blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Brže ne znači bolje na maratonu. Detaljna analiza maratonskog tempa koja pokazuje da su maratonke bolji trkači od maratonaca

maratonke su bolje od maratonaca

Muškarci su brži od žena. Ali maratonke bolje drže tempo na maratonu. U svakom slučaju, iz ove maratonske analize možemo naučiti nekoliko stvari. 

Ova analiza učesnika na maratonskim trkama je obuhvatila 2,348,505 rezultata postignutih u periodu do 2009. do 2019. godine na maratonima u Bostonu, Berlinu, Čikagu, Londonu, Njujorku i Parizu.

Brže nije bolje. Maratonke su bolji trkači od maratonaca

  1. Žene 18.33% bolje od muškaraca održavaju ravnomeran pejs u toku maratona. Manje sagorevaju u drugoj polovini maratona. 
  2. Skoro 92% trkača prvu polovinu maratona trči brže od druge. 
  3. Trkači koji startuju malo sporije imaju veće šanse da istrče maraton ravnomernijim pejsom od onih koji startuju brže. 

Maratonke su bolje od maratonaca jer im je tempo stabilniji tokom cele trkeo

Prva polovinaDruga polovinaRazlika
Muškarci0:05:430:06:4014.07%
Žene0:06:260:07:1611.49%

Prosečan pejs u toku prve i druge polovine maratona

S obzirom na ovu razliku, vidi se da je razlika u pejsu u toku prve i druge polovine maratona manja kod žena, a u poređenju sa muškarcima 18.33% bolje održavaju ravnomeran pejs.

I muškarci i žene trče prvu polovinu maratona brže od druge

% trkača koji su trčali prvu polovinu maratona brže% trkača koji su trčali drugu polovinu maratona brže
Muškarci92.247.76
Žene92.687.32
Ukupno92.697.31

Sporiji početak maratona je siguran put do uspešnog završetka

Iz ovih rezultata uviđa se koliko može biti korisno startovati malo sporije. Ispod je detaljan pregled u odnosu na to kako je trčana prva polovina maratona – sporije ili brže od druge. I muškarci i žene koji startuju sporije imaju manje oscilacije u pejsu.

Analizom pejsa na svakih 5 kilometara vidi se ovakav trend: 

Ovakav uporedni pregled jasno pokazuje koliko je strmija kriva za muškarce, odnosno, koliko im je pejs neravnomerniji. Ovaj zaključak ide ruku pod ruku sa studijom o ultra trkama koja je pokazala da su žene brže na velikim distancama. 

Ako pogledamo razlike u pejsu samo kod žena, najbolje pejsuju maratonke iz Finske, Belgije i Švajcarske. A kada ih poredimo sa muškarcima, najveće razlike ostvarile su maratonke iz Venecuele, Japana i Švajcarske. 

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* Naslovna

Pekinški maraton koji je ovog vikenda trebalo da se održi je odložen do daljnjeg. Kina nastoji da suzbije epidemiju i da se vrati na...

* Naslovna

Zakazivan i otkazivan u više navrata, 44. Pariski maraton, sa godinu i po dana zakašnjenja, održan je 17. oktobra ove godine. Predviđen za 5....