blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Nike Epic React Flyknit: Novi hajp ili takmac u borbi sa adidas Boost tehnologijom? (recenzija)

Posle dobre 3 godine u kojima sam trčao u adidas modelima i Sokonijevoj Kinvari, došao je red da opet probam Nike. Nike patike za trčanje dobro poznajem, trčao sam u Free modelima,  secirao (Da, nožem!) Lunar Glide, išao lični rekord u Vomeru, te završio karijeru u vrhunskom Lunar Spideru koji se nalažalost više ne proizvodi.

Sada je kod nas u Trčanje.rs Redakciju došao na test, pravo sa svetske premijere, Nike Epic React Flyknit. U pitanju je lagana (239g muški model) “all around” svakodnevna patika za trening koja će sa vama trčati većinu treninga koje izmislite – od dugih trčanja do brzih hiljadarki.

Nike Epic React Flyknit: Prvi utisak

Iako na Najkijevom promo videu stoji da je inspriracija za novu Epic React penu spoj federa + jastuka + sunđera, Nike Epic React Flyknit uopšte nije premekana patika (Mančmelou fora) sa kojom biste mogli samo da šetata i da nemate nikakav odziv pri iole bržem trčanju.

U pitanju je dobro balansirana pena sa savršenim odnosom težine i amortizacije. Ovaj patent nastao je miksovanjem različitih supstanci u više od 400 pokušaja i biće glavni adut Najkija u borbi sa adidas Boost tehnologijom koja važi za najbolji materijal za amortizaciju na tržištu. Više o tome kasnije.

Posle 800 km osećaj je kao da si prešao 20?

Najveća novost i tvrdnja koja dolazi iz Najkija jeste veoma izdržljiva Epic React pena koja je kreirana da traje duže od uobičajnih 800 km koliko je prosečan vek trajanja patika posle koga materijali u đonu gube svojstvo da amortizuju udarce.

Nike je radio “slepi” test sa trkačima. Oni su patiku u kojoj je već trčano 800km dali trkačima i pitali su ih da procene koliko je ova patika bila habana. Prosečan odgovor trkača bio je 20km!

Savršeno prijajanje uz nogu: gornjište od Flyknit-a

Flyknit je jedan od mrežastih – “pletenih” materijala koje smo imali priliku da testiramo, a koje brendovi uvode da bi poboljšali prijanjanje i osećaj komfornosti u patici.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ideja je da se napravi gornjište iz jednog dela, bez šavova, koji omogućava prozračnu i laganu letnju patiku.

Flyknit je u ovome stvarno dobro uspeo. Za mene koji imam užu nogu patika savršeno leži na nozi, tako da se pertle gotovo i ne koriste jer sam materijal obavija nogu poput čarape. Navlačenje je jednostavno i brzo.

Za sve vas koji imate šira stopala, po svemu sudeći, a i po pročitanih 5-6 recenzija, Flkyknit se posle par trčanja dobro prilagođava nozi i ne predstavlja problem.

Pink deo plastike na peti, odaje utisak bezpotrebnog dizajna, no on daje strukturu i podršku u peti, tako da noga maltene uroni u patiku. Jako dobar osećaj.

Ipak, budite oprezni, patika nije dizajnirana za stabilnost, tako da će noga lako skliznuti u stranu ukoliko budete trčali po neravnom terenu. 

Nagib peta-prsti od 10mm – za i protiv!

Za većinu vas koji ste navikli na 10mm “drop” ovo će biti savršena patika. Osetićete moćnu responsivnost Epic React pene u peti i mislim da će jedno trčanje biti dovoljno da zavolite ovu patiku.

Za sve nas koji se dočekujemo u trčanju na prednji deo stopala i za sve vas koji ste navikli na manji ili nulti drop, osećaj će biti čudan u početku. Mnogo manje pene u prednjem delu stopala prilikom udarca, kao i blizina pete kada spuštate nogu utiče na tehniku trčanja, pa je potrebno obratiti pažnju i dozvoliti telu da se navikne na novi osećaj.

Sa većim nagibom očekujte i disbalans po pitanju rasporeda težine. Naime, zbog količine ugrađenog materijala u patiku, Epic React Flyknit je poprilično teža u predelu pete. Identičan problem je viđen i kod Ultra Boosta koji je građen od pletenog i laganog PrimeKnita uz većinu Boost pene u peti patike. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dobra stvar kod dropa od 10mm je trčanju na peti: ako ste početnik, napredni početnik ili trkač koji nije blizu 1:45 na polumartonu, ovo će vam svojstvo patike biti od koristi prilikom trčanja.  

Ono što sam siguran jeste da Epic React penu možemo da očekujemo i na takmičarkama i u verziji “zero drop” već od sledeće sezone. Ubeđen sam da je Epic React Flyknit lansirao novu tehnologiju, a uskoro sledi razrada kojoj se lično radujem :) 

Nike Epic React vs adidas Ultra Boost

Moramo da se osvrnemo na ovaj duel. Ali u ovom tekstu ne mnogo, jer mislim da je tema važna, em kao polarizacija tržišta i večitog rivalstva, em kao sitnih detalja koji pravi gikovi za trčanje znaju da cene.

Boost je ušao na velika vrata i danas važi za boga amortizacije. Kompresovani TPU peleti sastavljeni u jedan đon odlično služe kako elitnim maratoncima, tako i kao nepravaziđena udobnost za sve koji Boost nose pri šetnji i svakodenvnom životu.

Sa serijom Ultra Boost koja važi za trkaču (performance) patiku, adidas je napravio neverovatan šou – naime ta patike se u najvećem broju slučajeva koristi kao gradska – lajfstajl patika priznali mi to ili ne. Ovaj stil u oblačenju se zove “athleisure”, u prevodu atletka u ležerno vreme. 

Po mom skromnom mišljenju,  Nike Epic React Flyknit je došao da se takmiči i pobedi Adidas Ultra Boost kada je osećaj prilikom trčanja, te kao lajfstajl patika koju ćete nositi svaki dan zbog udobnosti i dobrog dizajna. Po svemu sudeći, po hajpu i po mom ličnom utisku, mislim da je Najki na pravom putu. 

Da li je gazište dovoljno izdržljivo?

Po recenzijama sa neta (još uvek nema dovoljno iskustva jer je patika premijerno prikazana u februaru 2018. godine) najveća sumnja je gazište Nike Lunar Epic Reacta. Naime, črvršća guma je položena samo u zadnjem (petnom) i prednjem (odskočnom) delu đona.

Središnji deo gazišta izlaže na videlo Epic React penu koja će lakše biti habana nego tvrda guma. Ukoliko ovo bude problem, siguran sam da će sledeća verzija Epic Reacta imati tvrdu gumu preko celog gazišta (slično je bilo i sa prvom verzijom Ultra Boosta ako se sećate).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zaključak: Nike Epic React Flyknit

Sa estetske strane, Nike je uvek besprekoran. Patika dolazi i u skroz beloj, crno-beloj i ovoj tamno plavoj varijanti. Naravno, ako ste hard-core trkač to vas neće interesovati, no lepo je imati lepe patike, posebno što je ovaj model nešto što ćete moći-želeti da nosite i kada budete išli na kafu.

Epic React će zadovoljiti i trkače takmičare koji nedeljno prave i 40+ km, ali i vikend džogere kojima je trčanje deo rekreacije. Nova Epic React pena sa brilijantnim odnosom težine & amortizacije i cena nešto niža od Ultra Boost-a, može da bude dovoljno dobar razlog da date šansu ovom modelu. 

Dajem ovom modelu Trčanje.rs ŽIG: NAJBOLJI DEBITANT i čekamo drugu verziju ovog modela, kao i razradu Epic React pene u drugim kategorijama.

Ovaj par patika dobili smo na testiranje od uvoznika. Ova činjenica nije uticala na recenziju i napisana je nakon trčanja više od 20 km u patikama i čitanja više od 3 sata recenzija različitih autora koji su testirali patiku. 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Vesti

Drugu godinu zaredom, Nike je zatvorio svoju globalnu korporativnu kancelariju od 15. do 19. avgusta za „Nedelju dobrog zdravlja“, kako bi se zaposleni u...

Gedžeti za trčanje

Lululemon brend kod nas ne postoji, ali je i te kako uzdrmao sportsku industriju. Detaljno su istraživali tržište nekoliko godina. Skenirali su milione ženskih...

Gedžeti za trčanje

Polako se sve vraća u normalu, bar na prvi pogled. Prošlog meseca, Nike je zaposlenima prikazao novi plan povratkau kancelariju koji je došao tačno...

COVID-19

Vodeći brendovi patika za trčanje i dalje osećaju posledice zbog zatvaranja fabrika u Vijetnamu, tako javlja sajt posvećen novostima iz industrije proizvodnje obuće footwearnews...