Svako telo ostaje u stanju mirovanja ili pravolinijskog kretanja sve dok neka sila ne dovede do promene tog stanja. – 1. Njutnov zakon

Ono što važi za predmete važi i za ljude zato je od svih teških stvari na ovom svetu, promena obrasca najteža. 

Promena je zato karta u jednom pravcu

Drugim rečima: ako ste srasli za svoj kauč, jako teško ćete se sa njega skinuti, ali sa optimističnije strane gledano, ako počnete da trčite – nema te sile koja će vas zaustaviti jednom kada se zaista zaljubite u trčanje.

Kada smo to ustanovili, hajde da vidimo zašto čitate ovaj tekst. Ako ste pasionirani trkač ili trkačica, možda vas zanima nauka motivacije, ali možda imate na umu jednu osobu kojoj će on značiti. Ako je to slučaj, radujte se jer:

#1 Najvažnija karika u lancu promene jeste okruženje

Bilo da želite da smršate (ili se ugojite, tj održavate težinu) bilo da želite da naučite da plešete, uticaj vaše okoline je ono što može da vam najviše olakša ili najviše oteža.

Naravno, svako poznaje jednu osobu poput Rokija, samo zbog sebe i uprkos svima! I možda se Balkanci diče time da ih inat pokreće, ali činjenica je da su ljudi skoro uvek prosek 5 najbližih ljudi. 

Dakle, okružite se manekenima u bogatašima :D Ali, ne, polako – ne ide to baš tako lako.

Okruženje se gradi godinama, i nesvesno na nas ti izbori zaista i utiču.

Svojevremeno sam imala veliku sreću da upoznam Vekija i Draganu, koji su me uvukli u svet trčanja, ali pre toga, moje trkčaranje se svodilo na dve drugarice iz kraja, pa jednu, pa nijednu i tu sam stala. Istovremeno, sa njima sam trčala maks 3 km. Polumaraton nije bio ni daleki san.

Dobro, ali šta konkreno ovaj savet znači za tebe? Nađi podršku – ako je nema u tvom gradu, ne brini, mislili smo na tebe – učlani se u našu grupu MARATON AKADEMIJA  tu je preko 1000 trkača i trkačica iz Srbije, Regiona, ma SVETA! I svi su podrška jedni drugima. Ne treniramo svi za maraton, nekima je cilj polumaraton, a nekima samo da se pokrenu.

Što se Srbije tiče, uskoro kreće Škola trčanja po više gradova. Dobili smo prijave sa preko 30 adresa i možda je tvoj grad među njima! Prati nas redovno da vidiš kako da se priključiš stručno vođenim treninzima!

#2 Trening plan

Onaj ko juri dva zeca ne stigne ni jednog  – Konfučije

Kakve veze zečevi imaju sa trčanjem? Slabe, mada analogija o kornjači i zecu jeste primenjiva na naš slučaj. Ali – ti si kornjača u njemu. Požuri polako!

Da se vratimo na početak, ako juriš dva zeca, znači da ne znaš šta radiš. Trčiš malo ovako, malo onako, pitaš se zašto nema rezultata, ali istina je da telo ne može da se snađe i gradi onu vrstu izdržljivosti koja ti treba.

Zato smo napravili trening plan upravo za početnike od 10 nedelja.

Skini ga OVDE.

U njemu ćeš naći skoro sve što te zanima o treningu, ishrani i opremi. I detaljan plan treninga za 10 nedelja.

Najvažniji savet koji ćeš ikada čuti o trčanju kada krećeš u trčanje je: ako se dvoumiš – uvek izaberi sporiju, kraću ili lakšu opciju. Ovo je savet za rekreativce.

Istina, trčanje mnogima utiče na ego i kada osete brzinu, lako se preračunaju. To je prvi uvod u povrede. Ti kreni polako.

Kada će ti on zatrebati? Kada propustiš trening. Kada ne znaš dal je tempo tvoj trčanja adekvatan. Kada se razboliš a trka je za mesec dana. Zapamti zašto trčiš. Šta je tvoj dugoročni cilj.

Ovo nije opravdanje za lenjost. Drugi savet za trening je kontinuitet. Triput nedeljno je zlatni standard. Dobra analogija za treniranje trčanja je zidanje kuće. Svaki trening je cigla. Ako propustiš jednu, konstrukcija se drži, dve tri – i dalje je okej. Ali ako ta kuća ima više rupa no cigli – srušiće se.

Fiziološki gledano, sporadičan trening više šteti nego koristi. Stresiraš telo koje ne stiže da izgradi osnovu za dalji trening. Seti se toga kada te bude mrzelo da izađeš na kišu ili sneg i trčiš.

#3 Oprema

Ako je trening bitka – vaše telo je mač, a oprema oklop. Ima mogućnost da vas malo uspori, ali sva je prilika da će vam spasti zdravlje.

Pre svega reč je o patikama. Koje kupiti? Uh. TOLIKO modela.

[see_also link=”http://www.trcanje.rs/oprema/kako-kupiti-patike-za-trcanje/” target=”_blank”]CELOVIT VODIČ ZA KUPOVINU PATIKA[/see_also]

Savet koji obično dajemo početnicima je da krenu postepeno u kompletiranje trkačke opreme. Prvi model koji kupujete trebalo bi da bude u razumnom cenovnom rangu. Koji je to rang?

Kada smo ovo pitanje postavili na maraton akademiji ispostavilo se da je to ispod 10.000 dinara.

U ovom rangu verovatno nećete naći mnogo novih modela, mada i toga IMA , ali sigurno nalazite prošlogodiše modele na sniženju. Ako vas baš hoće, dobre patike možete da nađete kod nas i oko 5-6.000 dinara.

Evo našeg predloga. za modele ispod 9.000 dinara.

Bonus savet: probaj offline, kupi online.

Cene su na online prodavnicama mahom niže, ali patika mora da se proba.

Rešenje: istražite ponudu online prodanica, odaberite 2,3 modela koji vam deluju okej u popodnevnim satima idite u prodavnicu, probajte model (mora da ima lufta kod palca). I onda ga poručite online.

Ostatak opreme kupujte postepeno: važno je da trčite u sintetičkim majicama i helankama, ali nije presudno.

Za početak, samo se pojavite na stazi.

planovi za trčanje