Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nagradna igra

Ko hoće da trči stazama Branka Ćopića?

Dragi trkači i trkačice, ukoliko želite da iskusite jednu posebnu avanturu, nadahnutu lepotom reke Une i duhom kraja iz kog je potekao Branko Ćopić, imate mogućnost da osvojite dve besplatne startnine za polumaraton ili maraton u okviru trke koja se održava 30. maja.

 

Sve što je potrebno jeste da nam napišete u komentarima na sajtu ili ispod ovog teksta na našoj FB stranici zašto želite da trčite baš stazama Branka Ćopića. Ukoliko pridodate i neki pogodan Brankov citat, biće to pun pogodak! :)

 

Kako i zašto je nastala ova trka: 

Maraton Sazama Branka Ćopića je specifična trka sa lepom pričom. Ideja o njoj  je, kako kažu organizatori, sazrevala postepeno. Trčeći trke u ostalim delovima bivše SFRJ shvatili su da u celoj Bosni i Hercegovini nema nijednog maratona. Zbog toga su rešili da budu prvi, a za sada i jedini maraton u ovoj zemlji. Uz jednu popodnevnu kafu, ekipa iz kluba je izbacivala ideje kuda bi se trčalo. Najviše im se dopalo da se trči do Hašana, rodnog mesta Branka Ćopića, koje se inače nalazi u susednoj opštini, Krupa na Uni. Shvatili su da ovako mogu da povežu dve opštine, a ime maratona se samo nametnulo.

Detalji o interesantnoj stazi:

 Trka je trasirana tako da se prvo trče dva kruga oko Novog Grada. Prolazi se Kejom, kroz hladovinu lipa, odakle je pogled na reku Unu zapanjujući. Nakon prolaska grada, i prve okrepe na petom kilometru, staza dalje prati reku Unu i kreće se magistralnim putem koji je za tu priliku zatvoren. Nakon desetog kilometra se u mestu Rudice skreće levo i napušta reka Una i magistrala, i od tog mesta se trči kroz ruralno, seosko okruženje. Sve do 19. kilometra je uspon blag, gotovo zanemarujući, a tada se nailazi na prvi ozbiljan uspon nakon kojeg je nadmorska visina oko 310 metara. Kod te tačke je start polumaratona, koji dalje ide istom trasom kao i maraton. Dalje staza prati visoravan sve do mesta Dubovik, na nekom 30-om kilometru gde se skreće na Put Branka Ćopića. To je drugi uspon, koji u najvišoj tački ima 450 m. Po prelasku te najviše tačke put se spušta u Hašane , gde se kroz šumarak ulazi na plato ispred osnovne škole, odnosno u cilj trke.

U stilu Brankovih stihova, evo još malo detalja o kraju:

„Ispričaću priču vama,

Advertisement. Scroll to continue reading.

o bosanskim planinama,

o Krajini, gnijezdu buna,

kud protiče brza Una.“ 

 Novi Grad je prilično staro mesto, iako se imenom ne čini tako. Prvi put se u istorijskim spisima pominje 1282. godine. Od tada je razaran mnogo puta, a njegova pozicija na dve reke mu je predodredila da oduvek bude na granici i da ga uvek ruše i iznova grade. U Novi Grad je najlepše doći u toplom delu godine. Gore pomenuti Kej je kamenom ozidana odbrana grada od poplava. To je mesto gde Novljani šetaju kraj Une, reke čije ime govori da je jedinstvena. Pod lipama Keja mladi ovog grada razmenjuju prve poljupce i svima iz tog kraja je ostao u srcu, kako kažu organizatori. Koliko Novljanima znači reka Una najbolje govori činjenica da je najčešće ime dece raseljenih Novljana Una. Leti se sva obala Une pretvori u plažu. Kažu  da je kupanje u brzacima poseban doživljaj koji se ne može sresti na stajaćim voda.

Evo kako je izgledala prošlogodišnja trka: 

 Sve pojedinosti o ovogodišnjoj trci možete videti ovde.

Advertisement. Scroll to continue reading.
1 Comment

1 Comment

 1. Boris Lara Krmpotic

  24.05.2015 at 08:57

  Gledam Unu, ćuti kao nijema,
  Zalud lutam ulicama znanim,
  sve je pusto, tebe više nema.
  Ej, godine, nemjerljive, skupe!
  Mala moja iz Bosanske Krupe!

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci