Vesti

Koja je dijeta efikasnija?

2 komentara

dijeta

Te dijete često podrazumevaju mali ili nikakav unos ugljenih hidrata “low carb diet” ili mali odnosno nikakav unos masti “low fat diet”. Koja od njih je efikasnija?

U relativno velikoj studiji koja je sprovedena na Tulan Univerzitetu u Nju Orleansu, istraživači su podelili zdrave ali gojazne ispitanike na dve grupe. Prva grupa je bila na dijeti siromašnoj ugljenim hidratima, a druga na dijeti siromašnoj mastima. Period u kome su ispitanici držali dijetu trajao je 12 meseci.

Zanimljivo je da su ispitanici koji su držali dijetu siromašnu ugljenim hidratima izgubili u proseku 3,6 kilograma više od onih koji su držali dijetu siromašnu mastima, iako su ispitanici u obe grupe imali sličnu težinu i jednak dnevni unos kalorija.

U proseku, ispitanici su u 12-mesečnom periodu izgubili 25 kilograma, ali podaci ukazuju da je dijeta siromašna ugljenim hidratima oko 15 % efikasnija.

Ispitanici koji su držali dijetu siromašnu ugljenim hidratima nisu izgubili samo više kilograma, već su imali i bolje rezultate u smislu ukupnog nivoa holesterola, HDL holesterola i nivoa C-reaktivnog proteina. Dakle, veći unos masti u ovoj grupi nije dodatno pogoršao njihov lipidni status, već je on poboljšan.

Iako su ispitanici pokušavali da unesu što manje kalorija iz one grupe namirnica koju su trebali da izbegavaju, oni koji su izbegavali ugljene hidrate su u proseku dobijali 34 % ukupnih kalorija iz ugljenih hidrata, dok su ispitanici koji su izbegavali masti unosili 30 % ukupnih kalorija iz masti. Dakle, ako ipak morate na neku dijetu odaberite onu u kojoj ćete smanjiti (ali ne i izbaciti) ugljene hidrate.

A ako su Vam se dijete smučile, onda je vreme da promenite način života, počnete da vežbate, smanjite obroke, jedete umereno 5 puta dnevno, izbacite alkohol… Ali to već nema veze sa dijetom. To je zdrav život. I to je ono što Vam je stvarno potrebno.

Za Life Active, Milica Jagodić

Pilates vežbe za istezanje – Post run workout
Zašto izvršni direktori trče maraton?

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Hanibal Lektor
  septembar 15, 2014 18:12

  Beli šećeri,gazirana pića,beli hleb,lisnata testa,suhomesnati proizvodi,oni kupovni naravno,sve to lepo izbacite i rešili ste 50% problema,i da dodam,kuvano i pečeno umesto przenog ako je ikako moguće,bolje spremajte na svinjskoj masti nego na uljima,suncokretovo,maslinovo,palmino,sojino,sva ta ulja su mnogo opasnija od svinjske masti,slatkiši umereno,voće,povrće,bez kupovnih sokova,puni su belih šećera i zaslađivača,moze povremeno naravno,riba,piletina,pačetin na prvom mestu,svinjetina umereno kao i ćuretina.Ishrana je 60% ostalo je trening i disciplina.

  Odgovori
 • Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama.
  Sa ovim programom, dokazano je u praksi, može se smanjiti čak i do 4 cm u obima stim što je za osobe koje imaju potrebu za većim skidanjem kilaže i regulisanja masnoća neophodno je da nakon korišćenje C9 paketa nastave sa korišćenjem paketa F.I.T. 1

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed