Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Izveštaj sa tribine 2500 godina maratonske bitke

U četrvrtak, 12. avgusta 2010. u Somboru je održana tribina pod nazivom: 2500 godina od Bitke na Maratonskom polju. Tema tribine je, pored istorijskog aspekta pomenute bitke, bila i Istorija maratonskog trčanja, da bi zatim usledila naredna dva dela pod nazivom Trčanje za zdravlje u kojem je bilo reči o zdravstvenim aspektima rekreativnog bavljenja sportom i Trčanje za slobodu gde je okosnica onoga o čemu se govorilo bio odnos između rekreacije, sporta, slobodnog vremena i socio-antropološki aspekti rekreacije kao društvene pojave.

Tribina, klikni za detalje. Foto ARK Somaraton

Tribini održanoj u Velikoj (Plavoj) Sali Sportskog centra ’’Soko’’, Sombor, prisustvovao je veliki broj zainteresovanih građana među kojima je bilo sportista, prosvetnih radnika, sportskih delatnika , novinara, lekara i drugih, koji su sa pažnjom ispratili svako pojedinačno izlaganje koje su pratile adekvatne prezentacije. Posebno treba izdvojiti i to da je među pristnima bilo i naših prijatelja kojima bi se posebno zahvalili na prisustvu, a to su kolege iz ARK-a ”Tron” iz Subotice, kao i jedan od najvećih prijatelja i faca među među trkačima – Zdravko Mišović iz Kule.

Tačno dva i po milenijuma nakon legendarne Maratonske bitke koja se uopšteno smatra događajem koji je spasio demokratsko nasleđe zapadne kulture, ARK “Somaraton” podsetio je na neverovatan poduhvat legendarnoga grčkoga glasnika Filipidesa i drugih boraca, koji su motivisani slobodarskim idejama realizovali epopeju borbe za nezavisnost i slobodu, te zavredili odbranu tekovina svoje civilizacije.

Koktel, klikni za detalje. Foto ARK Somaraton

Za ponos je našem gradu i klubu to što se jedna ovakva tribina održala, a sa odgovarajućim sadržajima izlaganja koji su obuhvatali zdravstveni te društveni domen sportske rekreacije, i što se promocija zdravog načina života i , pomalo zaboravljenih vrednosti, realizovala na Tribini i bila podržana od strane prisutnih. Gosti tribine imali su priliku dobiti prigodne Pamflete sa okvirnim prikazima sadržaja izlaganja Prof dr Milorada Kesića, dr med Siniše Ćurića i Prof spec Vladimira Jerkovića.

Na samom početku Tribine gostima se obratio član ARK ‘’Somaraton’’ Damir Marković koji je pozdravio smeli poduhvat člana ARK’’Somaraton’’ Karla Hubaia da se upusti u veoma iscrpljujuću triatlonsku disciplinu, pod popularnim nazivom Iron Men, koja se održava ove nedelje u Mađarskoj, i uručio mu finansijsku pomoć u ime kluba, kako bi realizovao svoj odlazak te uzeo učešća u pomenutom takmičenju. Po završetku, članovima, ove godine osnovanog ARK’’ Somaraton’’, uručene su članske karte, a nakon poslednje pozdravne reči organizatora gosti, organizatori i predavači našli su se na potom organizovanom koktelu.

3 Comments

3 Comments

 1. Vladimir Jerković

  13.08.2010 at 13:49

  Zahvalio bih se Subotičanima i gostu iz Kule koji su ,pored drugih, posetili ovu našu tribinu. Možda je isuviše neobjektivno i neučtivo da ja kao jedan od organizatora i predavača na tribini javljam svoje utiske, ali konstatovao bih da se ovakva jedna tribina u našoj sitnoj Somborskoj palanci nije desila podosta;ili sam isuviše mlad da pamtim. Reč je naravno o potpunom volonterizmu i ambiciji promocije istinske rekreacije i zdravog odnosa u sportu i u životu. Nadam se da je gostima bilo prijatno na tribini i pored izuzetne vrućine a predlažem i drugima da se pozabave agitacijom u ovom pozitivnom smislu i šire ‚‚jevanjđelje‚‚, ili dobru-lepu vest i poruku i promovišu vrednosti koje žive,u koje veruju, a koje jesu univerzalne. Takođe bih predložio, da ukoliko neko bude izrazio želju, spremni smo, kao ARK ‚‚Somaraton‚‚ ,da pomognemo ili učestvujemo u realizovanju tribine i u vašem mestu, ukoliko mislite da ima zainteresovanih poštovalaca trčanja, istorije i td. Naravno, reč je o 2500 godina od Bitke na maratonskom polju, i hajde da ne dozvolimo da to ostane samo u ovom mini-lokalnom nivou, nego da raširimo bar pomalo tu ideju i poštovanje koje imamo prema zdravlju, slobodi, sportu, druženju…

 2. Veki

  17.08.2010 at 12:26

  Vlado i Damire, svaka čast na celokupnoj organizaciji, ideji da obeležite jedan ovakav datum, a onda i IZBORU TEMA na tribini.

  Veoma bih voleo da i ja čujem šta ste pričali i uporedim i onda prodiskutujemo i produbimo ovu ideju “jevanjđelje” i vrednosti koje idu sa trčanjem i zdravim životom. U ostalom cela naša priča oko Aktivnog života jeste želja da napravimo korak iza trčanja i da obuhvatimo sve ono što trčanje daje oko sebe…

  A jedan primer šta počinje od trčanja jeste i vaša volonterska organizacija tribine, jedan čini aktivizma da se ideja širi i da i sugrađani i naši prijatelji i poznanici počnu da žive zdravije na ovaj naš način života :))

  E to, šta je sve to što je briga za sebe, svoje zdravlje, svoje prijatelje, a onda i ona želja da u našem daljem orkuženju napravimo promenu mi to vidimo kao jednu kulturu aktivnog života…

  Elem, smaram, ali bih voleo da napravimo u Beogradu baš baš tribinu i da zajedno dođemo (izrazimo) ideje oko kojih se okupljamo.

  Vama momci svaka čast.

 3. Damir Marković

  17.08.2010 at 13:14

  Naravno, sa puno priče (pored trčanja naravno:))), možemo da širimo ovu pozitivnu ideju, a onda jednog dana da gledamo slike kao iz Beča, Buddimpešte, Ljubljanje…puno srećnih i zadovoljnih ljudi!!!!
  Samo konkretno i akcija!!!

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci