* NaslovnaAtletikaNajave trkaTrkeVesti

Londonski maraton je otkazao trku za rekreativce. Trčaće samo elita i to će biti sudar divova. Kipchoge protiv Bekelea

Nema komentara

Londonski maraton je otkazan kao masovni događaj. To su posle dugog čekanja i praćenja situacije sa korona virusom javili organizatori, koji su odlučili da otkažu masovni događaj i da na 40. Londonskom maratonu trče samo elitni takmičari.

40. Londonski maraton bez rekreativaca i bez bublike

Broj prijavljenih učesnika za ovogodišnji 40. Londonski maraton je bio oko 45.000. Trka je trebalo da bude proslava 40 godina održavanja jedne od najvećih trka na svetu, koja je i najveći godišnji jednodnevni događaj za prikupljanje humanitarnih sredstava.

U 2019. je na Londonskom maratonu prikupljeno 66.400.000,00 £ ili oko 73.000.000,00

Svi koji imaju mesto u okviru Londonskog maratona 2020. i dalje će imati priliku da učestvuju na 40. trci trčeći čuvenu maratonsku udaljenost dužine 26,2 kilometra od kuće ili bilo gde u svetu.

Svi finišeri će dobiti medalju i finišersku majicu. Pored toga, svi trkači i dobrotvorne organizacije takođe će moći da dobiju svoje mesto za Londonski maraton – 2021., 2022. ili 2023. godine.

Londonski maraton 2021. u Oktobru

Tradicionalni termin Londonskog maratona je u aprilu, ipak kao bi se šanse za održavanje trke 2021 maksimalno povećale, organizatori su odlučii da sledeću trku zakažu za 3. oktobar 2021.

Izjava direktora Londonskog maratona – Hugh Brasher-a

40. londonski maraton

Već mesecima radimo na više različitih scenarija zdravlja i sigurnosti naših trkača, naše dobrotvorne organizacije, sponzora, volontera, lekara, zajednice i grada uvek nam je prioritet

Imali smo detaljne planove za organizovanje društveno distanciranog događaja sa masovnim učešćem ljudi bilo da trče ili šetaju – i planirali smo da koristimo novu tehnologiju da to učinimo. Želeli smo da koristimo revolucionarnu tehnologiju pomoću Bluetooth i ultra širokopojasnog dometa, koja će biti lansirana širom sveta.

Ovo bi nam omogućilo da tačno nadgledamo udaljenost svakog učesnika jednog od drugog, proverimo da li je učesnik proveo više od 15 minuta u na udaljenosti manjoj od 1,5 metra (ili bilo koju udaljenost koju smo postavili) od bilo koga drugog, a zatim da ih kontaktiramo nakon događaja ako je neko od učesnika prijavio da je zaražen Covid-19 u dve nedelje nakon događaja.

Uprkos svim našim naporima, fantastičnoj podršci svih naših partnera i napretku koji je postignut u planiranju povratka, posebno manjih događaja koje nisu na putevima, nije bilo moguće nastaviti napred sa masovnim događajem kao što je Londonski maraton i obezbediti sigurnu distancu.

Paralelno s radom na planovima za socijalno distancirani masovni događaj, imali smo tim koji je radio na planiranju elitnih trka za muškarce, žene i sportiste u invalidskim kolicima u biosfernom okruženju u parku St James’s, i drugi tim koji je stvorio zaista inspirativnu Virgin Money Londonski maraton, što znači da učesnici širom Velike Britanije i inostranstva još uvek mogu da budu deo 40. trke iz svog doma ili gde god da se nalaze 4. oktobra.

Znamo koliko je razočaravajuće što pandemija Covid-19 znači da ove godine nije moguće pokrenuti čuveni kurs na ulicama Londona. Ali nudimo svima koji imaju mesto ove godine ili koji su se već odložili učešće za trku 2021. šansu da učestvuju na 40. trci i svaki od trkača takođe ima šansu da trči ulicama Londona 2021, 2022 ili 2023.

Ako neko od prijavljenih trkača ne želi da učestvuje u 40. trci, ponudićemo njihova mesta drugim trkačima koji žele da prikupe sredstva u dobrotvorne svrhe.

Londonski maraton je mnogo više od maratona. On okuplja zajednicu u trenutak proslave svega što je dobro o čovečanstvu. Verujemo da će nedelja, 4. oktobra, biti Londonski maraton kao nijedan drugi, a 40. trka će odvesti duh najvećeg svetskog maratona u svaki kutak svieta, dok će trkači prikupiti vitalna sredstva za dobrotvorne organizacije koje su tako snažno pogođene ekonomskim efektima pandemije.

Elitni atletičari se trkaju – pod određenim uslovima

Elitne trke za muškarce, žene i sportiste u invalidskim kolicima odvijaće se na zatvorenoj kružnoj stazi u Parku St. James u sigurnoj biosferi (u sigurnom okruženju poput Formule 1 i takmičenja u kriketu u Engleskoj). Vremena, postignuta na ovoj trci će biti prihvatljiva za olimpijske kvalifikacije.

londonski maraton 2018. pobednici
. Photo: Thomas Lovelock for Virgin Money London Marathon For further information: media@londonmarathonevents.co.uk

Dugo iščekivani direktni okršaj između Eliud Kipchoge (Kenija) i Kenenisa Bekele (Etiopija) vodiće mušku trku, dok će na čelu ženske trke biti svetska rekorderka u mararonu Brigid Kosgei (Kenija).

Manuela Schar (Švajcarska) i David Veir vodiće trke sportista u invalidskim kolica.

Neće biti dozvoljen pristup gledaocima zbog održavanja biosfere, ali BBC Sport planira da emituje osam sati praćenja događaja tokom dana.

Da li je 40. Londonski maraton trka decenije?

Lista elitnih učesnika, ali i način na koji će se trka odvijati, na krugu od 1.5 milje, tera nas na razmišljanje da ll će ovo biti jedna od najuzbudljivijih elitnih trka u poslednjih desetak godina.

Naravno, tu pre svega mislimo da okršaj dvojice velikana ateltike našeg vreman Kipchogea i Bekele. Posle dugo vremena imaćemo i sudar dve vodeće maratonske nacije Kenije i Etiopije sa njihovim najboljim predstavnicima na jednom mestu (ovo podseća na uvodnu špicu filma Troja)

Poznato je da Kipchoge retko gubi (pobedio na 12 od 13 poslednjih maratona), pritom je vlasnik svetskog rekorda i jedini čovek koji je uspeo da distancu maratona istrči ispod 2 sata. Ali i Bekele je veliki šampion i trenutni vlasnik dva svetska rekorda na 5km i 10km.

Sve u svemu jako zanimljiv događaj, i zbog učesnika, načina na koji će biti organizovan i medijski praćen. 4. oktobar 2020. zabeležite datum.

Draško Stanković: Moja prva virtuelna trka u čast Olimpijskih igara u Tokiju – Tokyo Remember the Olimpic Spirit
Joshua Cheptegei oborio svetski rekord na 5.000 metara star 16 godina u Monaku
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed