Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Nik Simonds izgubio mesto u reprezentaciji SAD jer ne želi da nosi samo Nike

Šampion ne putuje u Peking – razlog pomalo podseća na bitku Davida protiv Golijata.

nick-symmonds-track-green-headband_h

Zanimljivost iz sveta elitnog trčanja stiže iz SAD. Nik Simonds (šestostruki šampion SAD na 800m i peti na Olimpijskim igrama 2012) i veliki favorit za zlato na Svetskom šampionatu u Pekingu (počinje 22. avgusta) neće biti član SAD tima jer je odbio da potpiše saglasnost da, u toku priprema, šampionata i raznih drugih prigodnih aktivnosti mora da nosi samo Nike i/ili no-name opremu. (ne odnosi se na patike, satove i naočare).

Do 2014. godine ovo ne bi bio problem (bio je Nike lice) ali kako sada zastupa Brooks ovo se pokazalo kao previše restriktivna mera. Naime, individualni ugovori atleta često se sukobljavaju sa reprezentacijom, što je problem u malim sportovima kao što je atletika u kojima su baš ti individualni ugovori oko 75% godišnjeg prihoda sportista. 

Ovo nije prvi slučaj ovakvih sporova. I 1992. u finalu protiv Hrvata pola tima Dream Team-a i Jordan na čelu (Nike atlete) su zastavom prekrili Reebok uniformu prilikom dodele medalja

Na internetu se povela i kampanje LET NICK RUN #letnickrun. 

U otvorenom pismu on navodi da je bio spreman na kompromis ali da niko nije imao želju da pregovara sa njim. Istovremeno, smatra da je ovo mali korak ka pravima atletičara koji nemaju sindikat i zajednički minimum prava.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Izvor NY Times i HuffingtonPost.

2 Comments

2 Comments

  1. Relja

    20.08.2015 at 11:36

    Na žalost je to još jedna priča, gde je politika velikih sprečava napredak ostalih.

  2. Sale

    20.08.2015 at 14:55

    Ako se ne varam, ista stvar se desila i nasoj legendi na 1500m Draganu Zdravkovicu koji je vracen sa olimpijade 1984 jer je odbio da nosi opremu sponzora. To je dobrim delom doprinelo kraju njegove karijere.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci