Preporuka

Preporuka

Haruki Murakami je po mišljenju mnogih, pa i Gardiana jedan od najboljih živih pisaca. Japanac rođen 1949 godine, studirao je dramu u Tokiju, da bi od svoje 25 do 32  godine sa svojom suprugom vodio džez bar.

No, ono što je nama interesantno jeste da je ovaj poznati pisac maratonac, ultramaratonac i triatlonac. Kuriozitet je, da je Murakami sa trčanjem počeo tek u svojoj 33 godini. Naime, posle odluke da napusti svoj život pun stresa i da proda biznis koji mu je donosi pristojan navac, Murakami je odlučio da počne ozbiljno da se bavi sportom.

Kako ispoveda u svojoj knjizi koju vam i predstavljamo “What I talk about when I talk about running”  – u mom slobodnom prevodu “O čemu pričam kada pričam o trčanju”, posle završetka biznis karijere u kojoj je stalno bio fizički aktivan i odluke da se profesionalno bavi pisanjem, Murakami se veoma brzo počeo gojiti. To mu se nije svidelo te je odlučio da počne sa trčanjem. Po svojoj proceni nikad nije bio sportski tip, a sportovi u kojima se mora misliti i delovati brzo mu nikada nisu ležali.

U trčanju se pronašao, te gospodin Murakami nedeljno trči 6 puta po 10 km, već oko 25 godina. Najčešće trči ujutru i za to odvaja oko sat vremena. Dok trči sluša muziku, pretežno rok, a omiljeni brend patika mu je Mizuno.

Da ne otkrivamo puno, u knjizi opisuje i svoje iskustvo sa prvim ultramaratonom, te i nekoliko triatlona koje je radio u Japanu. Svake godine istrči po jedan maraton i to već nekoliko puta Nju Jork i Boston.

Knjiga predstavlja skup njegovih memoara i razmišljanja o trčanju. Na mene je delovala veoma motivišuće, a kako i sam Murakami kaže, svi trkači imaju nešto zajedničko, pa verujem da će svaki trkač na duže staze sebe pronaći u njoj.

Eto i preporuke da dragoj osobi poklonite nešto lepo, a tematski za Novu Godinu. Vidimo se 31.12. na Ušću!