Trčali smo saVesti

Kler Lomas: Uz pomoć bioničkog odela završila Londonski maraton

Nema komentara

Korak po korak, uz snažnu podršku publike, paralizovana Kler Lomas je nakon 16 daan prošla kroz cilj Londonskog marataona, koji je startovao 22. aprila 2012. godine.

Za ovaj podvig joj je bilo potrebno 16 dana, nekoliko sati i nekoliko minuta više od najdužeg zabeleženog rezultata u istoriji organizovanja trke. Ova tridesetdvogodišnjakinja koju zovu „bionička žena“ zbog mehaničkog odela koje joj omogućava da pokreće noge, borila se s bolovima, ulagala ogromne napore da ostane na nogama, ali je na kraju ipak savladala najveći izazov u svom životu – 42 kilometra dugu stazu, koju je prošlog meseca pretrčalo 36.000 ljudi.

Uprkos neverovatnom uspehu koji je postigla, organizatori maratona odbili su da joj zvanično dodele medalju ili da je barem svrstaju na spisak uspešnih takmičara, što je navelo ostale učesnike da joj poklone svoje nagrade. Tako je, okončavši i poslednju etapu trke, došla do daha i u senci Bakingemske palate stajala okićena sa desetak medalja.

Kler ne može da hoda otkako je, pre pet godina, pala s konja i slomila kičmu. Zahvaljujući specijalnom odelu s ugrađenim senzorima pokreta, motorima na baterije i kompjuterom, invalidska kolica joj više nisu potrebna. Kler je izašla na start 22. aprila zajedno sa ostalim takmičarima, a dnevno je savladavala između 1,5 i četiri kilometra.

Prolazak kroz cilj doneo joj je nagradu od 90.000 funti (150.000 dolara), koja će otići u fond za istraživanje oboljenja kičme.

Izvor: 24 sata

Još nedelju dana do najuzbudljivije trke na kojoj ćete učestvovati ove godine – Košutnjak Challenge Race
Vodič kroz Košutnjak Challenge Race 2012

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed