Vesti

Ko je Fauja Singh?

2 komentara

Fauja Singh, Sik rođen 11. Aprila 1911 i trenutno je najstariji maratonac na svetu. Ovaj maratonac Indijskog porekla je i vlasnik svetskog rekorda u svojoj starosnoj grupi. Njegov rekord za osobe starije od devedeset godina iznosi 5h 40min, postavio ga je na maratonu u Torontu 2003. sa punih 92 godine.

Fauja Singh je tada izjavio: „Neću prestati da trčim dok ne umrem. Sledeći cilj mi je da, uz Božiju volju, postanem najstariji maratonac ikada.“ i dodao : „U vreme kada ljudi počinju da se povlače iz trčanja ja sam počeo da razmišljam o maratonu, tada mi je bilo 63 godine… a danas sam završio maraton u 93 godini života“

2004 godine Singh je učestvovao u kampanji za Adidas zajedno sa Dejvidom Bekamom i Muhamedom Alijem.

Vlasnik je i rekorda Velike Britanije na 200m, 400m, milju i 3000m u svojoj starosnoj grupi. A sve rekorde je postavio u periodu od 94 minuta. Fauja Singh je vegeterijanac.

Ako vam ikada ponestane inspiracije ili pomislite da ste prestari za trčanje setite se ovog čoveka. Pokažite ovaj članak svojim roditeljima, možda uspete da ih motivišete da počnu da se bave svojiom fizičkom kulturom.

Šta je Stiv Džobs utkao u Trčanje.rs?
Moj prvi polumaraton – Ljubljana 2011 #15

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Pre par godina, na jednom treningu u Vensenskoj šumi, iza mene se priključio jedan dedica, i zajedno smo trčali pola kilometra. Ja sam se onda zaustavio da pijem vode na česmi, a i on je stao i pohvalio me da imam pravilan kratak korak, dobar za duge staze. Ja mu se zahvalih na oceni i rekoh da se vidi da poznaje struku. On mi odgovori – malo. Ja ga upitah Na kom nivou, a on mi odgovori – Šampion Francuske i olimpijski šampion. Ja pogledah bolje neobrijanog dedicu sa kačketom i naočarima za sunce. Alan Mimun – rekoh, a on klimnu glavom. kažem mu ja – Vi ste moj idol, a on meni – Samo je Bog idol. Kažem ja njemu – Jeste, ali za duge staze ste ipak Vi. Onda me je on pitao kojim putem nastavljam i ja mu rekoh, te podjosmo zajedno. Trčali smo nekih 1,5 km, ćaskali, a onda je svako otišao svojim putem. Mimun je tada imao 84 godine. Tako je meni sada cilj da trčim do 90-e godine života (najmanje). Kad ostarim biću Mimun!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version