Vesti

Fred Libo – veliki prijatelj Beogradskog maratona

Nema komentara

25 godina od poslednjeg boravka Freda Liboa u Beogradu

Tačno je 25 godina od kada je Fred Libo osnivač savremenog maratonskog pokreta, osnivač Njujorškog trkačkog kluba – najvećeg sportskog kolektiva u svetu, osnivač i dugogodišnji direktor Njujorškog maratona, poslednji put bio u Beogradu na 6. Beogradskom maratonu 1993. godine.

Libou je u Beograd došao iz Bostona gde mu je pre toga savetovano da ne ide u Srbiju koja je bila pod međunarodnom političkom, sportskom i medijskom izolacijom.

„Fred je bio veliki prijatelj Beograda i Beogradskog maratona. Mesec dana pre njegovog dolaska u Beograd, na kongresu AIMS-a u Lisabonu, pozvao je sve članice te najveće sportske asocijacije u svetu da dodju u Beograd i pokažu snagu maratonskog pokreta i svoju solidarnost“.

Beogradski maraton je, u velikoj meri zahvaljujući Fredu, te 1993. i nekoliko sledećih godina probijao medijsku i sportsku blokadu i izolaciju i godinama bio jedini međunarodni događaj u Beogradu i Srbiji.“ – izjavio je Dejan Nikolić direktor Beogradskog maratona povodom obeležavanja ove značajne godišnjice.

„Maraton je najdemokratskiji sport i ne trpi izolacije i  podele. To je i jedini sportski događaj u kome isti značaj imaju i jednaki su i svetski rekorderi i trkači početnici. Zato sam došao u Beograd da sa prijateljima podelim radost trčanja“ izjavio je Fred Libou na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda 1993. godine.

Tu poruku, iz tada medijski blokiranog Beograda, preneli su svi svetski mediji.

Autorski tekst o svom boravku u Beogradu na 6. Beogradskom maratonu sa naslovom „Trkački mir na Beogradskom maratonu“ objavio je  Njujork Times na naslovnoj strani posle Fredovog povratka u Njujork. Isti tekst objavljen je i u „Runners world“ najtiražnijem trkačkom časopisu u svetu.

„Fred Libou je u Beogradu, tom prilikom, istrčao polumaraton iako ozbiljno bolestan od tumora na mozgu.

Fred je preminuo 1994. godine, a Beogradski maraton od 1995. godine, po dogovoru sa njegovom porodicom i odobrenjem Njujorškog trkačkog kluba, dodeljuje trofej „Fred Libou“ pobednicima Beogradskog maratona kao znak pažnje i zahvalnosti grada Beograda i Beogradskog maratona za dugogodišnje iskreno prijateljstvo koje nije poznavalo nikakve barijere.“ – zaključio je Nikolić.

„Izuzetno nam je drago da Beogradski maraton i Njujorški maraton čuvaju uspomenu na Freda. Poznato mi je njegovo dugogodišnje prijateljstvo sa Beogradskim maratonom. Fred je promenio trkački i maratonski svet, a svoju misiju promovisanja trkačkog pokreta kao pokreta zdravlja i najdemokratskijeg sporta u svetu – prenosio je na sve kontinente“  – izjavio je Piter Ciacia predsednik Njujorškog trkačkog kluba i direktor Njujorškog maratona povodom obeležavanja 25 godina od boravka Freda Libou-a.

Pojavi se i budi deo trkačko-ekološke akcije – trčanje i skupljanje đubreta!
Prodata prva trka zaposlenih u Hrvatskoj – B2B run
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed