30. godina nije malo, ni za čoveka, a za događaj je to zaista izuzetak jubilej.

Beogradski maraton ove godine slavi 30. rođendan, a poklon smo dobili svi – novu, atraktivniju trasu.

Jer slavljenici smo svi mi, jer sa pravom osećamo da smo ga gradili svakim kilometrom koji smo pretrčali na njemu i svakim glasom koji smo pustili kao navijači.

Kako da podržite praznik trčanja?

Maraton se podržava trčanjem, navijanjem i humanošću koja prati velike trike.

Za 21, ili 42 su se uglavnom već prijavili svi koju su spremni, ako se i dalje dvoumite, imate još vremena, u prijavnom centru od 17.4.

Za trku zadovoljstva – prijava nije potrebna, samo se pojavite 22.4 u 10h na startu i istrčite ili prošetajte najpozitivnijih pet kilometara.

Za Beogradski maraton kreirali smo posebnu stranicu na trčanje.rs – sve novosti, savete, humanitarne akcije koje se dešavaju možete da saznate OVDE

Neke od akcija koje će obeležiti BGD maraton

NAVIJAJTE! Na jubilarnom rođendanu pozovite porodicu, prijatelje, komšije da budu deo ovog slavlja, neka prošetaju stazu zadovoljstva, ili neka uz trasu polumaratona i maratona navijaju za heroje grada, jer:

Ko na maraton dođe, taj maraton stvara

Da li znate šta je priča koja stoji iza Njujorškog maratona? Prvi je održan 1970. u Central Parku,  od 127 učesnika , samo je 55 trkača završilo trku, jedina žena koja je učestvovala, nije završila trku zbog bolesti. Iako je park lepa lokacija za trku, trčati maraton po njemu je dosadno dozlaboga, a osnivač maratona, Fred Libo je već tada razumeo jednu važnu stvar – ako trka ne izađe na ulice, građani se neće aktivirati. Kada je Fred Libo predložio da se trka trči tako da poveže 5 okruga grada, koji su do tada bili podeljeni po svim mogućim parametrima (etnički, rasno, klasno…) svi su mu se smejali. Ali šest godina kasnije 1976. ta vizija je ostvarena, uz ogromnu količinu volje, valjanja magle, ubeđivanja i naprosto – vere.

Navijanje daje energiju ali vam vraća mnogo više! Detalj sa NY maratona 2014.

Prvi ulični polumaraton bio je ogroman uspeh. A svaki sledeći – pomerao je granice

Sada znamo da su gradske trke velike ne samo zbog hiljade i hiljade učesnika, već i zbog miliona najvijača koji trku prate sa ulica.

Ovo je onaj momenat koji Beograd i dalje treba da dosegne. I mi sanjamo trasu koja je celom dužinom pokrivena navijačima.

Verovatno ste primetili da su Beogradom osvanuli atipični bilbordi. Za razliku od većine, oni reklamiraju trkačice i trkače. Neke od njih znamo sa staze, neke prvi put vidimo.

Ovu reklamnu kampanju, maratonu u čast, kreirala je iDEA. Bilbordi su postavljeni duž trase polumaratona i maratona i kada vam (nam) bude teško, pogledaćemo optimizam koji zrači sa lica pred trku i prepoznaćeo taj isti osećaj u nama.

Broj 0004 koji svi trkači nose, predstavlja 4. godinu zaredom kako iDEA sponzoriše Beogradski maraton.

Ideja je da pozovemo što više Beograđana da nam se priključe na maratonu.

Naravno, ne mogu i ne žele svi da trče i to je OK. Mi ih pozivamo da prošetaju trku zadovoljstva, da voze bicikl, rolere, da navijaju ili podrže nekoga svog, da pozdrave maratonce na cilju, da proštaju psa ili da se priključe fit mama i prošeštaju trku zadovoljstva sa svojim bebama. – poručuju iz iDEA

Nama se kampanja zaista dopala i podržali smo je u svakom smislu iz jednostavnog razloga što predstavlja prave trkače i trkačice.

Ovo nisu najbrži, niti najpoznatija trkačka lica, a do pre par godina, mnogi od njih nisu ni sanjali da će moći da istrče 21 ili 42 km. Na adresi: http://www.idea.rs/Zajednica/30.-Beogradski-maraton/Maratonske-price#nav_branding_page  možete da pročitate više o njima, a mi prenosimo par zanimljivih priča!

Ko su trkači koje mimoilazite na ulicama?

Neki su treneri trčanja, neki potpuni početnici, slikale su se i trkačke porodice, prijateljice, posebno su zanimljive mame okupljene oko MAMAFIT koncepta, koje, sada već drugu godinu zaredom, razbijaju stereotipe o neaktivnim majkama i ponosno trče sa svojim bebama u kolicima!

Ivan: atmosfera trke me nosi

Ivan Popović – na maratonu (ali i pre i posle njega) trčaće za svog prijatelja Stefana – više o toj humanitarnoj akciji pročitajte OVDE.

  • Zbog čega volite Beogradski maraton?

Beogradski maraton ima atmosferu koja te nosi čitavu trku. Posebno volim početak staze kada se prolazi ispod Brankovog mosta, i onaj fantasticni Doplerov efekat bubnjeva čiji se zvuk pojačava kako se približavam.

  • Šta najčešće jedete pre/posle trčanja?

Banane i jabuke i suvo voće pre, a posle trčanja musli bar.

  • O čemu razmišljate dok trčite?

Pošto trčim ujutru, u početku razmišljam o dnevnim planovima, kasnije o srednjoročnim idejama, a na kraju etape, samo o cilju.

Slobodan: trčim da pobedim neizlečivu bolest!

Zovem se Slobodan Jotić, imam 39 godina i osetio sam potrebu da vam predstavim svoju priču i razlog zbog čega sam se prijavio za Beogradski maraton! 

Znam da svako ima različit motiv i cilj zbog čega želi istrčati maraton, pa tako i ja. Ja pokušavam svojim trčanjem da pobedim po medicini neizlečivu bolest! Trčim da bih dokazao da je multipla skleroza pobediva, sve je krenulo kao performans, ali se kasnije taj performans pretvorio u ljubav, ljubav prema trčanju, baš kao što piše na bilbordu, sada trčim iz ljubavi! Trčim sa osmehom na licu, u početku je to normalan osmeh, a kako trčanje odmiče taj osmeh usled grčeva na licu ostaje cementiran ne samo dok trčim već i dugo posle trčanja!

  • Šta najčešće jedete pre/posle trčanja?

Zbog terapije i lekova koje uzimam imam jako rigoroznu dijetu koja potpuno isključuje crvena mesa, mlečne proizvode, hranu koja sadrži gluten, vodu koja sadrži više od 12mg/l kalcijuma, tako da se moja ishrana bazira na ribi, salatama i pirinču.

Dva sata pre trčanja jedem quinou (ona se priprema slično pirinču), a zbog svoje hranljivosti i kvaliteta nazivaju je još “hranom ratnika.” Posle trčanja jedem obično u više navrata lagane obroke pretežno salate sa ćurećim prsima i voćne salate. Naravno hidracija je jako bitna i pre i za vreme i posle trčanja voda i izotonici!

  • O čemu razmišljate dok trčite?

Dok trčim pokušavam da razmišljam kreativno, kada krenu krize onda razmišljam o svojim dragim ljudima, porodici, prijateljima i svima ostalima koji mi daju bezrezervnu podršku, a kada dođe još veća kriza zbog umora onda neizmenično gledam sledeći korak i zamišljam ciljnu liniju i tako trčim dok je konačno i ne prođem!

Više o Slobodanu saznajte u invervjuu na sajtu politika.rs.

Nela: maratono upoznajem grad

Nela Bunčić, @yugoslovenka_

  • Zbog čega volite Beogradski maraton?

Beogradski maraton volim, jer svaki put kada ga trčim vidim svoj grad iz drugog ugla sa drugom energijom. Maraton je najlepši način da se upozna nepoznat grad, a kada već jako dobro poznaješ grad u kom trčiš, onda ga za ta dva sata upoznaješ iz nove perspektive i primećuješ sitnice koje ranije, zbog gužve, stresa i rasejanosti, nisi mogao da vidiš.

  • Šta najčešće jedete pre/posle trčanja?

Pre trčanja jedem normalan obrok, zavisi u kom delu dana trčim, mada se trudim da unesem više ugljenih hidrata kako bih imala energije da izdržim distancu. U zavisnosti koji trkački trening sam radila zavisi i šta u jesti posle, ne zbog neke ishrane konkretne već zbog onoga sta mi telo traži.

Ukoliko sam trčala intervalno trčanje neposredno jedem neko voće što vodenastije i to mi baš prija.

Ukoliko je bilo dužinsko trčanje duže od 10 km, neposredno posle toga ne mogu da jedem, ali onda u jednom momentu odjednom osetim nenormalnu glad i tada najradije jedem belo meso sa salatom ili ako sam mnogo gladna unosim ugljene hidrate koliko god mogu i kako god mogu, da bih smirila stomak.

  • O čemu razmišljate dok trčite?

U zavisnosti da li trčim maraton negde van zemlje ili trening u Beogradu zavise i moje misli.

Ukoliko sam na maratonskoj trci u nekom lepom gradu, ili kraj mora, razgledam grad, primećujem sitnice i neretko potpuno odlutam tako da u mozgu vrtim refren neke pesme neobavezno, a mislim da mi se misli tada potpuno isključuju.

Kada radim treninge u Beogradu najčešće smišljam nešto kreativno vezano za posao, to su najčešće nova pesma i koreografija za decu ili tema neke emisije koju bih volela da radim ili prilog koji bih snimila.

Ako vas maratonska priča ispiriše – izađite 22. aprila na ulice – da jedan dan u godini svi zajedno uradimo nešto pozitivno za trkački pokret i Beograd. Snagu u noge, transparente u ruke i osmehe na lice! Vidimo se na stazi!

Više o trkačima maratona možete videti na : http://www.idea.rs/Zajednica/30.-Beogradski-maraton .

http://www.idea.rs/Zajednica/30.-Beogradski-maraton/Maratonske-price#nav_branding_page