Blog & KolumneVesti

Iskoristite vanredno stanje za sopstveni rast – Besplatni sadržaji u doba korone

Nema komentara

Treća nedelja vanrednog stanja je za nama! Do sada smo se već sigurno dobro naspavali, obavili sve kućne poslove koji su čekali „slobodno vreme“, pogledali sve serije i filmove koji su bili na spisku, odradili više SPA tretmana u kućnim uslovima za koje nikada nismo imali vremena…

U suštini, do sada ste ili ušli u novi ritam, napravili svoje nove dnevne rutine i sasvim se prilagodili situaciji u kojoj se nalazimo ili… pa počinjete polako da ludite i ne znate šta ćete sa sobom.

Ako ste u ovoj drugoj grupi, ne očajavajte. Iskoristite vreme koje imate na raspolaganju i uradite nešto dobro za vaš duh i telo. Upišite se na neki od besplatnih kurseva, otputujte u virtualne muzeje koje niste obišli, pogledajte neke od kultnih predstava i filmova i naravno, počnite da vežbate ili održavajte formu.

U nastavku je spisak besplatnog sadržaja koji vam je na raspolaganju u toku aprila.

Znanje

Ako volite da se stalno razvijate, rastete i učite, upala vam je kašika u med! Neki od najuticajnijih svetskih univerziteta, zbog novonastale situacije, nude svoje kurseve besplatno! Iskoristite priliku da se usavršite u svom poslu ili još bolje, da naučite nešto potpuno novo, nikad se ne zna za šta ste sve talentovani.

 • Class Central vam nudi 600 besplatnih kurseva sa 190 svetskih univerziteta
 • Za buduće IT magove tu je freeCodeCamp.org
 • Počnite da učite neki novi jezik ili usavršite neki koji već govorite. Babbel nudi svoje kurseve bez naknade trenutno, a tu je, nevezano za koronavirus i Duolingo sa svojom interaktivnom, simpatičnom i besplatnom aplikacijom

Likovna umetnost

Svako od nas se nekada zadesio u situaciji da prilikom turističke posete nekom gradu želi da obiđe muzeje ali: karta je preskupa, red je u nedogled, tu ste samo jedan dan, a prijatelj je preporučio sjajan bar na drugom kraju grada… Ha, sreća u nesreći, sada imate priliku da posetite neke virtualne muzeje i otputujete ne samo u npr. Francusku danas, već napravite jednu turu kroz vreme.

Pozorište

Daske koje život zače možda jesu prazne trenutno, srećom, svetska i domaća pozorišta svakodnevno strimuju kultne predstave u njihovom izvođenju. Imate prilike da pogledate predstave koje ste možda propustili, a neke od njih se više nikada neće izvoditi. Uživajte!

 • Jugoslovensko dramsko pozorište strimuje neke od najboljih predstava u istoriji srpskog (i jugoslovenskog) pozorišta
 • Atelje 212 svakog utorka, četvrtka i subote od 20h na svom FB kanalu emituje snimljene predstave
 • Repertoar predstava Narodnog pozorišta koje možete pogledati na njihovom kanalu nalazi se OVDE.
 • Tu je i čuvena Metropolitan opera kao i ostala svetska pozorišta, koja povremeno emituju svoje najbolje predstave.

Muzika

Jeste li među onima kojima je sinonim za 1. januar Bečki novogodišnji koncert? Za vas imamo dobre vesti, svaki dan je 1. januar! Možda niste u prilici da slušate Bečku filharmoniju, ali tu su drugi sjajni ansambli koje možete slušati i gledati online.

 • Zavalite se udobno u vaše mesto u koncertnoj dvorani Berlinske filharmonije, ovih dana to je vaš krevet, fotelja, pod dnevne sobe… i uživajte u preko 600 koncerata
 • Sidnejska opera u svom digital delu nudi razne zanimljive sadržaje među kojima su i snimljeni koncerti
 • Za sve ljubitelje klasike preporučujemo sajt Classic FM koji redovno ažurira informacije o online koncertima koje možete slušati

Filmovi

Brz život nas je primorao da filmove gledamo kod kuće, pred spavanje, u etapama… Koliko vas je ove godine propustilo Fest jer niste imali vremena? Ako ste pogledali sve filmove sa „spiska“ (jer svi ga imamo), evo prilike da život organizujete kao nekada kada smo u nedeljnom tv programu u štampanom izdanju zaokruživali filmove koje ćemo gledati, a onda pravili planove za druženje. Kako sada nema druženja, probajte da svoje ostale dnevne obaveze planirate u odnosu na filmove koji se prikazuju online.

 • Prvi onlajn filmski festival je u toku! Moj OFF traje još par dana pa iskoristite priliku da pogledate neke od odabranih festivalskih filmova.
 • Na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije možete pogledati domaće kratkometražne i dugometražne, animirane, igrane i dokumentarne filmove.

Digitalne biblioteke

Ako ne spadate među one koji vole da listaju, osete miris papira, drže knjigu u ruci, imate jedinstvenu priliku da onlajn, besplatno, pristupite nekim svetskim bibliotekama i da se u njima i njihovim izdanjima izgubite.

 • Aplikacija za besplatno skidanje knjiga AnyBook
 • Scribd je omogućio 30 dana besplatnog korišćenja audio i elektronskih knjiga
 • Apple Book je ponudio besplatne knjige za decu, misterije i audio knjige za celu porodicu.
 • JSTOR je takođe otvorio svoj sadržaj do daljnjeg.

Fitnes

Na kraju, ali ništa manje važno, ako ne i najvažnije, neke svetske i domaće fitnes aplikacije i klubovi ponudile su svoje programe besplatno kako bismo ostali u formi ili kako bismo ovu situaciju iskoristili da krenemo u avanturu zvanu: „jako i zdravo telo“, koju smo hronično odlagali pod izgovorom da nemamo vremena. E pa sada ga imate i iskoristite ove pogodnosti kako biste se navukli na vežbanje (svakako je bolje nego na čips).

 • Peloton je produžio probnu verziju svoje aplikacije za vežbanje kod kuće na 90 dana!
 • Golds Gym takođe nudi 600 audio i vide vežbačkih programa uz DJ miks za vežbanje i to sve besplatno do kraja maja.
 • Beogradski trkački klub je za svoje članove, buduće članove ali i za sve ostale koji prate njihovu FB stranicu, omogućio live vežbanje sa trenerima kluba. Dva puta nedeljno, 40 minuta, trening za celo telo!
 • Ako vam HIT treninzi i aerobni treninzi nisu po volji, tu su i Down Dog i Core Power Yoga sa svojim besplatnim joga programima tokom aprila, a Body By Yoga je trenutno besplatna.
 • A ovo je prava poslastica za sve koji vole da preteruju pa im povrede nisu nepoznanica. Injurymap aplikacija za vežbanje prilikom povreda mišića i/ili zglobova, je besplatna do kraja maja.

Bonus

Za sve zaluđenike za NBA, najbolje utakmice svih vremena možete sada gledati na njihovom sajtu! Sve legende na jednom mestu. Bindžovanje je dobilo drugu dimenziju. Uživajte!

Nadamo se da smo vam bar malo olakšali život u izolaciji. Budite slobodni da dopunite listu ukoliko smo nešto propustili.

Live podcast sa glumcem Milošem Petrovićem Trojpecom o trčanju – nedelja 5. april u 17h
„Running USA“ pokreće Sportsku koaliciju za „izdržljivost“ da bi potražio pomoć za industriju sportova izdržljivosti [DO#080]
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed