Vesti

Fred Lebov I Greta Waitz u kući slavnih NYC Maratona[VIDEO]

Nema komentara

Osnivač Njujorškog maratona Fred Lebow i devetostruka pobednica ove trke Grete Waitz biće posthumno proglašeni za prve članove “Kuće slavnih Njujorškog maratona“.

Dvoje velikana biće zvanično uvršteni u kuću slavnih na svečanoj ceremoniji otvaranja maratoskog vikenda u Njujorku koje se održava danas. U njihovu čast biće postavljeni i baneri sa njihovim imenima u ciljnoj ravnini maratona u Central parku.

Organizatori trke imaju nameru da od ove godine, ceremonija odavanja počasti i priključivanja velikana ove trke kući slavnih postane sastavni deo svečane ceremonije otvaranja Njujorškog maratona.

“Danas je samo prvi korak u odavanju počasti, velikanima, koji su svojim trijumfima i zalaganjem učinili da New York City marathon i maraton uopšte budu danas ono što jesu” – Predsednica New York  Road Runners Mary Wittenberg

Fred Lebow je umro 1994 godine od posledica raka na mozgu. Rođen je kao  Fischel Lebowitz, 1932 godine u Rumuniji. U Ameriku je prešao šesdesetih godina dvadesetog veka. Sedamdesetih je sa još nekoliko entuzijasta pokrenuo prvi Njujorški maraton koji se tada održao u Central parku. Startovalo je 127 trkača, od kojih je 55 i završilo trku.

Sledeće dve decenije, Fred je proveo u podizanju i institucije kakva je danas Njujorški maraton. Stvorio je najveću trku na svetu, trku koja se prostire kroz svih pet delova Njujorka i koja je u godini njegove smrti imala 31, 129 trkača i trkačica na startu.

Greta Waitz je rođena kao Greta Andersen u Oslu, 1953 godine. Bila je petostruka prvakinja sveta u krosu i svetska rekorderka na 3000m, Waitz je bila prvorangirana na listi takmičarki na 1500 i 3000m 1975 godine.

Postala je zvezda Njujorškog maratona 1978 godine, onog trenutka kada je prihvatila Fredov poziv i pobedila na trci u vremenu svetskog rekorda, ovo je bio ujedno i njen prvi maraton u životu. Ukupno je pobeđivala devet puta  (1978-1980, 1982-1986, and 1988).

Van sporta, Greta Waitz je radila pri New York Road Runners Youth and Community Services na programima u Njujorškim školama. Umrla je 9. aprila 2011, u 57. godini od raka.

Greta i Fred su ostali  prijatelji do kraja Fredovog života 1994 godine.

Najdirljiviji trenutak u istoriji Njujorškog maratona, dogodio se 1992 godine, kada je Fred usred borbe sa uznapredovalim rakom mozga odlučio da po prvi put istrči svoju trku na Njujorškom maratonu. Kao podrška u tom trnutku, pored njega se tada našla Greta, koja ga je bodrila, usmeravala i kontrolisala na svakom koraku.

http://www.youtube.com/watch?v=9ABptJ667xc

Ove godine na maratonu će nastupiti i Gretin muž, Jack Waitz koj je rekao da je Greta računala za svoju najznačajniju pobedu na ovoj trci, trku 1992 godine.

Nike Marakana Run
Video lista: Never give up[VIDEO]

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed