Vesti

Krenimo u pravom smeru, ali ne automobilima

Nema komentara

Dva dana pred početak Evropske nedelje mobilnosti 2012, za učešće u toj kampanji promocije alternativnih načina transporta u gradovima i zaštite životne sredine prijavilo se 1.819 gradova širom Starog kontinenta, objavljeno je na sajtu kampanje (www. mobilityweek.eu).

Glavni cilj kampanje koja će trajati od 16. do 22. septembra je da se lokalne samouprave podstaknu da kroz usvajanje planova održivog kretanja po gradovima promovišu, uvedu i primene mere razvoja održivih načina transporta, ali i mere zaštite životne sredine i obezbede građanima čistije okruženje. Kako bi se to postiglo, Evropska komisija je usvojila Akcioni plan održive urbane mobilnosti.

Među 1.819 gradiova koji su na mapi Generalnog direktorata Evropske komisije za životnu sredinu koji finansijski i politički podržava Evropsku nedelju mobilnosti su i gradovi Srbije – Niš, Požarevac, Subotica, a tu je i Beograd, iako zvanično nije upisan na mapi.

Evropska nedelja mobilnosti organizuje se u zemljama članicama EU i drugim zemljama od 2002. godine, a u Srbiji već treću godinu zaredom. Tokom jedne sedmice bar na kratko dvotočkaši dobijaju primat nad automobilima, delovi gradova se zatvaraju za saobraćaj i prepuštaju pešacima, a sve to kulminira Danom bez automobila, 22. septembra.

Prema podacima sa sajtova specijalizovanih za biciklizam, prvo spontano organizovanje sličnih akcija počelo je za vreme naftne krize 1970-ih. U nekim evropskim gradovima početkom 1990-ih organizovan je Dan bez automobila, a 1999. godine tadašnja članica Evropske komisije zadužena za životnu sredinu Margut Valstrum (Margot Wallstrom) pokrenula je akciju Evropski dan bez automobila – European Car Free Day.

Krenimo u dobrom pravcu

Tema Evropske nedelje mobilnosti 2012. je “Krenimo u dobrom pravcu”, što je korak dalje u odnosu na teme ranijih kampanja jer se gradske i lokalne vlasti pozivaju da usvoje planove održivih načina kretanja kroz grad. Plan održive urbane mobilnosti je niz uzajamno povezanih mera čija će postepena primena omogućiti gradovima i lokalnim zajednicama unapređenje transporta, a građanima alternativne načine prevoza i bolju životnu sredinu.

Kako bi ubrzala da se na lokalnom nivou u Evropi preuzme takav integrisani pristup, Evropska komisija je usvojila Akcioni plan za urbanu mobilnost. Tim planom je predviđeno da Komisija pomogne gradovima i lokalnim zajednicama da usvoje planove i to tako što će im pružiti pomoć stručnjaka, podstaći razmenu iskustava, identifikovati ključne probleme i dostavljati neophodan promotivni materijal.

Kako ukazuje Komisija, ono što je značajno u pravljenju Plana održive urbane mobilnosti jeste da se održi fokus interesovanja na toj temi, da se preduzme takozvani participatitivni pristup, definisiati viziju i uključiti građane.

Za građane, usvajanje takvog plana značilo bi bolji kvalitet života u delovima grada u kojima žive, manju emisiju štetnih gasova, štednju energije, manji efekat staklene bašte, bolju bezbednost, manje buke i zagađenja. Istovremeno, tnarport bi bio unapređen i samim tim kvalitet života bolji.

I Srbija učestvuje

Po treći put u Evropskoj nedelji mobilnosti učestvuje i Srbija, pa su Delegacija EU, Sekretarijat za saobraćaj Beograda i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pozvali sve bicikliste da 16. septembra učestvuju u vožnji glavnim gradom, kako bi obeležili početak manifestacije.
Cilj vožnje je da se bicikl promoviše kao prevozno sredstvo u Beogradu, kao i da se poboljšaju uslovi za vožnju biciklom u glavnom gradu, rečeno je na konferenciji za novinare. Planirano je da biciklistička vožnja, u dužini od 9,9 kilometra, počne u 11.00 sati na platou ispred Skupštine grada, a da se preko Novog Beograda i potom novog mosta na Adi završi kod Topčiderskog parka.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je značaj manifestacije u tome što budi svest građana o važnosti smanjenja zagađenja čiji je uzročnik saobraćaj. Dežer je kazao da saobraćajno zagađenje skraćuje životni vek ljudi u gradu za dve godine, ali i utiče na promenu klime, jer se 25% emisije štetnih gasova dešava na putevima.

Stalni koordinator UN u Srbiji i stalni predstavnik UNDP u Srbiji Vilijam Infante ocenio je da je Beograd napravio pomak u organizaciji održivog javnog saobraćaja i dodao da je glavni grad Srbije postao bitna tačka na biciklističkoj mapi Evrope.

Gradski sekretar za saobraćaj Bojan Bovan kazao je da u Beogradu trenutno postoji oko 60 kilometara obeleženih biciklističkih staza a da će u narednoj godini biti izgrađeno još nekoliko kilometara staza.

Osim te, predviđeno je da se u Beogradu tokom Nedelje mobilnosti održi niz manifestacija među kojima su takmičenja za decu u vožnji bicikla, radionice o bezbednosti biciklista u saobraćaju i održivoj urbanoj mobilnosti, promovisanje nove pešačke zona u Reljinoj ulici i zone usporenog saobraćaja u bloku 70 na Novom Beogradu.

Za kraj manifestacije predviđen je Dan bez automobila – zatvaranje za saobraćaj dela grada na potezu od Terazija do Slavije u subotu, 22. septembra.

Ista manifestacija održaće se i u Novom Sadu i u drugim gradovima Srbije. Poršle godine, Evropsku nedelju mobilnosti obeležilo je 15 gradova zemlje, a Dan bez automobila održan je u čak 34 grada, podaci su Jugocikling kampanje, koja aktivno učestvuje u evropskoj nedelji mobilnosti i jedan je od koordinatora Nedelje mobilnosti/Dana bez automobila.

Izvor: Euractiv.rs i Beta

Foto: https://www.facebook.com/uguzb

DRUGI PO REDU SAJAM FITNESA I VELNESA U BEOGRADU
We Run Belgrade 2012 – važan korak ka trkačkoj Srbiji

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed