Bob Krouli (Bob Crowley) je zamenio Mičela Poletija (Michel Poletti), čime je pokrenuo drugo poglavlje Međunarodne asocijacije za trejl trčanje (ITRA) koje se zasniva na tehnološkim inovacijama, nezavisnosti i širenju na SAD tržište, javlja South China Morning Post.

blank
Bob Crowley je amerikanac na čelu ITRA-e koji želi da investira u tehnološki razvoj

Šta to zapravo znači, koje novosti možemo da očekujemo i kako Krouli vidi budućnost trejl trčanja

U martu ove godine osnivač i predsednik ITRA, Mičel Poleti, nakon sedam godina vođstva, predao je palicu Amerikancu Bobu Krouliju, trejl trkaču i organizatoru sportskih događaja sa tridesetogodišnjim iskustvom. Krouli je preduzetnik u tehnološkoj industriji koji se okrenuo privatnim investicijama.

Evo šta kaže Poleti, koji je zajedno sa svojom ženom osnivač i UTMBa (Ultra-Trail du Mont-Blanc), jednog od najprestižnijih i najprofilisanijih događaja godine:

Napunio sam 65 godina, mislim da u ovim godinama nemate istu energiju da se borite i pronalazite rešenja. Bilo je vreme da palicu predam nekom drugom.

Poletijeva izjava Postu
blank
Michel Poletti se povukao sa čela ITRA u 65. godini

(NE)zavisnost ITRA od UTMB

ITRA, jedan od rukovodećih organa trejl trčanja, sada broji preko 150.000 članova koji plaćaju članarinu i ima 3.500 trka u svojoj evidenciji. Trke koje plaćaju članarinu, dobijaju ITRA bodove na osnovu dužine i težine staze. Da bi se trkač kvalifikovao za UTMB, mora da prikupi određeni broj ITRA bodova tako što će završiti trke koje su u ITRA evidenciji. Poleti, koji je do marta bio na čelu i ITRA i UTMB izazvao je polemike na temu nejasne granice i nezavisnosti između ove dve organizacije.

Prvo poglavlje ITRAe je završeno – era Mičela Poletija. Drugo poglavlje, ITRA 2.0, biće brz rast, nova tehnologija koja će omogućiti pružanje uzbudljivih novih proizvoda i usluga našem članstvu. Ovo poglavlje će biti o neutralnosti, nezavisnosti i pravičnosti za sve. Ono će nas odvojiti od trenutne percepcije prepletenosti ITRAe i UTMBa.

Krouli najavljuje nezavisnost ITRAe od UTMBa

Vrednost ITRA bodova opala je nakon pomeranja UTMBa ka “Running Stones” kvalifikacionom sistemu kreiranom od strane UTMB događaja. Krouli ne odustaje od ITRA bodova, on najavljuje pakete za koje ćete moći da se prijavite, bilo kao organizator trke ili kao trkač.

Osvajanje SAD tržišta

Jedan od izazova sa kojim se Krouli suočava je nedostatak svesti u američkoj trejl zajednici o ITRA.

Ti momci su gomila mustanga koji slobodno lutaju unaokolo. Oni svakako ne žele i neće biti osedlani niti ukroćeni, ali američki trkači moraju da shvate da im je potrena organizacija koja će ih predstavljati.

Krouli o američkoj trejl zajednici

Kroulijeva strategija je da američkim mustanzima, kao i trkama i trkačima širom sveta koje nisu u ITRA programu, ponudi atraktivne predloge i inovacije. Svojim članovima ITRA već nudi rang liste trkača, sistem rangiranja za trke, osiguranje trka, kao i prostor gde trkači mogu da čuvaju svoje rezultate onlajn. Krouli planira da na ovo doda više vrednosti.

Tehnološke inovacije

Kroulijeva preduzetnička karijera bila je u tehnološkoj industriji. Njegova snaga je rešavanje problema pomoću tehnologije, a ITRA je sjajna prilika da je pokaže.

ITRA može postati referenca za sport – ako neko ima problema sa ahilovom tetivom, dođe na ITRA i ukuca „ahilova tetiva“, a mi im ponudimo rešenje ih povežemo sa profesionalcima. Želimo da povežemo ljude koji imaju informacije sa ljudima kojima su informacije potrebne.

Krouli o inovacijama u ITRA

Takođe planira da iskoristi tehnologiju kako bi primenio postojeću praksu Western States 100 race, koja podrazumeva da međunarodni trkači mogu besplatno boraviti u domovima lokalnih trkača za vreme događaja.

To radimo već četiri godine u zapadnim državama i odziv je bio fenomenalan … Ako ste član ITRAe, imate pristup tim (trkačkim) domovima širom sveta, a usluga će biti uglavnom besplatna.

Krouli o inovacijama u ITRA
blank
Izvor: UTMB

“Postkorona” bum u trejl trčanju

Krouli predviđa postkorona bum u trejl trčanju koji je uglavnom predvođen organizacijama kao što su Spartan i Ironman, koje se već šire u mejnstim sport. Pored toga, brendovi kao što je Salomon takođe imaju svoje događaje.

Krouli takođe naglašava potrebu da se očuvaju vrednosti “nedenominacione crkve trejl trčanja”.

Ironman potiče iz potpuno drugačije crkve. UTMB ima svoj crkveni stil, Salomon ima svoj, ali vrednosti našeg sporta – poniznost, autentičnost, timska igra, fer plej, poštovanje okoline – su univerzalne. Moramo otići do Spartanaca, Ironmana, UTMBa, Salomona i reći: „Želimo vas u našoj (ITRA) zajednici, želimo da vam pomognemo da pronađete trkače, da imate sjajne događaje. Mi tražimo samo jednu stvar – ovo su vrednosti, molimo vas da ih poštujete.”

Krouli o vrednostima ITRA

Krouli je rekao da proces prilagođavanja organizovanja trka postkoronavirusnom svetu mora početi sada, a ITRA podstiče direktore trka da zajedno stvore nove bezbednosne i medicinske protokole.

“Kada izađemo iz ovoga, već ćemo imati najbolje prakse da pokažemo državi, vlasnicima zemljišta, zvaničnicima – pripremljeni smo, spremni smo da krenemo, hajde da se trkamo!”