Vesti

IAAF menja definiciju žene – novo pravilo o hiperandrogenizmu

Nema komentara

Kako ABC javlja, duga i kontroverzna vladavina južnoafričke atletičarke Kaster Semenje, kao kraljice u trčanju na srednjim dužinama, možda će biti prekinuta ove godine, ali ne od strane rivalki sa staze, već zbog novog pravila o hiperandrogenizmu koje će je sprečiti da trči na trkama od 800 i 1500m.

IAAF (Međunarodno udruženje atletskih saveza) će u četvrtak objaviti novo pravilo po kome će žene, čije telo proizvodi veći nivo testosterona od normalnog, a to im, kako ovo telo smatra, daje nepravednu prednost, biti onemogućeno da trče distance od 400m do jedne milje.

IAAF će ovim atletičarkama dozvoliti da se takmiče na međunarodnom nivou samo pod uslovom da koriste lekove za smanjenje nivoa testosterona.

Semenja, dvostruka olimpijska i trostruka svetska šampionka na 800m, koja je nedavno pobedila i na trkama od 800 i 1500m na Igrama Komonvelta, oduvek je bila kontroverzna figura u sportu obzirom da su njeni nadležni nastojali da nađu rešenje kojim će se, sa jedne strane poštovati njena prava, a uz to obezbediti ravnopravne tj. jednake uslove za sve takmičarke.

Dvadesetsedmogodišnjakinjina jaka građa i dubok glas, praćeni otkrivanjem njenog hiperandrogenizma, učinili su da se neke njene rivalke žale kako se suočavaju sa nemogućim i nepoštenim izazovom.

Prethodni pokušaj IAAF da se ovo pitanje reguliše završen je presudom Arbitražnog suda za sport 2015. godine, nakon žalbe indijske atletičarke Duti Čand, kojoj je bilo zabranjeno da se takmiči zbog nivoa testosterona.

Savet IAAFa je prošlog meseca objavio da će, nakon pregleda raspoloživih dokaza, revidirati svoje propise, koji će stupiti na snagu 1. novembra.

Mediji u Velikoj Britaniji I Južnoj Africi su u sredu objavili delove izveštaja otkrivajući da će novi propisi o hiperandrogenizmu uključiti posebnu žensku klasifikaciju – Atletičarke sa razlikama u seksualnom razvoju (DSD).

„Stručnjaci konsultovani od strane IAAF su prikupili i pregledali sve objavljene dokaze i podatke, koji ukazuju na to da povećanje nivoa testosterona, od normalnog ženskog do normalnog muškog nivoa, dovodi do povećane mišićne mase i jačine, kao i do povećanja nivoa hemoglobina“ navodi se u saopštenju IAAF-a.

Rezultat su ovi novi propisi koji teže da olakšaju učešće u sportu atletičarkama sa DSDom, pod uslovima koji će obezbediti fer i značajnu konkurenciju u ženskoj klasifikaciji”.

„Prezastupljenost atletičarki sa DSDom na određenim takmičenjima i njihov uspeh na istim, indirektno ali značajno potkrepljuju gore navedeno.”

“Takođe, IAAF je prikupio dokaze o različitim performansama atletičarki sa DSDom u zavisnosti od toga da li im je nivo testosterona smanjivan.

IAAF medicinski savetnici pretpostavljaju da je prednost koju imaju atletičarke sa DSDom znatno veća na kratkim distancama nego na dužim, što ostavlja prostora Semenji da se prebaci na duže distance od 5-10 km.

Mi se pitamo da li je nivo testosterona ono što nas čini ženom i koliko je uopšte moguće biti fer u svetlu sve češćih i drastičnijih doping i političkih skandala?

Znakovi pitanja i kontraverze, šta se dešava sa Beogradskim maratonom?
Zašto muškarci odustaju, a žene ne? Analiza finišera Bostonskog maratona
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed