Večeras, 29. avgusta u 20h Trčanje.rs organizuje motivaciono predavanje “Ko učestvuje na maratonu?” o maratonu kao značajnom sportskom i kulturnom dešavanju koje slavi zdrave stilove života, a okuplja veliki broj navijača, volontera… Predavanje je deo projekta PRVI POKRET i biće održano u Info Room-u, u ulici 1300 kaplara broj 2. (bočni ulaz na Kolarac)

Učesnici na maratonu nisu samo profesionalni takmičari, “ludaci” koji trče 21 i 42 kilometra. U maratonu učestvuju i volonteri koji aktivno doprinose da se jedan maraton održi na kvalitetan način. Ovo je i škola za mlade ljude šta znači aktivizam i zdrav život. Volonteri su aktivni građani koji veruju da njihov mali doprinos može da napravi razliku u ukupnom ugođaju jedne trke.

Navijači i navijačice su takođe sastavni deo velikih maratona. Procenjuje se da 2.000.000 ljudi prati maratonce i maratonke ulicama Njujorka. To je velika razlika u odnosu na gradove gde je maraton još uvek događaj čiji je glavna posledica zatvaranje grada i gužva na saobraćaju.

Trčanje.rs veruje da svaki pojedinac može biti učesnik na maratonu. I da se na taj način može menjati kultura jednog naroda. Dođite da čujete kako, večearas u 20h u Info Roomu. 

planovi za trčanje