blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Komforno trčanje zimi? Da, i to je moguće!

Trčanje po snegu i izuzetno niskim temperaturama zvuči kao opasan izazov, ali ujedno je i izazov koji ima svojih čari:

  1. Na stazi ćete sresti trkače slične vama – entuzijanste koje vremenski uslovi ne sprečavaju da istrče nekoliko kilometara.
  2. Vazduh je daleko čistiji i disanje je mnogo prijatnije nego obično.
  3. Osećaćete se fantastično jer je svaki kilometar istrčan po izuzetnoj hladnoći vaša mala pobeda.

Ipak, kako bi trčanje bilo prijatno i komforno i kako bi izbegli eventualne povrede ili se razboleli, važno je da primenjujete sledeće:

Trčite na osećaj!

Pomirite se sa činjenicom da vas hladno vreme i niske temperature mogu usporiti. Trčite po osećaju, ne obraćajte mnogo pažnje na vreme. Uživajte u svakom batu koraka i prelepim belim pejzažima kojima ste okruženi.

Oprezno sa opremom!

Ostanite topli tokom trke. Naravno, ključ je u adekvatnoj opremi. Tempretaure oko i ispod nule iziskuju nešto vise opreme nego inače. Ma koliko bili hrabri, neophodno je da obučete dugačke helanke, dry fit majicu/duks kako se tokom trčanja i znojanja telo ne bi hladilo, (poželjan je i aktivni veš).

Obujte trkačke dokolenice, a na kraju obavezno jaknu/šuškavac, kao i kapu, šal i rukavice kako ne biste gubili toplotu sa glave. Naravno, važno je i u čemu trčite, s toga standardne patike zamenite trail patikama sa kramponima, ili pak na svoje patike nadogradite krampone – o tome više pročitajte ovde.

Saveti + za zimsko trkanje

Ako zimi učestvujete na trkama, evo dodatnih saveta koji će vam pomoći da trčite bolje:

#1 Bez eksperimenata!

Setite se zlatnog trkačkog pravila: tokom trke nikada ne radite nešto po prvi put. Dakle, oprema, ishrana pre trke, gelovi – sve to testirajte tokom pripremnih treninga, nikako ne eksperimentišite tokom trke sa novinama.

Neki od rizika su: žuljevi – ako su nove patike; muka, povraćanje i težina u želudcu – ako niste pravilno jeli ili prvi put probate gel; iritacija kože – nenošena i neoprana oprema.

Advertisement. Scroll to continue reading.

#2 Mudro zagrevanje!

Vodite računa da se tokom zagrevanja ne oznojite previše. Znate da je zagrevanje veoma važno uoči trke, ali kada su temperature niske mora se posebno voditi računa jer se prvo ugrejete, a onda naglo hladite dok stojite i čekate da trka startuje. Savet je da od zagrevanja do početka trke cupkate ili trčkarate u mestu kako bi održali temperaturu tela.

#3 Energetska injekcija!

Ne zaboravite da konzumirate gelove i energetska pića. Oni mogu vratiti deo energije koju ste izgubili tokom trke i pomoći da očuvate rezerve glikogena do kraja trke.

Vidimo se na stazi!

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Zima je godišnje doba u toku kojeg se održava veoma mali broj trka i u toku kog se trkači pripremaju za prolećna takmičenja. Neki...

lifestyle

Nije uvek jednostavno ustati, obući se i istrčati 5-10-15 km, a napolju je mračno, hladno, maglovito, snežno, zaleđeno, a temperature izuzetno niske. Postoji li...

lifestyle

Svako ima svoje omiljeno doba za trčanje. Neko voli da trči leti sa što manje opreme na sebi – ali obavezno sa zaštitnim faktorom...

* Naslovna

Da biste sa uživanjem trčali po zimi veoma je važno da se pravilno obučete. Trčanje zimi može biti pravo uživanje, ali da bi došlo...