Vesti

Afrički rekorder na 100m pokrenuo inicijativu sadnje milion stabala u 2023.

Nema komentara

Afrički rekorder na 100 metara Ferdinand Omanyala (KEN) potpisao je inicijativu da posadi milion stabala u sezoni 2023.

Kenijski informativni list Nation izvestio je da je Omanyala, osvajač zlatne medalje na Igarama Komonvelta 2022. u trci na 100 metara, razgovarao o svojim planovima za sadnju drveća na ceremoniji u petak uoči sastanka Kip Keino Classic u Najrobiju.

Pročitajte i: Ukrajinac istrčao polumaraton bez majice na Grenlandu na -18 stepeni!

Projekat u saradnji sa Atletikom Kenije

Omanyala (čiji je 100m PB od 9,77 sekundi najbrži u afričkoj istoriji) radi na projektu sadnje drveća od početka 2023. u saradnji sa Atletikom Kenije.

Jack Tuwei, predsednik Atletike Kenije, rekao je za Nation da i klimatske promene i kvalitet vazduha imaju negativne efekte na sport, što je navelo organizaciju da se pridruži ovom projektu.

Omanyala je rekao novinarima: „Cilj mi je da zasadim milion stabala ove sezone, a pozivam i druge sportiste i sve koji podržavaju sport da se pridruže kampanji, jer je to ono što nam je potrebno kao sportistima.“

Pročitajte i: Ognjen Stojanović treći na Challenge Fréjus u Francuskoj

Cilj je sav popuniti sav raspoloživ prostor drvećem

„Sađenjem drveća, zajednica će imati koristi od čistog vazduha“. Ovo je glavni razlog zašto je pokrenuo projekat sadnje milion stabala, dodajući da želi da:

„Cilj je da se sav raspoloživ prostor u Keniji popuni drvećem“.

Omanyala

Dan nakon ceremonije sadnje drveća, Omanyala je trčao pred domaćom publikom na Kip Keino Classic-u. Pobedio je Amerikance Kenny Bednarek i Marvin Bracy-Williamsa, ostvarivši vreme od 9,84 sekunde. Bednarek je završio drugi za 9.98, a Bracy-Williams za 10.03.

Trka za šume u Srbiji

U Srbiji je sličnu inicijativu pokrenuo Serbia Business Run. Tokom 2022. godini 19 kompanija je doniralo 250 stabala za prvu SBR Šumu. Sada idemo dalje sa ciljem da 10x uvećamo broj sadnica. A cilj je da do kraja 2025. godine posade 100.000 stabala.

„Ove godine želimo da uključimo kompaniije iz cele Srbije i posvetimo se pošumljavanju Zrenjanina kojem su nova stabla preko potrebna.“

Serbia Business Run

Ko može da donira?

Sve kompanije učesnice SE SBR 2023 serije imaće mogućnost da daju svoj doprinos. Pomoć svih biće vidljiva i transparentna.

Za učešće u akciji potrebna je novčana donacija kupovinom stabala kroz naš informacioni sistem koji koristite kada se prijavljujete za trke. Cena jedne sadnice iznosi 1.200 dinara.

Od ove godine i kolege imaju mogućnost kupovine stabala. Sve što je potrebno jeste da pošaljete SMS poruku na broj 2112 sadržine “#23”. Cena SMS-a je 200 dinara.

Pročitajte više o Trci za šume OVDE!

Izvor: Canadian Runner

Svetski rekorder na 10km, Rhonex Kipruto, suspendovan zbog dopinga
Bikila – trkač koji je istrčao maraton bos i osvojio Olimpijsko zlato

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed