijalna motivacija. Mene isključivo motiviše put koji treba da prođem sa svakim sportistom ponaosob, na kom imate različite prepreke, neke su unutrašnje, neke su spoljašnje. Kada dobijete ovakvo priznanje, to nije kraj motivacije, to je u stvari početak novog putovanja, po ruti koja je utabana i koja je sigurna“, rekao je u svom obraćanju četvorostruki najuspešniji trener Dragan Gale Jović.

Trofej „Najuspešniji mladi sportista Srbije – Bobana Momčilović Veličković“ za 2022. godinu – ADRIANA VILAGOŠ

Adriana Vilagoš Fotka: OKS

Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu po drugi put zaredom dobila je bacačica koplja Adriana Vilagoš. Adriana Vilagoš je u istoj godini osvojila dve seniorske i jednu juniorsku medalju u bacanju koplja.

Na Mediteranskim igrama u Oranu domogla se zlatnog odličja. Titulu juniorske šampionke sveta odbranila je u Kaliju uz novi rekord svetskih prvenstava – 63 metra 52 centimetra.

Zablistala je i na seniorskom šampionatu Evrope u Minhenu osvojivši srebro. “Trofej za najuspešnijeg mladog sportistu – Bobana Momčilović Veličković”, Adriani Vilagoš uručio je predsednik Izvršnog odbora OTP banke, gospodin Predrag Mihajlović.

„Baš mi je zadovoljstvo da sam opet ovde sa vama. Ova godina mi je bila jako uspešna, ali isto tako, ove godine u Srbiji ima puno uspešnih mladih sportista i baš mi je drago da je Olimpijski komitet Srbije meni dodelio ovu nagradu“, izjavila je najuspešnija mlada sportistkinja Adriana Vilagoš.

Najuspešniji ženski tim Srbije za 2022. godinu – ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA

Jelena Nikolić, prva potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije Fotka: OKS

Dvanaesti put, najuspešniji ženski tim je odbojkaška reprezentacija koja je ovaj trofej dobila na osnovu ubedljivo osvojene titule prvaka sveta. Srbija je ove godine drugi put zaredom postala prvak sveta.

Zbog obaveza na pripremama i takmičenjima, igračice nisu bile u mogućnosti da prisustvuju dodeli priznanja. Trofej je primila prva potpredsednica Odbojkaškog saveza Srbije, Jelena Nikolić. Ovu nagradu dodelio je potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Žarko Zečević.

Najuspešniji muški tim Srbije za 2022. godinu – REPREZENTACIJA U BASKETU 3X3

Reprezentacija 3×3 Fotka: OKS

Reprezentacija u basketu 3×3 u sastavu Dejan Majstorović, Strahinja Stojačić, Mihailo Vasić i Marko Branković, zaslužila je ovo prestižno priznanje na osnovu osvojenih šampionskih titula svetskih i evropskih prvaka, a Srbija je peti put postala najbolja selekcija sveta.

Reprezentaciji Srbije u basketu 3×3 trofej je dodelila potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije, gospođa Marija Desivojević Cvetković.

„Izuzetno uspešna sezona je iza nas. Mi smo prezadovoljni načinom na koji smo igrali i predstavljali našu zemlju cele godine. Osvojili smo dve zlatne medalje i naravno, cilj su Olimpijske igre. Nadam se da ćemo u istom ritmu nastaviti i da se vidimo i ovde sledeće godine u isto vreme“, u ime reprezentacije Srbije u basketu 3×3 izjavio je Dejan Majstorović.

„Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić“ za 2022. godinu – DUŠAN MARAVIĆ

Dušan Maravić Fotka: OKS

Šestu godinu, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej „Olimpijsko srce – General Svetomir Đukić” namenjen ljudima koji ceo svoj život posvete sportu i u svom društveno – sportskom radu ostave trajne rezultate.

Komisija za dodelu priznanja i Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije doneli su odluku da ove godine trofej bude dodeljen bivšem srpskom fudbaleru i reprezentativcu Jugoslavije, gospodinu Dušanu Maraviću, zbog njegovog sveobuhvatnog višegodišnjeg angažovanja u sportu.

Olimpijskom šampionu iz Rima 1960. godine, ovo priznanje uručila je potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i dvostruka olimpijska šampionka – Milica Đuričić. „Posle osvajanja zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine, ovo je najznačajnije priznanje koje sam ikada dobio i malo sam zatečen. Božidaru Maljkoviću, predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije i njegovim saradnicima, hteo bih toplo da se zahvalim. Uistinu, ovako nešto doživeti, to su retki slučajevi, tako da je jako lepo“, istakao je gospodin Dušan Maravić.

Tekst i fotografije preuzeti sa oks.org.rs

Kompanije iz Srbije donirale 250 stabala u okviru kampanje “Trka za šume”
Kanađanka oborila Ginisov svetski rekord trčeći maraton sa dvoje dece
Tags: , , , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed