Vesti

Metcon Fortfight Event: Koje su vaše granice izdržljivosti

Nema komentara

03. i 04. septembra se održao Metcon Fortfight Event koji je naterao sve crossfitere, koji su bili dovoljno jaki da, prvo veruju u sebe i kvalifikuju se, a onda i prođu dalje – pokažu šta mogu.

Takmičenje, koje je Nike organizovao u saradnji sa CrossFit NS i uz tehničku podršku DD Wellness Solutions, značilo je okupljanje 200 najboljih takmičara iz 17 država. 

Najviše prijavljenih je bilo iz Srbije i to čak 53,05%, dok su sledeći bili takmičari i takmičarke iz Bugarske (12.50%), Crne Gore (7,62%) i Bosne i Hercegovine (5,79%).

https://www.instagram.com/p/Cedvf5ws5P9/?hl=en

Kvalifikacije

Da bi učestvovali takmičari su morali da, još u maju ove godine, prođu kvalifikacije. Kvalifikacije su značile da su svi takmičari dobili precizna uputstva kako da snime a onda i izvedu određene grupe vežbi. I to dve različite serije. 

Ove serije nisu morale da se odrade u jednom danu, i bilo je dozvoljeno da imaju “pomagača” koji će ih usmeravati i postarati se da su svi označeni parametri za kvalifikacije budu ispoštovani. 

Parametri su uključivali preciznu raspodelu prostora koji se koristi za svaku od ove dve serije vežbi. Morali su precizno da obeleže u jasno određenim merama – gde stoje svi rekviziti koji se koriste i koliko su tačno razmaknuti jedni od drugih.

Kategorije

Od kategorije za koju su se takmičari i/li takmičarke prijavile, zavisila je težina vežbi. To praktično znači da oni koji se kvalifikuju za npr. SCALED – početničku kategoriju koriste medicinku od 6kg, a ELITE od 9. Tačne specifikacije vežbi koje su bile u kvalifikacijama pogledajte ovde i bacite pogled na videe kako su ove vežbe izgledale:

U odnosu na prošlu godinu, kada se FortFight event održao u Sremskim Karlovcima i u 3 kategorije, ove godinesu uvedene i dve nove:

 • Scaled muškarci i žene (početnici)
 • Advanced muškarci i žene
 • Elite muškarci i žene
 • Master 35+ muškarci i žene 
 • Timovi (2 muškarca i žena)

ELITE kategorija zahteva da si spreman na sve. Prema tome, u ADVANCED i SCALED kategoriji kilaže i broj ponavljanja su bile manje. Ne rade se sve vežbe, a kako učesnik takmičenja Marko Đulčić kaže, “te kategorije su ostavljene za sve entuzijaste koji odluče da se oprobaju na takmičarskom nivou”.

Kvalifikacije

Za kvalifikacije se prijavilo u proseku 90 takmičara po kategoriji. Svaka kategorija je imala određeni broj takmičara koji prolaze i stiču pravo da se takmiče na Adi Ciganliji i to: 

https://www.instagram.com/p/Cenx3d1soct/?hl=en
 • 20 Elite men
 • 10 Elite women
 • 30 Advanced men
 • 20 Advanced women
 • 30 Master 35+ men
 • 20 Master 35+ women
 • 30 Scaled men
 • 20 Scaled women
 • 10 teams (u svakom timu po 3 takmičara)
https://www.instagram.com/p/Cenx3d1soct/?hl=en

Cilj svakog takmičara tokom kvalifikacija je bio da odradi što je moguće veći broj ponavljanja i što kvalitetnije vežbe kako bi se postarali da te iste kvalifikacije prođu. 

Takmičenje

Kada su takmičari saznali ko je prošao dalje, ostalo im je da sačekaju septembar i pripreme se fizički za dva dana jako napornih treninga. 

Takmičari su se check in-ovali 2. septembra, a sutradan je počeo haos. Od 8 ujutru su svi već počinjali sa serijama vežbi, kojih je bilo ukupno osam – 4 u subotu i 4 u nedelju. 

Nakon šeste serije je došlo do preseka – ko prolazi u polufinale ko otpada. 10 najboljih je ostalo da u pripravnost doi 16h kada je počela poslednja grupa vežbi i zvanično finale. Polufinalni trening je trajao 13 minuta a finalni 12. 

Svaki od ovih mini događaja odnosno grupa vežbi koje pominjemo gore je trajao otprilike 2 sata. Prva etapa takmičenja, kako su je nazvali Devils Armada je izgledala ovako: 

https://www.instagram.com/p/ChqNELWKSe3/?hl=en

Dakle vežbe koje se rade za određeno vreme, a vaš je zadatak da odradite sve što više i što kvalitetnije. Emocije takmičara tokom događaja su dolazile do usijanja. 

https://www.instagram.com/p/CiRwIocJcs7/?hl=en

Pobednici i nagrade

Što se tiče pobednika u svakoj pojedinačnoj kategoriji, Đorđe Đurić (Crossbox Infinity, BiH) i Kristina Vasić (Dock Belgrade, SRB) su odneli pobede u kategoriji Elite, Dejan Dakić (Bez kluba, BiH) i Milica Prkić (Fitns Revolucija, SRB), Ilyas Sycal (Crossfit Çankaya, Turska) i Jovana Perišić (Fitnes Revolucija, Srbija) u kategoriji Master 35+, a od početnika koji su se takmičili u Scaled kategoriji pobedu su odneli Stefan Sorak (Crossfit NS, SRB) i Ivana Stvorić (Bez kluba, HR). U kategoriji timova najbolji su bili Hana Molan, Tilen Hvasti, Klemen Frangeš (Rebook Crossfit Ljubljana, SLO).

Svi učesnici su bili rangirani nakon svake serije vežbi – Najbolji rezultat je dobijao 1 bod, drugi najbolji 2 itd. Dakle, takmičar sa najmanjim ukupnim brojem poena do kraja dana je bio pobednik. 

Što se nagrada tiče, ukupan nagradni fond je iznosio 20000EUR: 11000 novčani + 9000 robni.

NIKE METCON 8

Tokom samog događaja Nike je iskoristio priliku da promoviše nove NIKE METCON 8 patike posebno namenjene za funkcionalne treninge. Posetioci događaja su mogli da isprate i brojne zanimljivsti iz sveta crossfit-a i različite prateće aktivnosti. 

Šta kažu učesnici

“Koooonačno je u našoj državi održano jedno kvalitetno regionalno takmičenje. Celokupno iskustvo je na visokom nivou, uz određene greškice kojih mora biti. Lično, prezadovoljan sam treninzima, organizatorima, sudijama, volonterima, publikom… Sve u svemu jedno veliko bravo za organizatora!” Marko Đulčić, 29 godina, 5. mesto Elite kategorija, profesionalni vatrogasac – spasioc

Dušan Nikolić

“Takmičenje je bilo na nivou evropskih prestižnih takmičenja u CrossFit-u. Atmosfera i organizacija je bila kao na CrossFit Games koje se odrizavaju u SAD-u. Organizacija je premasila očekivanja u svakom smislu, sudije su bile odlične, tim volontera, organizaztori takođe. Svaka pohvala.” Dušan Nikolić, 29 godina, 9. Mesto Scaled kategorija, pripadnik policije

BiH Trkačka Konferencija Banja Luka 2022.
Najavljena ruta Olimpijskog maratona u Parizu 2024.
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed