Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Nenad Živković: Prvi Kruševljanin koji je istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika za 7 i po sati

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj datum kako bi obeležio Međunarodni dan planina. A čitav poduhvat je sproveo u delo kako bi ukazao na potrebe osoba sa invaliditetom i pozvao sve koji mogu da pomognu.

“Juče smo moji drugari i ja, ispred Kluba ARK Maratonac Kruševac odradili nešto značajno i humano za kraj godine kako bi Centru za osobe sa invaliditetom Kruševac prikupili potrebnu pomoć. Ovim putem molim sve ljude dobre volje da se uključe i pomognu i uplate novac na Namenski račun, budimo dobri i budimo humani!” Istakao je Nenad na svom Facebook profilu.

Nenad Živković

Inače, Nenad je osvojio prvo mesto ove godine u ultramaratonu na 24 sata. Državno prvenstvo je održano na Paliću, a Nenad je za 24h pretrčao 180km320 metara. Svaki krug je iznosio 530m.

Prvi polumaraton je istrčao u Nišu 2007. i to za 1:38, bez treninga. A od 2013. trči maratone. Uveliko su ovi kilometri prevaziđeni, a Nenad je u međuvremenu postao i državni prvak u ultramaratonu na 24h.

Zdravo Nenade, čestitke na podvigu i svaka čast na tome što si istrčao za planirano vreme! Kako je prošao ceo trening s obzirom na uslove?

Ruta Kruševac – Kopaonik Foto: Facebook Nenad Živković

Zdravo! Trening je bio odličan. Odlučio sam se za taj poduhvat zbog same pripreme a namerno sam želeo da to bude u zimskom periodu.

Bilo je mnogo loše vreme startovao sam u 8 h i 30 minuta i padala je jaka kiša, od Busa je bilo snega kao i na Kopaoniku. Bilo je teško. S obzirom da je Kruševac je na 150 m nadmorske visine, plan je bio da trčim preko Brusa, 550 m nadmorske visine. Do Brusa ima 50 km, od Brusa kreće još žešći uspon, Graševci, Radmanovo, Brzeće, Brzeće je na 1120 m nadmorske visine.

Od Brusa je najzahtevniji uspon 15 km do Kopaonika, Kopaonik 1800 m nadmorske visine Jaram, i centar Kopaonika 1600 m nadmorske visine 84 km sve u konstantnom penjanju. Želeo sam da pokušam da odradim za 7 do 7 i po sati što je dosta brzo. Od Brusa sam sam brže trčao na usponu jer generalno volim da trčim brda a i državni sam prvak u Skyraningu. Od Brzeća me je čekao sneg i magla na usponu s obzirom da je promena visine.

Da li si podršku tokom treninga?

Podgorica Millennium Run Fotka: Facebook Nenad Živković

Da, imao sam podršku mojih drugara iz kluba koji su trčali sa mnom prvih 20 km -Nikola Vukelja i Uros Maksimovic, prvih 35 km Marko Miljkovic, a od 20 km do 50 km Bojan Savić.

Od Brusa sam bio sam. Imao sam podršku autom. Oni su se menjali i dodavali mi okrepu.

Kakva je bila okrepa i na koliko?

Prvih 20 km nisam uzimao ništa. Tokom treniinga:

  • na 20. km pojeo sam bananu usput i uzeo kiselu vodu,
  • na 33. Koka kolu, koja mi na dugim trkama mnogo znači jer brzo šećer dolazi u krvotok.
  • na 44 km sam popio izotonik i još pola banane,
  • na 53 km ponovo izotonicni napitak.
  • na 61 km uzeo sam prvi gel i kiselu vodu,
  • na 70 km još jedan gel i vodu,
  • i na 75 km koka kolu.

To je bilo sve i sasvim dovoljno. Zadovoljan sam jer sam uspeo za 7 i po sati po teškim vremenskim uslovima. Konstantno penjanje, promena nadmorske visine, sneg, kiša… Ukupno 1920 metara uspona tokom 84 km.

Moram da se zahvalim drugarima koji su mi mnogo pomogli i bili podrška, Nikola, Uroš, Bojan i Marko.

Kako si se odlučio na ovaj podvig?

Poduhvat je posvećen centru Osi Kruševac Foto: Facebook Nenad Živković

Želeo sam ovim treningom da skrenem pažnju na Međunarodni dan planina. Zato sam i želeo da trčim do Kopaonika. Takođe sam želeo da skrenem pažnju na potrebe osoba sa invaliditetom i da ovaj poduhvat posvetim centru Osi Kruševac i napravim humanitarnu priču i akciju i da za njih trčim.

Hvala puno tim divnim ljudima koji su navijali za mene. A i korisnici centra su takođe trčali. Drago mi je sto sam trčao za njih, i što sam uspeo u svojoj nameri te uspešno odradio trening.

Kakvi su utisci sada kada si završio?

Bio sam utreniran i psihički spreman za ovo, ali i veoma motivisan. Postao sam prvi Kruševljanin koji je to uspeo da istrči tu deonicu bez stajanja. Trčati ovu distancu za 7 i po sati je veoma zahtevno i to mogu samo spremni sportisti. Ovo mi je bila i priprema za ultramaraton i trke sledeće godine.

Sve u svemu veoma interesantno, ludo, neobično i hrabro. Uživam u ovome što radim i radim to punim srcem, volim trcanje, volim planine, volim prirodu. Uživao sam u tome a biće tu još ludih stvari od mene jer čovek treba da pomera granice i testira sebe, i da radi ono što niko drugi ne bi radio. Uživam u ovome što radim i radim to punim srcem, volim trcanje, volim planine, volim prirodu.

Donacije se mogu uplatiti na:
Namenski br.rč. 200-129611618-47
Poštanska štedionica

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...

Najave trka

43. Somborski polumaraton održaće se u nedelju 14.05.2023. na stazi koja je dobila se međunarodni sertifikat od Svetske atletike (num. SRB2022-267). Sledeće godine vas...