blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Nebinarni trkači sada imaju svoju kategoriju na četiri od šest najvećih svetskih maratona

Nebinarni trkači sada mogu da trče u posebnoj kategoriji. Londonski i Bostonski maraton su je dodali za predstojeće trke u 2023. godini. Na ovaj način, dva velika svetska maratona su se pridružila njujorkškom i čikaškom maratonu.

Nebinarne osobe se ne identifikuju ni kao muškarci ni kao žene.

Nova kategorija na četiri svetska maratona

Bostonska atletska asocijacija (BAA) saopštila je da će trkači moći da izaberu nebinarnu kategoriju kada se prijave za trku sledeće godine. „U toku su diskusije sa nebinarnim sportistima u nastojanju da se dalje promoviše inkluzija na svim BAA događajima“, kako prenosi Guardian.

Trkači koji se žele da se takmiče na Bostonskom maratonu moraju da ispune prođu kvalifikacije. BAA je rekla da će, pošto još nema dovoljno podataka za utvrđivanje nebinarnog vremena kvalifikacija, koristiti standarde koji se primenjuju na žensku diviziju.

„Dok se pripremamo za buduće trke, učesnici mogu očekivati da će vremena za nebinarne trkače biti ažurirana u skladu sa tim“, rekao je BAA.

Inkluzija na Londonskom maratonu

Nova kategorija se odnosi samo na start masovnog učešća.

Direktor Londonskog maratona Hugh Brasher rekao je da je ta odluka “značajan korak” u poboljšanju inkluzivnosti trke. „Promene poput ove pokazuju našu posvećenost da Londonski maraton bude za sve“. Brasher je rekao da će se nebinarna kategorija odnositi samo na start masovnog učešća, a ne i na elitni događaj.

Londonski maraton je u saopštenju za javnost od 14. septembra objavio da će na prijavama biti nebinarna kategorija, koja se otvara 1. oktobra.

„Znamo da ima još mnogo toga da se uradi, ali promene poput ove pokazuju našu posvećenost da TCS London maraton bude događaj za sve“, rekao je Hju Brašer, direktor događaja.

Nebinarni trkači mogu da učestvuju na preko 200 trka

Jake Fedorowski

Bank of America, koja poseduje i organizuje Čikaški maraton, ponudila je nebinarne kategorije i u druge dve velike trke – Shamrock Shuffle i Chicago 13.1. A onda je dodala opciju i ovogodišnjem maratonu. Organizacija je angažovala Jake Fedorowski kao konsultanta da pomogne u daljoj implementaciji.

Jake Fedorowski (24) je osoba koja je objavila Vodič za nebinarno uključivanje u trčanje. Radi se o dokumentu od 24 stranice koji opisuje kako direktori trka mogu svoje događaje učiniti inkluzivnijim. Vodič je besplatno dostupan na nonbinarirunning.com, zajedno sa bazom podataka od preko 200 trka koje su već uključile novu kategoriju u svoje trke.

Rad Fedorovskog sponzorišu Klub trkača na putu Amerike i Sijetl Frontrunners – dve popularne grupe za trčanje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Londonski i Bostonski maraton 2023. održaće se 17. i 23. aprila. Trka 2023. će obeležiti 10. godišnjicu smrtonosnog bombaškog napada na Bostonskom maratonu 2013.

Nebinarni trkači nisu uključeni u elitne standarde

Trenutno, nijedna od ovih trka nije uspostavila nebinarne elitne standarde, jer podležu pravilima i propisima Svetske atletike. Ranije su druge trke kao što su Filadelfijski maraton i Bruklinski maraton i polumaraton nudile novčane nagrade pobednicima nebinarnih divizija.

Uvođenjem nove kategorije, četiri od šest svetskih maratona su postavili presedan za uključivanje nebinarnih osoba, koji će biti primenjen i na druge velike događaje u trčanju. Šta vi mislite, da li bi trke trebalo da uvode ovu kategoriju?

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci