** SidebarVesti

Ultratrkačica koja je ostala bez noge zbog raka započela izazov od 5.250 kilometara

Nema komentara

Ultratrkačica i trenerica, Jacky Hunt–Broersma proslavila je 21. godinu bez raka tako što je krenula u novi izazov. 01. avgusta, što je ujedno i godišnjica amputacije njene noge, započela je izazov na kom trči polumaraton dnevno (21.1k). Sam izazov će se završiti onog dana kada dođe do 5.250 kilometara.

Šta Jacky želi da postigne ovim izazovom? Jednostavno želi da oda počast onima koji su preživeli rak, onima koji se još uvek bore i onima koji su usled ove bolesti izgubili život.

Pročitajte i: 92-godišnjakinja postala najstarija žena koja je završila maraton

Za projekat ‘Raditi teške stvari’ (Doing Hard Things), kako je izazov nazvala, Hunt–Broersma je odabrala brojku koji predstavlja broj ljudi koji se bore protiv raka svakog dana. „Imala sam Ewing sarkom“, rekla je trkačica.

„Bila sam jedan od srećnica koje su preživele i toliko sam zahvalna što sam živa i što mogu da se krećem. Mislim da je kretanje toliko važno da ne samo da nas održi zdravim, već i da nam pomogne da se psihički izborimo sa bolešću“.

104 maratona za 104 dana

Fotka: Instagram/ncrunnerjacky

Trkačica prikuplja sredstva za dalja istraživanja. Te će svaki dan će posvetiti nekome ko se bori protiv raka ili ko je izgubio život od te bolesti, i pretpostavlja da će joj trebati oko 250 dana da pređe distancu izabranu.

Hunt–Broersma je izgubila levu nogu 2002. usled Ewing sarkoma, retkog oblika raka koji pogađa tkivo oko kostiju. Iako je uvek vodila zdrav način života, počela je da trči tek 2016. godine. Tada se prijavila za trku na 5k.

Upuštanje u izazovne avanture nije novost za Hunt–Broersma. Ona je istrčala 104 maratona za 104 dana 2021. godine, prikupivši preko $200.000 za trkače bez noge. A trčala je i 50k dnevno dve nedelje u julu 2022.

Naziv njenog najnovijeg projekta potiče od fraze koja ju je vodila kroz niz od 104 maratona. „Kada sam trčala 104 maratona za 104 dana, često mi je bilo potrebno ohrabrenje i šaputala sam sebi ‘možeš da radiš teške stvari’ da bih nastavila kada je bilo zaista teško“, objašnjava ona. „U jednom trenutku tokom maratona, počela sam da verujem u sebe i taj šapat se promenio u glasniju mantru: „Mogu da radim teške stvari, mogu da radim teške stvari.“

Njen put možete pratiti preko njenog Instagram naloga.

Izvor: Canadian Running

92-godišnjakinja postala najstarija žena koja je završila maraton
5. Čačanski polumaraton – spoj sporta, zajedništva i humanitarnog duha
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed