Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Korona virus: Kilian Jornet poklanja ‘Summits of My Life’ filmove, da bi nam olakšao boravak kod kuće

Legenda ultra i trail trčanja i planinarenja, Španac Kilijan Žorne Burgada (Wikipedia) poklonio je trkačima tri jednočasovna filma želeći da nas inspiriše prirodom i u ovoj vanrednoj situaciji.

Filmovi, kadrovi, njegova priča i priča ljudi su nestvarni. Filmovi neće biti zauvek tu, pa ih pogledajte što pre. Najavljeno je – samo dok je ovakvo stanje.

Ko je Kilijan, GOAT ultra trail trčanja?

Kilijan je, rekao bih, kao i mnogi trail trkači, jedan šumski čovek, skoro pa uvek nasmejan. Introvert, tih, skroman i čovek zaljubljen u prirodu. Sam trenira bez trenera od svoje 17 godine. Kada ga vidite recimo pored Federera ili fudbalera Pujola, vidite jedno dete, rekli biste dobrica ali nekako slabašno. Prevarili biste se žestoko.

Njegova snaga je neverovatna

Fizički njegovo telo je besprekorno optimizovano da izdrži najveće napore. Može da trči danima bez da jede išta. Jednom je izveo post od 10 dana bez hrane. Neprestani student ljudske fiziologije, sve istražuje i isprobava na sebi i poznaje svoje telo.

U filmu daje primer da je jednom želeo da vidi kako ljudsko telo reaguje na intervalni fartlek trening 30 sekundi max effort, 30 sekundi lagano. Šta mislite koliko je toga radio? 30 minuta, sat vremena? On je to radio koliko je mogao. 3 sata.

Mentalno je još jači

Sport kojim se bavi zahteva od njega da sate provodi sam na planini u šumi, a situacije koje tehnički rešava su često vrlo opasne. U toku snimanja prvog filma, na njegove oči, njegov partner u usponu, legenda planinarenja Stephane Brosse je pao i poginuo.

Njegova lista rezultata je nestvarna, i moglo bi se reći da je on GOAT ultra trail trčanja. Izabrani rezultati se nalaze na Wikipediji, i tu možete videti da je po pravilu, gde bi se pojavio tu i pobedio.

Summits of my life

“Summits of my life” jeste Kilijanov lični projekat. Nakon što je osvojio sve što se može osvojiti na ultra trail trkama, odlučio je da najbrže osvoji najveće vrhove na svetu i spoji svoje dve ljubavi: planinarenje i trčanje. Dokumentarni filmovi koji su nastali su priča o tome.

Dostupna su tri filma u kojima on pokušava da brzinski osvoji najveće vrhove na svetu. Ono što on pokušava jeste da postavi FKT (fastest known time) i to kako za uspon tako i za silazak sa planine. Neverovatan atleta i svetski šampion u ultra trčanju, čovek koji je pobedio na svim većim trail i ultra trkama u svetu, to i uspeva.

Filozofija njegovog penjanja jeste minimalno penjanje. Znači da on to radi sa što manje opreme i hrane, kako bi bio lakši i brži. Četvrti film u kojem osvaja Mont Everest pod nazivom “Path to Everest” nije objavljen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Prvi film “Fine line” prati Kilijanov prolaz kroz evropske Alpe. “Let me Live” je takođe u Alpima i prati Kilijanov uspon na Mont Blanc i Matterhorn. “Langtang” je drugačiji i to je put u Nepal koji prati destrukciju nastalu zemljotresom 2015. godine.

Uživajte i javite utiske u komentarima!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Imunitet ili imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, koji ima ulogu da zaštiti organizam od različitih stranih tela. Deo sistema nam je dat,...

Oprema za trčanje

Kako očistiti patike od blata je tema koja je uvek aktuelna sa početkom jeseni. Jer kada jesen dođe lepota trejl trčanja jako brzo bude...

Vesti

Proteklog vikenda su se održale dve trke na terenima nacionalnog parka Kopaonik. I to “Tri strane Kopaonika” i “Trail Race Kopaonik”. “Trail race Kopaonik”...

Najave trka

Odložena više puta, Pelister Unique Trail Marathon trka se najzad održava ovog juna! Prenosimo poziv organizatora, pa procenite sami: Ako je odloženo, ne znači...