Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Najnovije istraživanje motivacije sportista pokazuje da trkači žele da se vrate na trke

trkači žele da se vrate na trke

Trkači žele da se vrate na trke. To je svima jasno, a sada imamo i veliko globalno istraživanje koje potvrđuje ono što smo svi znali. Osim toga ovo istraživanje je ispitalo i šire osećanje sportista o uslovima pod kojima bi učestvovali na trkama.

Trkači žele da se vrate na trke

Specijalistička istraživačka i konsultantska kuća MultiSport Research objavila je sažete nalaze nove i ažurirane studije motivacije sportista tokom trenutne krize Covid-19. Ovo istraživanje prati raspoloženje sportista u januaru 2021. godine, u poređenju sa prethodnim studijama preduzetim u aprilu i junu 2020.

Istraživanje je besplatno dostupno zainteresovanim stranama u industriji kako bi im pomoglo da planiraju tokom ovih izazovnih vremena.

Gary Roethenbaugh, generalni direktor kompanije MultiSport Research, zahvalio se svim sportistima koji su se odrekli svog vremena, kao i direktorima trka i ostalim zainteresovanim stranama u industriji koji su pomogli da se o ovom istraživanju čuje u svetu sporta.

Ovo su i dalje izazovna vremena sa velikom neizvesnošću za industriju. U pozadini je ohrabrujuće videti jasnu spremnost sportista da se vrate trkama.

Gary Roethenbaugh, generalni direktor kompanije MultiSport Research
83% trkača očekuje da će se ove godine održati trke

Zaključci istraživanja

Sumarni nalazi iz Studije motivacije sportista u sportovima izdržljivost iz januara 2021. godine pokazuju sledeće:

Ispitanici pokazuju želju da se vrate trkama, čak iako imaju određenu brigu oko bezbednosti na događajima.

Zonirani start trka, higijena i distanciranje stanice za pomoć smatraju se ključnim oblastima koje pomažu sportistima da se osećaju sigurno.

Nivoi zabrinutosti zbog uticaja Covid-19 na zdravlje opali su u junu 2020, ali su se u najnovijem istraživanju iz januara 2021. popeli na nivo iz aprila 2020.

98% sportista smatra da je njihov režim treninga važan za njihovo zdravlje i dobrobit.

81% smatra da je održavanje režima treninga važno za ciljeve događaja ove godine.

83% očekuje da će se ove godine takmičiti; od ovoga 68% očekuje da će se trkati do proleća / leta 2021. Manji procenat se već vratio trkama.

Nacionalni događaji su trenutno mnogo poželjniji od međunarodnih putovanja. 32% sportista favorizuje lokalne / nacionalne događaje koji uključuju putovanje manje od 50 kilometara. Značajnih 35% je spremno da pređe više od 150 kilometara za nacionalni događaj. Međunarodna putovanja razmatra manje od 10% ispitanika.

Izgleda da je 70% sportista spremno da toleriše neki oblik porasta cena kako bi događaje bili održivi tokom 2021. Oko 30% nije sigurno ili ne želi da prihvati rast cena učešća na trkama.

Virtualni događaji imali su odjeka kod sportista. 60% ispitanika učestvovalo je u događaju virtuelnog trčanja tokom zaključavanja. 46% je učestvovalo u virtuelnom biciklističkom događaju.

47% trkača je smanjilo svoje izdatke za sportsku opremu zbog pandemije i smanjenja mogućnosti za učešće na trkama.

U Post Covid periodu 27% ispitanika očekuje porast u odnosu na uobičajeni nivo potrošnje opreme. 53% očekuje da će se potrošnja opreme vratiti na normalan nivo.

Sport je velika podrška ljudima u peridou svetske eipidemije COVID-19

Gary Roethenbaugh je dodao: „Važnost održavanja režima treninga veoma su snažno primetni kod sportista. Ovo pokriva i aspekt zdravlja i blagostanja, kao i izgradnju forme – u očekivanju trkačke sezone 2021. godine.

Nije iznenađujuće što u vazduhu još uvek postoji oprez jer pandemija ne pokazuje znakove popuštanja. Ipak, postoji osećaj da sportisti žele da se vrate trkama čim to ograničenja dozvole. Ovo je u cilju podrške lokalnim događajima i zauzvrat se vratite zabavi i euforiji koju trke mogu pružiti.

Metod istraživanja

Istraživanje je sprovedeno putem online ankete, a nastavljeno je i uživo, krenulo je 7. januara 2021. i zatvoreno 1. februara 2021. Ukupno je bilo 2616 odgovora u svim zemljama (sa 1618 u SAD-u). Istraživanje je obuhvatilo niz područja, uključujući:

 • Trenutno i tipično učešće sportista u trkama izdržljivosti
 • Povećanje ili smanjenje aktivnosti usled mera fizičkog udaljavanja
 • Nivoi zabrinutosti zbog Covid-19
 • Stavovi prema obuci i reprogramirani događajima
 • Stavovi o otkazivanju trka
 • Virtuelne trke
 • troškovi za opremu
 • Vrste sportista, nivo iskustva i sati treninga
 • Rezime demografije
 • Stavovi prema uslugama treninga
 • Stavovi o sigurnom povratku trkama, sa odabranim komentarima sportista
 • Pogledi na povećane startnine i putovanje na trke
 • Januar 2021. u odnosu na april 2020. indeks istraživanja za upoređivanje promena u raspoloženju
 • Juni 2020. u odnosu na april 2020. indeks istraživanja

MultiSport Research planira ažuriranje istraživanja kako bi pratio raspoloženje tokom razvoja krize Covid-19.

Link do originalnog istraživanja OVDE

Da li bi ste vi učestvovali na trkama u 2021.?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Motivacija

Jesen je vreme kada počinje zimska sezona trčanja. Zato je Dražen Vujović, trkač koji je istrčao dva maratona (Nikšić 2020. i Beograd 2022.). i...

lifestyle

Brojna istraživanja neraspoloženje i nedostatak motivacije za trening, uglavnom vezuju za proleće i jesen. Proleće, jer je zima iza nas i budimo se iz...

lifestyle

Mala odustajanja su ona kada si naterao sebe da uradiš trening ali ipak si na pola sebe uverio da je dosta za danas i...

Blog & Kolumne

U pola noći možete da navedete 5 razloga zašto treba trčati i zašto volite trčanje. Ipak, može se desiti da pred jutarnji trening svi...