Vesti

McColgan „srušila“ svoj nacionalni rekord za 43 sekunde

Nema komentara

Eilish McColgan je u nedelju pobedila na Berlinskom polumaratonu sa vremenom od 65:43. Ovim nastupom, McColgan je oborila sopstveni britanski rekord i to za 43 sekunde!

Bila je 30 sekundi brža od drugoplasirane etiopljanke, Tsigie Gebreselama. Treća je bila njena sunarodnica, Yalemget Yaregal. Za McColgan, ovo je drugi nacionalni rekord u poslednjih mesec dana. Naime, ona je 4. marta oborila britanski rekord na 10k sa vremenom od 30:00,86 u Kaliforniji.

Ovim rekordom McColgan, koja će 23. aprila debitovati na Londonskom maratonu, napredovala je na četvrto mesto na evropskoj listi svih vremena (iza Sifan Hassan (65:15), Melat Kejeta (65:18) i Konstanze Klosterhalfen (65:41)).

Drugi rekord pred Londonski maraton

https://www.instagram.com/p/CqiROcIjX-d/?utm_source=ig_embed&ig_rid=117e243b-dd28-40ff-a7df-8022df549730

Jako brz pejs na startu

„Zaista sam srećna“, prenosti Athletic Weekly. „Bilo je malo hladno, ali ja sam Škotkinja pa sam navikla.“

„Pejs je bio super brz na startu, pa sam se uspaničila nakon 10 km. Uhvatio me je grč pred kraj, ali mi je drago što sam stigla do cilja i oborila nacionalni rekord.”

U početnim fazama trke, McColgan, Gebreselama i Yalemget Yaregal su trčale zajedno. Prošle su 5k za 15:21, a tokom narednih 5km, Gebreselama se udaljila od druge dve žene, stvorivši prednost od 12 sekundi.

Do 15k, McColgan i Yaregal nisu uspeli da nadoknade, i razlika se povećala. Tada je Gebreselama, atletičarka koja je osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u krosu u februaru, već držala prednost od 16 sekundi.

Međutim, McColgan je priredila sjajnu završnu četvrtinu trke, pretekla je Gebreselama i napravila razliku od 30 sakundi koja joj je i izvojevala pobedu.

Za McColgan 2023. je počela odlično. Sa dva rekordna rezultata u dve trke koje je do sada istrčala – a tek je april. Ako postoji neko na koga bi trebalo obratiit pažnj ove godine, to je zasigurno ona.

Sawe pobedio sa 59:00

Kada pričamo o muškoj konkurenciji, njih osam je trčalo zajedno u grupi prvih 5k. Za 5k trebalo im je svega 13:55. Nakon 10 km ostali su samo Sawe i još četvorica muškaraca u vodećoj grupi.

Na kontrolnom punktu od 15 km, na čelu trke u klinču su bila tri atletičara, od kojih je jedan Sawe. On je uspeo da se otrgne od grupice i pobedi za 11 sekundi. Prešao je cilj za 59:00, dve sekunde manje od svog PB. Drugi na cilju su bili kenijci Alex Kibet i Bravin Kiprop.

Za kompletne rezultate sa Berlinskog polumaratona, kliknite ovde.

Tinejdžer oborio rekord Jakoba Ingebrigsena U16 na 1.500 metara
OI Pariz 2024: 11 miliona evra vredne besplatne ulaznice za gledaoce. A trkači mogu da osvoje startninu!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed