Vesti

TRKAčKI HOROSKOP – proverite kako trči vaš znak!

2 komentara

12 znakova zodijaka – 12 tipova trkača. Uživajte uz ovaj simpatični TRKAČKI HOROSKOP i podelite ga sa svojim drugarima trkačima! A u komentarima ispod teksta ostavite nam vaš sud: tačno ili netačno?!

OVAN – Kao prvi znak u zodijaku, večito teži da u svemu bude prvi. Ako ništa drugo, makar da prvi dođe na trening.

 • 21. mart – 20. april
 • element: vatra
 • vladajuća planeta: Mars
 • omiljena boja: crvena

Kao prvi znak u zodijaku, večito teži da u svemu bude prvi. Ako ništa drugo, makar da prvi dođe na trening.

Ovaj znak poseduje mladalačku snagu i energiju, tako da najčešće trči do kasne životne dobi. Da, da, dobro ste pročitali, one bakice i dekice koje vidite da trče i posle 70te i 80te su najverovatnije nekad bili mali ovan.

Ne obraća puno pažnje na trkačku opremu jer za sebe misli da je najbolji i najlepši u bilo čemu.

Ovnu se preporučuje da tokom trčanja nosi kacigu, iako to nije uobičajeno za ovaj sport, jer zbog svoje karakteristike da ide “glavom kroz zid” lako može da se povredi.

Ovan potajno mrzi trenera jer smatra da on treba da bude glavni. Uvek. U svemu. Svugde.

Često biraju sport za svoju profesiju, jer im pomaže da utroše višak energije.

idealna trka: svaka trka od 5K jer tu ima mogućnost da bude prvi, makar na kratko

BIK – Njihov stav je da treba uživati u trčanju, a tvrdoglavost je osobina koja ga tera da treninge istera do kraja.

 • 21. april – 21. maj
 • element: zemlja
 • vladajuća planeta: Venera
 • omiljena boja: ljubičasta

Njihov stav je da treba uživati u trčanju, a tvrdoglavost je osobina koja ga tera da treninge istera do kraja.

Bik je vredan i trudi se da sve uvek završi na vreme. Tradicionalno nije sportski tip ali jednom kada donese odluku da počnu da trči, retko skreće sa ucrtanog plana treninga.

Bikovi obožavaju decu i izuzetno cene vreme provedeno sa porodicom, tako da će uvek biti prvi da podrže trkačke događaje za najmlađe.

Često su poznati po svojoj tvrdoglavosti, ali se to takođe može protumačiti kao potpuna posvećenost da istraju i u najtežim trkama.

Ne voli promene, često godinu za godinom trči istu staru dobro poznatu trku, i uživa u tome.

Odlično upravljaju novcem i za svaku trku će se uvek prijaviti i platiti na vreme, ako baš mora da se plati. Teži da izbegne bilo kakav sukob, te u mimotrču uvek propušta druge.

idealna trka: Inca Trail Marathon, Peru – jedan od najtežih maratona na svetu koji se većinom trči po nepravilnom kamenju i prašnjavim putevima, start je u 5.00 AM a da trka bude uzbudljivija trkači su zakonom obavezni da završe pre 5.15 PM (to je vreme kada kreće poslednji autobus sa cilja iz Machu Picchu, a vlasti zabranjuju turistima da budu tu tokom noći)

BLIZANCI – Promenljivost je prava reč za ovaj dvostruki znak te na treninzima najviše uživaju u fartleku, legenda kaže da su blizanci i izmislili ovu metodu.

 • 21. maj – 21. jun
 • element: vazduh
 • vladajuća planeta: Merkur
 • omiljena boja: zelena

Promenljivost je prava reč za ovaj dvostruki znak te na treninzima najviše uživaju u fartleku, legenda kaže da su blizanci i izmislili ovu metodu.

Jedan trening su društveni, komunikativni, raspoloženi, javljaju se svima u mimotrču, a već naredni sa slušalicama na glavi gledaju ispred sebe i ne poznaju nikoga. Skloni su akrobacijama te ih privlače i trke s preponama.

Blizanac je vođen planetom Merkur koja se brzo kreće, što ponekad znači da je blizančeva pažnja veoma kratkog daha, praktično rečeno dešava se da krene sa trčanjem pre nego što čuje koliko i kuda treba da trči.

Znak blizanac znači da ponekad ljudi rođeni u ovom znaku imaju osećaj da im druga polovina nedostaje, pa je tako traže u svom running buddy-ju.

Najteže im padaju prelazi godišnjih doba, jer se susreću sa brojnim dilemama: Dug rukav ili kratak? Helanke ili šorts? Jakna sa kapuljačom ili bez? Voda iz frižidera ili ona na sobnoj temperaturi? Ceđena pomorandža ili čaj sa medom?

U pojedinim momentima ovaj promenljivi znak želeće da trči neke ekstremnije trke dok će ga ponekad i trčanje na traci kod kuće zadovoljiti.

inka maraton

idealna trka: triatlon – jer blizanac ima teškoće da se odlučili da li više voli plivanje, trčanje ili vožnju biciklom, ili ni jedno, ili sva tri

RAK – Bolji su treneri nego sportisti.

 • 22. jun – 22. jul
 • element: voda
 • vladajuća planeta: Mesec
 • omiljena boja: bela

Vešti su u tome da druge nagovore da počnu da se bave sportom i mrdnu malo, a sami se radije odlučuju za udobno sedenje kod kuće sa porodicom i prijateljima. Dakle, bolji su treneri nego sportisti.

Ako baš ne sede kod kuće, onda će radije da budu ušuškani ispod kišobrana sa štopericom u ruci nego na mokroj atletskoj stazi. Dobrim trenerom ih čini i to što im je prenošenje iskustava na nove generacije omiljena razonoda.

Kreću se sa velikom elegancijom i prija im da publika to gleda. Često su youtube zvezde u sportskim edukativnim snimcima.

Brižni i puni majčinske ljubavi pred svaku trku se mole bogovima sporta da svi takmičari završe uspešno, bez povreda, da nikome ne bude teško, da se nikome ne osuši grlo, da nikoga ne nažulja patika.

Uživaju da trče sa svojim kućnim ljubicem kad god je to moguće. Ako se nađu u ulozi da dele medalje, to može trajati čitavu večnost dok nežni rak svakog takmičara izgrli, izljubi, čestita mu, izrazi svoje divljenje, pita ga kako se oseća i slično.

nyc marathon 1

idealna trka: New York City marathon – najveći maraton na svetu, preko 50.000 trkača i oko 2.000.000 gledalaca, što više publike za raka – to bolje

LAV – Lav je izuzetno sportski tip, pogotovo ako ga neko gleda.

 • 23. jul – 23. august
 • element: vatra
 • vladajuća planeta: Sunce
 • omiljena boja: narandžasta

Lav je izuzetno sportski tip, pogotovo ako ga neko gleda. Rođeni su lideri i vole da trče u grupi (da ne kažemo čoporu) ali s napomenom da oni budu na čelu te ekipe. Trče lagano i graciozno, veoma često prenaglašeno visoko dižući kolena.

Za lava nije dovoljno da samo uradi trening, on će ga završiti apsolutno najbolje što može. Svaki lav potajno sanja o tome da ga organizatori maratona angažuju kao pacemaker-a.

Vodi mrtvu trku sa trkačima rođenim u znaku device u tome ko će okačiti više trkačkih statusa i slika na društvenim mrežama.

Sunce je vladar lava, te pripadnici ovog znaka preferiraju treninge tokom dana, a najviše im godi letnji period. Ako vas tokom trke snađe neka nevolja, velikodušni, verni i odani lavovi će dati sve od sebe da vam pomognu, ma koliko vremena i energije im to oduzelo.

jungle marathon 3

idealna trka: Jungle Marathon, Amazonija, Brazil – bilo da se odluče za 42, 122 ili 244K moraće po temperaturi od 40C i vlažnosti preko 90% da prolaze kroz močvare sa anakondama, reke sa piranama i krokodilima, po blatnjavim i klizavim uzbrdicama i nizbrdicama, ali šta je to za kralja džungle?

DEVICA – Njihov dubok smisao za humanost čini ih najbrižnijim znakom zodijaka

 • 24. avgust – 23. septembar
 • element: zemlja
 • vladajuća planeta: Merkur
 • omiljena boja: zelena i tamno braon

Njihov dubok smisao za humanost čini ih najbrižnijim znakom zodijaka, zato trkači device nikako ne propuštaju trke humanitarnog tipa, a neretko su i organizatori takvih događaja.

Merkur im daje umešnost sa rečima pa se tako mnogi odluče za pisanje sportskih blogova, ili bar uredno izveštavanje o svojim trkačkim postignućima putem društvenih mreža.

Devicu zanima samo rad, bez zabave, zato svakom treningu pristupa vrlo ozbiljno i retko ćaska sa ostalima dok trči. “Prvo da to analiziramo” je moto ovog znaka, što ih čini idealnom osobom koju treba pitati o karakteristikama trase kojom će se trčati neka trka.

Majstori su preciznosti i uglavnom imaju dobru tehniku trčanja.

Devica drži u malom prstu tačnu dužinu, procentualnu zastupljenost uzbrdica i nizbrdica, tačne lokacije i sadržaj okrepnih stanica, ma sve.

Devica je veća hipohondra od bilo kod drugog znaka zodijaka što ih čini pravom noćnom morom za svakog trenera. Na svakom treningu ih nešto boli. Nešto novo. Nešto što ne znaju kako da opišu. Nešto što nikad nikoga nije bolelo.

idealna trka: Londonski maraton – jer je najveća manifestacija za prikupljanje sredstava, ovde su humanitarni trkači prikupili preko 700 miliona funti od 1981. godine

VAGA – Partnerstvo je veoma važno za Vagu, te je ona odličan “running buddy”.

 • 24. septembar – 23. oktobar
 • element: vazduh
 • vladajuća planeta: Venera
 • omiljena boja: plava

Partnerstvo je veoma važno za Vagu, te je ona odličan “running buddy”. Vladajuća planeta vage je Venera (ljubitelj lepih stvari), pa je kvalitet uvek važniji od kvantiteta.

Vaga će radije da istrči dva kruga savršenom tehnikom, nego 8 krugova traljavo.

Najgori scenario koji može da zadesi ovaj znak je da se istog dana održavaju dve trke, i da bude prinuđen da bira stranu. Mada ipak je možda teže ljudima koji moraju da slušaju gunđanje i samosažaljevanje sirote vage koja ne može da se odluči na koju trku da ode.

Ljubav vage preme modi i garderobi dovodi do toga da ima 7 pari patika za trčanje, 22 dry fit majice, 4 kišne jakne, 6 šortseva, 12 helanki, 4 kape, 3 para rukavica. Minimum. Voli sve što je ekskluziva i elegancija, pa to makar kroz opremu mora da uključi i u trčanje.

idealna trka: maraton u rodnom gradu – jer tu ima priliku da povede gomilu prijatelja i članova porodice, a to je za vagu jako važno

ŠKORPIJA – Pluton je planeta transformacija i promena i vladar ovog znaka. Kako se ova planeta sporo kreće otud škorpije karakteriše smireno i „cool“ trčanje.

 • 24. oktobar – 22. novembar
 • element: voda
 • vladajuća planeta: Pluton
 • omiljena boja: tamno crvena, crna

Pluton je planeta transformacija i promena i vladar ovog znaka. Kako se ova planeta sporo kreće otud škorpije karakteriše smireno i „cool“ trčanje.

Ponekad im je potrebno više vremena da zavole trčanje, ali kada se to desi škorpija će ostati posvećena i lojalna ovom sportu.

“Ja želim” je ključni izraz za osobe rođene u znaku škorpije, shodno tome ona želi da istrči sve trke koje postoje.

Škorpije su dovoljno disciplinovane da se drže plana trčanja, takođe se ne plaše napornog rada kako bi doveli sebe u bolju formu.

Velika su zlopamtila te ako se nađete u situaciji da se trkate protiv pripadnika ovog znaka, najbolje je da ih pustiti da pobede. Ili nađete drugog partnera za trčanje, jer vam to neće zaboraviti. Nikada.

Pored trčanja privlači ih i skok u dalj i skok u vis, zbog onog trenutka napetosti: “Da li ću uspeti da skočim dovoljno visoko/daleko?”

Emotivna zrelost na nivou 5-godišnjeg deteta izbiće na videlo ako podbace na nekom treningu ili ne-daj-Bože takmičenju.

istrian wine run

idealna trka: wine marahton – u ovom spoju vina, sporta i zabave niko ne uživa više od ovog znaka

STRELAC – Radoznao i energičan, Strelac je najveći putnik među znakovima zodijaka i kad-tad napravi bucket list i krene u pohod na te trke.

 • 23. novembar – 21. decembar
 • element: vatra
 • vladajuća planeta: Jupiter
 • omiljena boja: ljubičasta

Radoznao i energičan, Strelac je najveći putnik među znakovima zodijaka i kad-tad napravi bucket list i krene u pohod na te trke.

Naglašeno sportski tip, često ima samo jedan par obuće “za svadbe i sahrane” a sve ostalo za sport. Trčanje je idelan sport za strelčeve jer su oni ekstrovertni, optimiste i entuzijaste i kao takve ih je teško zadržati na jednom mestu.

Sloboda i nezavisnost su od izuzetne važnosti za ovaj otvoreni znak pa uživaju i u bosonogom trčanju. Poznato je da poseduju ogromnu energiju, samopouzdanje i spremnost na veliki rizik ili izazov tako da im ni ultramarahton nije nepoznanica. Ne zanima ih puno gde se i po kakvom terenu trči, samo gde je cilj kako bi se ka njemu ustremili poput strele.

Zbog svoje iskrenosti, strelci su često netaktični kada treba nešto da kažu ili urade, te se nemojte iznenaditi ako vam na poziv za zajedničko trčanje odgovore sa: “Ne trčim sa takvim sporaćima kao što si ti.“

color run 1

idealna trka: The Color Run – najsrećnijih 5K na planeti gde volonteri obasipaju učesnike šarenim bojama na svakom kilometru odgovaraja strelcu koji je veoma zabavan, i zna da bude “ćaknut” povremeno

JARAC – Smatra se najozbiljnijim znakom zodijaka koji prirodno poseduje nezavisnost koja mu omogućava da uživa u tome da trči i sasvim sam, bez dodatne motivacije

 • 22. decembar – 20. januar
 • element: zemlja
 • vladajuća planeta: Saturn
 • omiljena boja: braon

Smatra se najozbiljnijim znakom zodijaka koji prirodno poseduje nezavisnost koja mu omogućava da uživa u tome da trči i sasvim sam, bez dodatne motivacije, bez trkačke ekipe, i po surovim vremenskim uslovima. Čak je i poželjno da nema idealne uslove, jer ako nije naporno –nije im ni zanimljivo.

Jarac je zemljani znak preopterećen sigurnošću, te pripadnike ovog znaka možete prepoznati i po tome što trče samo trke za koje su 100% sigurni da mogu da savladaju, i tada do samog kraja štede snagu a onda u poslednjih 100 metara daju sve od sebe.

„Sve znam“ je ključni izraz za ovaj znak, i razlog zašto im se savetuje da trče samo trke koje su dobro obeležene, jer se “svezanjući” jarčevi retko unapred upoznaju sa takvim detaljima i često malo zalutaju.

Široke su ruke, ne ustručavaju se da potroše veliki novac samo da odu na dobar maraton. Kombinujući snažan razum i humor, jarac će Vam biti neverovatan kompanjon na dugim trkama. Dobro upravljanje novcem i vremenom čini ih idealnim organizatorom trkačkih događaja.

antarctic ice marathon 4

idealna trka: Antrartic Ice Marathon – troškovi učešća na ovom takmičenju su simboličnih 11.400 EUR plus troškovi dolaska do gradića Punta Arenas u državi Chile odakle se učesnici avionom prebacuju u kamp Union Glacier na Antarktiku

VODOLIJA – Gadget freak. Uvek najbolji Garmin na ruci. Uvek najbolja aplikacija na telefonu.

 • 21. januar – 19. februar
 • element: vazduh
 • vladajuća planeta: Uran
 • omiljena boja: tirkizna

Gadget freak. Uvek najbolji Garmin na ruci. Uvek najbolja aplikacija na telefonu. Patike za suvo. Patike za kišu. Patike za toplo. Patike za hladno. Patike za baš baš hladno. Patike za sneg. Patike za led. Naočare za letnje sunce. Naočare za zimsko sunce.

Uran, vladajuća planeta Vodolije ima plahu, naglu i ponekad agresivnu prirodu pa trkači ovog horoskopskog znaka često menjaju tempo prilikom trčanja.

Vodolija je simbol čuvara vode, te oni biraju da treniraju na obalama reka, jezera, mora.

Snažno zastupaju svoj stil te nije neuobičajeno videti vodoliju obučenu u smelu trkačku opremu jarkih boja.

Iako su pripadnici ovog znaka komunikativni, za zbližavanje sa ljudima im treba vremena te i kada su članovi neke trkačke grupe na treninzima uglavnom trče sami.

Honolulu maraton - vodilijama omiljen
Honolulu maraton – vodilijama omiljen

idealna trka: Honolulu Marathon, živopisna trasa ovog maratona uključuje trčanje duž svetski poznate Waikiki plaže sa spektakularnim pokledom na okean i vulkanske kratere Diamond Head i Koko Head

RIBE – Ključna fraza za ovaj znak je „Ja verujem“, te se povremeno upuštaju da trče i trke za koje nisu baš spremni, a onda do pola trče a od pola mole Boga da izdrže do kraja.

 • 20. februar – 20. mart
 • element: voda
 • vladajuća planeta: Neptun
 • omiljena boja: morsko zelena

Ključna fraza za ovaj znak je „Ja verujem“, te se povremeno upuštaju da trče i trke za koje nisu baš spremni, a onda do pola trče a od pola mole Boga da izdrže do kraja.

Inspirisani potrebom da naprave promene u životima drugih, vrbuju ljude da počnu da trče gde god nađu zgodno mesto (na stanici, u redu u pošti, na kasi u marketu, na svadbi, slavi, rođendanu).

Razumevanje je najbolja reč koja opisuje pripadnike ovog znaka, skloni su tome da svaku vežbu izuče do detalja (kako, zašto, na koji način se radi) da bi je onda pred drugima radili “za primer”.

Osetljive i osećajne ribe najveća su podrška novim trkačima, i uvek će naći način da im pomognu. Uživaju da u društvu vodolija trče na obalama reka, jezera, mora. Trče lagano, vežbaju jogu i druge aktivnosti koje unapređuju i duh i telo.

idealna trka: Dead Sea Marathon, ultramaraton od 50K, odvešće ribe na najnižu tačku planete 418 metara ispod nivoa mora, sve vreme se trči nizbrdo a za nagradu na cilju će moći da se osveže skokom u Mrtvo more

Ako ste uživali u trkačkom horoskupou podelite ga sa vašim drugarima! A da li je tačan, recite nam u kometnarima ispod teksta!

Jovica Spajić: Trčanje u Dolini smrti
Koliko smo brzi? Najbrža vremena trkača i trkačica u 2015.

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Гордана
  oktobar 12, 2015 07:52

  …a ono što nije rekla o sebi : kreativna, vedra, pametna, ukras u svakom društvu, sjajan čovek… i moja dobra drugarica koju mi je trčanje donelo u leto 2015.:)

  Odgovori
 • I dalje se smejem 🙂 i planiram sledeću trku na 5km 😀

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed