Vesti

Kako privući internacionalne trkače?

Nema komentara

Svi volimo trčanje, organizatori vole da im trka bude posećena, ali sponzorima, i opštinama su od posebne važnosti strani trkači. Ipak, na domaćim trkama, (ne računajući Beogradski maraton) oni su na nivou statističke greške.  Kako da to promenimo?

Nađite internacionalne partnere

Ovo je savet za koji znamo da radi, i koji može da vam donese najviše efekta za najmanje uloženih sredstava. 

Možemo da se posvetimo razmatranju partnerstva sa drugim trkama, gradovima, trkačkim kubovima ili travel agencijama i portalima 

  • Partnerske trke daju posebne popuste jedne drugima, tkz early bird popust kod njih traje duže što možete da realizujete kroz kodove ili poseban link
  • Napravite mrežu trka, npr. u regionu koje čine mini ligu
  • Nastupajte u expou pred partnersku trku i radite razmenu sadržaja / banera na društvenim mrežama i sajtovima
  • Obratite se direktno većim trkačkim klubovima iz zemalja regiona i pripremite im posebne pogodnosti (razmišljajte o paketima: startnina+ smeštaj)
  • Već par godina unazad kod nas su aktivne travel agencije specijalizovane za trčanje. Malo google vremena može da vam otrkije istu takvu u drugoj zemlji – ponudite im paket koji je nedooljiv
  • Mapirajte portale o sportu i trčanju iz zemalja koje želite da aktivirate, sigurno mogu da vas uvrste u kalendar i napišu najavu besplatno ili da vam za malu količinu novca daju baner i promo tekst. Ponudite novinarima da budu vaši gosti (smeštaj i startnina free) i smatrajte to kao investiciju u budućnost. 

Trka u Kuli je sjajan primer male, lokalne trke koja ima saradnju sa šarenolikim internacionalnim karakterom 🙂

Pitali smo Zdravka Mišovića, organizatora trke, koliko stranih trkača dolazi i na koji način sarađuje sa njima:

Nema tajni, tajna je voleti trčanje, voleti ljude, biti iskren prema njima, posećivati iste, uzajamno poverenje, poštovanje, razumevanje. 
I sve vam se vrati. Pored toga, mnogo razgovora s ljudima koji su slobodno mogu reći velika većina moji prijatelji. 
Između sebe pričamo o samim trkama, organizacijom, svemu što je vezano za trke. U Kuli svake godine dolei blizu 100 stranih trkača, od ukupnog broja 800-900.Marathon team Kula

Izlistajte se u internacionalnim kalendarima

Logika je jasna: postoje trkači koji prate ove kalendare, i žele da probaju nešto novo, na vašu sreću, online su dostupni za vas i možete lako da uvrstite vašu trku. 

Kliknite  ovde da pogledate direktorijum. 

Komunicirajte trku za strana tržišta na nativnom jeziku 

Naravno, sadržaj na društvenim mrežama ne možete i ne treba da prevodite na sve jezike. Ali FB reklame ili post koji (besplatno) možete da plasirate samo fanovima na određenoj lokaciji. 

Za prevod uvek možete da se obratite vašim internacionalnim fanovima, ili da angažujete profesionalca, za  kratak i jasan tekst to nije veliki trošak. Izbegavajte google translate i odaberite samo ona tržišta za koja očekujete da će biti voljni da odaberu vaš grad. 

Dobra ideja su komšijske zemlje i jake trkačke nacije u regionu. 

Jedna od trka koja ima najviše stranih trka u regionu je Plitivički maraton, pitali smo Roberta Franjkovića, direktora trke, na koji način sarađuje sa njima: 

Na Plitivičkom maratonu oko 50% svih trkača čine strani državljani. Na 21 i 41k, oni su čak i u većini. Najvažniji element saradnje je prisustvo na stranim tržištima, portalima, sajmovima, trkama. Predost Plitvica je svakako i sjajna lokacija, jednostavan vizni režim, ali i dobro utabana turistička ruta. 

Da li i sajt mora da bude multijezičan?

Preporuka je da bude dvojezičan, sa najmanje engleskom verzijom pride. 

Sredine koje su prirodne bilingvalne svakako treba da uključe i jezike koji se u njima govore. 

Preterivanje sa jezicima, sa druge strane vodi u zatrpavanje sajta i neracionalnu upotrebu resursa. Dakle – umerenost!

Dodatno, za druge jezike moete da prevedete samo ključne delove sajta, info o trci, prijavu i turističku ponudu, ne sve strane.

Odaberti multijezičnu platformu za prijavu

Podrazumeva se da ako investirate novac i vreme u privlačenje stranih trkača, ne smete da ih izgubite na kasnijim koracima.

Registracija, plaćanje i povratne informacije moraju da isprate internacionalni karakter.

Pokušajte da integrišete paypall ili plaćanje karticama na svoj sajt. Swiftovi i bankarske takse veoma lako će odbiti strane trkače, jer dižu cenu startnine id o 100%

Pogledajte multijezične platforme

Mapirajte lokalne turističke atrakcije i napravite saradnju sa njima

Jedan od glavnih motiva za posetu drugoj zemlji, pored trke su i lokalne znamenitosti. Procenite realno šta je to u vašoj okolini što ima šarm i potencijal i napravite saradnju sa njima. 

  • Iskorisite lokaciju fizički, okačite poster, podelite flajere
  • Ako se gosti prijavljuju kroz hotel, neka u vašem mejlu stoje partneri i opcije za smeštaj
  • Ako partner ima mejling listu, može kvartalno da šalje ponudu za vašu trku

Nađite partnera na lokalu/opštini/regionu

Lokalna kancelarija za turizam i razvoj je idealan parner jer skorro uvek ima budžet alociran za privlačenje turista. Vaša trka može da bude upravo taj projekat. 

Lokalna opština može da vam pomogne i na nivou besplane promocije, tehničke organizacije, ako ne u novčanim sredstvima.

Hoteli, restorani, muzeji, radski prevoz… svi lokalni partneri vaš startni paket čine neodoljivim!

Dubrovnik je najboji primer kako saradnja sa turističkom zajednicom i sjajan trkački paket mogu za godinu dana da stvore jednu od najboljih trka u regionu

Učestvujte u internacionalnim sajmovima

Okej, ovo nije najjeftinija opcija, zavisno od lokacije samo za karte će vam trebati od 200 do 800€ po osobi, plus smeštaj, fee za sajamsko mesto, promo materijal i prateće troškove. 

Ako na sajam ipak idete, ne smete da odete sa par letaka i nikakvom aktivacijom. Napravite nešto zanimlijvo i free za posetioce, brendirajte vaš nastup i računajte koliko vam startnina vraća investiciju nazad. 

Sajmovi su dobar način da se uvežete sa turističkom organizacijom vašeg mesta,  jer se onda povrat sredstava ogleda i u novcu koij strani trkač ostavi u vašoj opštini. 

Sajmovi su, sa druge strane pravo mesto za umrežavanje i upoznavanje drugih trkačkih biznisa.

Inspiracija za ovaj tekst (i super sajt za sve organizatore trka) bio nam je ovaj tekst

Trkačke zajednice kao novi trend trkačke industrije
Za sve koji žele da počnu trčanje u najboljim mogućim uslovima: upiši BRC Školu trčanja

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed