Vesti

Ko su pobednici Olimpijskih igara?

2 komentara

Na jednoj nozi trčao pola trke

Kao peti u američkim kvalifikacijama za Olimpijske igre, Mantio Mičel dobio je šansu da svoju zemlju predstavlja u Londonu samo u trci štafeta, ne i kroz solo nastup u nadmetanju na 400 metara. Ipak, ovaj mladić je postao heroj ovih igara, pošto nije odustao na 200m kada mu je pukla noga i uspeo je da preda štafetu svom kolegi iz tima. Amerikanci su se plasirali u finale, u kom su poraženi prvi put posle 1972.

Aplauzi za Oskara

Južnoafrikanac Oskar Pistorius, kome su amputirane obe potkolenice, jedna je od najvećih zvezda sporta u prethodnom periodu. Posle polemike da li mu uopšte treba dozvoliti da se takmiči na ovim igrama, Oskar je nastupio sa svojim timom u polufinalnoj trci i izazvao ovacije na stadionu. Još jedan heroj koji je svetu pokazao da je u životu moguće mnogo, uz želju i karakter.

Nepobedivi Bolt

O njemu ceo svet priča i bilo šta da napišemo bilo bi suvišno. Za nas je Usein Bolt heroj jer je mirno trpeo pritisak koji je bio na njemu. Posebno u mesecima pred Olimpijske igre, kada se činilo da će ostali trčati samo da njega pobede i da bi bili zadovoljni i 7. mestom ako će on biti 8. I pored povreda koje su ga mučile, gospododin se pojavio i poosvajao sve što je mogao da osvoji. I usput odradio i po koji sklek.

Balkanska pravila

Svako ko se ikada bavio sportom, posebno atletikom, ili probao da istrči maraton, zna koliko je to teško. Svi učesnici Olimpijskih igara sa ovih prostora koji su se takmičili u maratonu, ali i u ostalim disciplinama, za nas su heroji.

Zašto, kada je jako malo njih ostvarilo neki zapaženiji rezultat? Upravo zbog toga što je na OI važno učestvovati, da li je dovoljan uspeh izboriti normu, da li je dovoljan uspeh što se danima u medijima piše o sportovima koji nisu samo fudbal i košarka (bez želje da umanjimo lepotu ovih sportova, i mi ih volimo), da li je dovoljno herojski da izađete na crtu Kenijcima i Etiopljanima i trčite trku u kojoj ste otpisani u startu. Itekako jeste! Za sve ove ljude, sa prostora Balkana, veliko poštovanje i zahvalnost jer su promovisali trčanje i atletiku najbolje što su mogli i umeli.

Komšinica Lisa

Lisa Stublić je prva Hrvatica koja je, pod zastavom Hrvatske, učestvovala u maratonu na Olimpijskim igrama i na taj način ušla u istoriju. Ono što je značajno u ovom događaju jeste što je to nagrada za sve entuzijaste koji se u Hrvatskoj bave trčanjem i znak da je trčanje dovoljno omasovljeno da se pojavi i jedna učesnica na Olimpijskim igrama. Bravo Lisa.

U zdravom telu zdrav duh – Press 02. 08. 2012
Trkačka žurka u pidžamama prošla Beogradom

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Veroljub [Trčanje.rs]
  14 avgusta, 2012 09:53

  I Rudiša na 800m i sjajni Mo Farah, koga je čak i Bolt pozdravio sa M znakom
  http://www.youtube.com/watch?v=S5P4ZQCCHN8

  Odgovori
 • odlican tekst. 🙂 dodao bi jos samo par imena, sa lica mesta:
  Mo Farah (covek tokom cijih je trka London bukvalno stajao, a na mestima gde se gledalo takmicenje bila je atmosfera kao na stadionu),
  Ana Subotic (zavrsila je trku sa vremenom blizu norme i ipak se izdvaja),
  maratonac iz Lesota kojeg smo cekali kao poslednjeg, da bi uopste mogli da izadjemo iz parka ali je ponosno istrcao do kraja, mahao, otpozdravljao,
  i meni licno Turkinje na 1500 (zlato i srebro, prvo trkacko za ovu zemlju u istoriji Igara)

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed