Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Fred Libo – veliki prijatelj Beogradskog maratona

25 godina od poslednjeg boravka Freda Liboa u Beogradu

Tačno je 25 godina od kada je Fred Libo osnivač savremenog maratonskog pokreta, osnivač Njujorškog trkačkog kluba – najvećeg sportskog kolektiva u svetu, osnivač i dugogodišnji direktor Njujorškog maratona, poslednji put bio u Beogradu na 6. Beogradskom maratonu 1993. godine.

Libou je u Beograd došao iz Bostona gde mu je pre toga savetovano da ne ide u Srbiju koja je bila pod međunarodnom političkom, sportskom i medijskom izolacijom.

„Fred je bio veliki prijatelj Beograda i Beogradskog maratona. Mesec dana pre njegovog dolaska u Beograd, na kongresu AIMS-a u Lisabonu, pozvao je sve članice te najveće sportske asocijacije u svetu da dodju u Beograd i pokažu snagu maratonskog pokreta i svoju solidarnost“.

Beogradski maraton je, u velikoj meri zahvaljujući Fredu, te 1993. i nekoliko sledećih godina probijao medijsku i sportsku blokadu i izolaciju i godinama bio jedini međunarodni događaj u Beogradu i Srbiji.“ – izjavio je Dejan Nikolić direktor Beogradskog maratona povodom obeležavanja ove značajne godišnjice.

„Maraton je najdemokratskiji sport i ne trpi izolacije i  podele. To je i jedini sportski događaj u kome isti značaj imaju i jednaki su i svetski rekorderi i trkači početnici. Zato sam došao u Beograd da sa prijateljima podelim radost trčanja“ izjavio je Fred Libou na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda 1993. godine.

Tu poruku, iz tada medijski blokiranog Beograda, preneli su svi svetski mediji.

Autorski tekst o svom boravku u Beogradu na 6. Beogradskom maratonu sa naslovom „Trkački mir na Beogradskom maratonu“ objavio je  Njujork Times na naslovnoj strani posle Fredovog povratka u Njujork. Isti tekst objavljen je i u „Runners world“ najtiražnijem trkačkom časopisu u svetu.

„Fred Libou je u Beogradu, tom prilikom, istrčao polumaraton iako ozbiljno bolestan od tumora na mozgu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Fred je preminuo 1994. godine, a Beogradski maraton od 1995. godine, po dogovoru sa njegovom porodicom i odobrenjem Njujorškog trkačkog kluba, dodeljuje trofej „Fred Libou“ pobednicima Beogradskog maratona kao znak pažnje i zahvalnosti grada Beograda i Beogradskog maratona za dugogodišnje iskreno prijateljstvo koje nije poznavalo nikakve barijere.“ – zaključio je Nikolić.

„Izuzetno nam je drago da Beogradski maraton i Njujorški maraton čuvaju uspomenu na Freda. Poznato mi je njegovo dugogodišnje prijateljstvo sa Beogradskim maratonom. Fred je promenio trkački i maratonski svet, a svoju misiju promovisanja trkačkog pokreta kao pokreta zdravlja i najdemokratskijeg sporta u svetu – prenosio je na sve kontinente“  – izjavio je Piter Ciacia predsednik Njujorškog trkačkog kluba i direktor Njujorškog maratona povodom obeležavanja 25 godina od boravka Freda Libou-a.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

U nedelju 7. Novembra se održava najveći maraton na svetu TCS New york City Marathon. Fred Lebow je osnivač ove trke i vizionar koji...

Vesti

dm Ženska trka će se održati u subotu 2. oktobra 2021. na Adi Ciganliji u Beogradu. Trku organizuje Beogradski maraton uz potporu dm-a koji...

* BEOGRADSKI MARATON *

Beogradski trkački klub osvojio najviše trofeja na 34. Beogradskom maratonu. Tri člana Beogradskog trkačkog kluba na pobedničkom postolju! U vikendu za nama održan je...

* BEOGRADSKI MARATON *

Vikend za nama je obeležio veliki broj trka u sportovima koje volimo. Ulično trčanje, trail trčanje, triatlon, ultra trčanje bilo je svega, neko bi...