Čini se da posle materijala i dizajna trkačkih majica koje se dobijaju u učesničkim paketima, trkačima je veoma bitna i učesnička medalja.

Međutim, majica može da vam ne odgovara, možda je poklonite, možda se pocepa ili uništi tokom pranja, ali medalja je ta koja ostaje. Ostaje da seća na trku, svaki kilometar, kapi znoja, atmosferu, vreme za koju ste je završili itd.

Kako vreme prolazi i trčanje doživljava veliku ekspanziju kod nas i u okruženju, primećujemo da se veliki trud ulaže u dizajn učesničkih medalja.

Postoji nekoliko vrsta medalja:

Tradicionalne – mnogi organizatori godinama imaju identične medalje ili minimalno modifikovane (npr. godina trčanja) i to ne smeta trkačima.

Inovacione – dok jedni vole da budu na oko prepoznaljivi, drugi svake godine dizajniraju drugačiji oblik medalje i ima trkača koji baš to vole i jedva čekaju da vide kako će izgledati nova medalja.

Ekološke – neki se razočaraju, a neki baš oduševe kada vide da su organizatori trka ekološki osvešćeni (najčešće je reč o organizatorima trail trka), te da su medalje izrađene od drveta, papira ili kamena, a bilo je slučajeva gde su bile i od stakla.

Zabavne – u ovom slučaju motivi medalja ne prate trku, često su na medaljama motivi crtanih junaka, omiljenih pića, predmeta…a kad-kad nije ni reč o obliku koji bi ličio na medalju bude u pitanju predmet.

Da li je vama važno kako izgledaju medalje koje dobijate na trkama? Koja medalja vam je najdraža?