Vesti

Kako da se osnažite za trčanje?

8 komentara

Mnogi ljubitelji trčanja veruju da je trčanje pored nesporne zdravstvene dobrobiti donosi istinsko zadovoljstvo. Iako početnicima može biti teško da trčanje posmartaju iz ugla jedne kontinuirane aktivnosti, ono to u kasnijem periodu sigurno postaje. Ako imate dilemu da li uopšte treba trčati, pronađite pravu motivaciju i odgovor će vam sam doći. Motivišite se na isti način kao što na primer svaki jutro perete zube.

Zašto uopšte treba da trčimo?

Svako ko iole zna nešto o trčanju shvata da nije dovoljno samo postaviti pravi cilj. Potrebno je u potpunosti razumeti ZAŠTO je ispunjenje tih ciljeva ono što vam je važno. Ako sastavite listu razloga koji su vam važni da budete uporni u trčanju, imaćete jak motiv da u tome i uspete. Nejasni razlozi vas samo mogu sputavati! Oni nikako ne doprinose ostvarenju vaših ciljeva. OBAVEZNO se zapitajte koji su vaši razlozi i zapišite ih.

Na primer, možda ćete se zapitati: „Zašto treba da trčim?“. Tipičan odgovor bi mogli biti: „Neću da budem neodgovoran/na“ ili „Neću da budem lenština koja samo greje kauč!“ ili „Dovoljno sam pametan/na da pozitivno utičem na svoje zdravlje“ itd.

Verovali ili ne. Kada ste učinili ovaj mali korak, vi ste već na pola puta da vam trčanje postane navika. Međutim, da bi ovo delovalo, morate KONSTANTNO da s epodsećate na razloge koji vas pokreću da obujete patike i trčite. Čitajte vašu listu razloga svako jutro, i kažite NE lenjosti i zaglupljivanju ispred televizora.

Pronađite uspešan model

Uspeh dolazi kada ostvarujete vaše ciljeve dok UŽIVATE na svakom koraku na tom putu.

Da li postoje osobe iz sveta trčanja kojima se divite? Ako postoje, pročitajte nešto o njima, pogledajte njihove fotografije, pratite vesti ako je to moguće. Ko zna, možda ćete na taj način pronaći i recept uspeha na vašem planu. Razmišljajte ovako: „Ako mogu oni, mogu i ja!

Postavite pet smernica za ciljeve

S obzirom da smo već naučili „zašto„, vreme je da odlučite „šta“ želite od trčanja. Ako je vaš odgovor da želite da trčite, postavite sebi pet smernica za ciljeve. Ciljevi moraju da budu:

 1. specifični
 2. realistični
 3. merljivi
 4. opipljivi
 5. dostižni

Da pojasnim: Umesto da sebi zacrtate cilj da poboljšate svoj rekord na trci na 10km koja se uskoro održava, kažite sebi da želite poboljšati svoj rekord u roku od 6 meseci za recimo 10 sekundi. Važno je samo da imate ovih pet principa na umu.

Jasno je da svako može da skoči u vodu, pa čak i ako ne zna da pliva. Trčanje nije izuzetak. Mnogi početnici pod navalom novootkivenog entuzijazma preteruju u trčanju želeći sve i odmah, što vodi u iscrpljivanje i moguće povede. Polako i sigurno je najbolji recept da ostanete u trčanju i uživate u njemu.

Trčite svojim ritmom, pravite male korake u ostvarivanju vaših realističnih ciljeva. preterujete sa ciljevima koje nećete moći tako lako ostvariti, fokusirajte se na dostižne ciljeve.

Napravite plan

Ciljevi koje ste odredili su bezvredni ako ne učinite NAPOR da ih ostvarite. I njih zapišite. Napravite raspored, plan, program kada želite da trčite i koje koje treninge želite da radite. Plan nije sveto pismo, može se menjati. Ništa se ne mora, osim jednog: trčanje mora da vam bude zadovoljstvo! Nijedan plan ne sme biti u neskladu sa pomenutih 5 smernica.

Ako nemate iskustva u pisanju programa, potražite onaj koji vam najviše odgovara na trčanje.rs. Ključ uspeha je u tome da imate meru i da postepeno pojačavate vaš trening.

Kako mi ide?

Fleksibilnost je ključni faktor u postizanju vaših ciljeva. Pri tome ne mislim na fizički pojam već na sposobnost da izmenite i poboljšate vašu strategiju ako je to potrebno radi ispunjenja nekog vašeg cilja. Koliko ste fleksibilni znaćete samo ako pratite vaš rad. Ako primetite da vam plan izgleda preambiciozno, usporite malo, odmorite, doći će i vaše vreme. U suprotnom, pojačajte ga i učinite sve od sebe na trci!

Dnevnik treninga je za svakog ozbiljnog trkača sredstvo praćenja ostvarenja. U njemu bi bilo dobro da pratite:

 • dužinu trčanja
 • vremensko trajanje trčanja
 • vremensku situaciju u toku treninga
 • puls, itd.

Sasvim je logično da iz vaših iskustava učite, što će vam omogućiti da ne činite iste greške i da unapredite vašu tehniku.

Zabavite se!

Zabava je veoma bitan faktor bilo koje aktivnosti, a kod trčanja je ključ da vam ono postane navika. Zapitajte se šta je VAMA ZABAVNO?

Za neke trkače zabava je slušanje muzike dok trče, za druge ćaskanje sa drugarima u toku treninga. Trećima je promena mesta za trčanje interesantna jer istražuju svet oko sebe. Za takmičarski nastrojene trkače, zabavno može biti otići na trke i tamo dati sve od sebe.

Ohrabrite se!

Ako se ostvarili realističan cilj i iznenadili se, recimo na trci, sasvim je normalno da sami sebe pohvalite. Kažite: „Bravo majstore, svaka čast!“ Isto učinite i za druge za koje znate da su dali sve od sebe.

Nagradite se nečim što zaista volite da radite, na primer izađite sa društvom ili idite u bioskop, koncert ili izložbu, šta god volite! Ovako ćete povezati uspeh u trčanju sa omiljenim aktivnostima, što je sjajno za ostanak u sportu.

Orijentiring na Divčibarama
MobilO – timski orijentiring u Kumodražu

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Вујаклија
  jun 30, 2010 12:35

  Kad čujem „osnažite se“ odjekuje „empower yourself“. Šta fali srpskom „ohrabrite se“? Prevodite suštinu, ne bukvalno.

  Odgovori
 • „Osnažite se“ je širi pojam od tog „ohrabrite se“, baš kao što je snaga šira od hrabrosti. Za trčanje je potrebna, kao što znamo- SNAGA i to:
  – fizička; koja se stiče kontinuiranom aktivnošću i
  – mentalna; kojom se pobeđuju stereotipi, definišu i ispunjavaju ciljevi.
  Ohrabrivanje za ulazak u sport je samo deo mentalne snage i ono „Ohrabrite se“ je zato i stavljeno kao poslednji podnaslov u tekstu.

  Odgovori
 • Вујаклија
  jun 30, 2010 18:26

  Onda može da bude nepovratno „ojačate“. Fizički i mentalno. Izraz „osnažite se“ se ne koristi u srpskom jeziku i zvuči toliko strano da može da se prepozna iz kojeg izraza i jezika je došao.

  Odgovori
 • Jeste Vlado, skroz si u pravu.. to jeste od „empower“. I meni je malo bljutava reč, ali ima smisla jer znači više od ojačajte… Evo kako ja sada osećam ovu reč, kada sam malo olabavio (inače ova reč se često koristi u nevladinom sektoru :))

  Osnaživanje ide u nekoliko pravaca i postiže se različitim načinima. Npr potrebno je da se edukuješ o željenom stanju (šta donosi, pa onda kako se to izvodi, rizici, propratne aktivnosti i ponašanja…).. onda možeš npr da upoznaš nekog ko se već bavi trčanjem i da ti on bude model, uzor.. Možeš i da pročitaš biografije ili pogledaš neke super filmove o ljudima koji već trče ili su trčali.

  Takođe, edukacija o svim stvarima vezanim za najbolju praksu (oprema, koliko dugo, vremenski, koliko često trčati….) je sastavni deo procesa koji onda učini da prihvatiš odgovornost za na sebe.

  U tom nekom procesu ti onda i čitaš o lokalnim zajednicama trkača, grupama, trkama, pridužuješ se online ili dolaziš na neku rekreativnu trku. Aktivno tražiš znanja, ali i podršku.

  Ceo ovaj proces sa svim ovim stavkama (naravno ne mora ni jedna, a mogu i sve) može da bude OSNAŽIVANJE, a može i da se kaže sasvim ok OJAČAVANJE.. s tim da onda ljudi ne pomisle da radiš npr u teretani neke vežbe da bi bolje trčao :))

  (Ja konkretno ovu reč izbegavam sem kad mi je neophodna jer i sam imam strah da će da slušalac da odreaguje kao ti :)) E sad druga je tema o naprektu / nazadaovanju jezika i stvaranju i novih reči.

  Odgovori
 • Вујаклија
  jul 1, 2010 10:26

  Članak nije lep samo kada je zanimljivog, korisnog sadržaja, uz privlačne slike, izbor slova i raspored, već i kada je jezik i stil kojim je pisan čitljiv. Prekomerna upotreba pasiva i infinitiva nisu odlika srpskog, a izrazi poput „osnažite se“, „snaga bez kontrole ne znači ništa“, „za tvoju informaciju“, „poslovna inteligencija“ i gomila sličnih često baš iz „en-dži-ou sektora“ su kao škripanje kredom po tabli. Na veliki broj tuđica koje smo zatekli u našem jeziku ne možemo da utičemo, kao ni na one koje svakodnevno u njega ulaze uz savremen način života, tehnologiju i poslovanje (osim ako sami nismo izvor, što Trčanje.rs za svoju oblast jeste), ali svakako možemo da sačuvamo gramatiku i da upotrebljavamo naše reči za pojmove za koje one postoje, a da im po potrebi, u duhu jezika, značenje proširujemo.

  Stoga, tri put’ meri – jednom prevedi! 🙂

  Odgovori
 • Aleksandar
  jul 4, 2010 21:44

  Trcim sat vremena i uz to slusam house muziku i prodje mi kao nista 😀 uzivancija je dzogirati kao car posle se osecas 😀

  Odgovori
 • meni je samo smor kada posle joggiranja udjem u autobus onako sveze preznojen bas mi je neprijatno pogotovo ako su tu neke fancy cice koje su vracaju sa kupanja na Adi ili tek krenule u izlazak. danas sam hteo da propadnem u zemlju

  Odgovori
 • Ha ha,malo vlažnih mirisnih maramica …

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed